Uroš Zorman: Premagati tako ekipo je velika stvar (VIDEO)

Reprezentance 23. Jan 202420:59 2 komentarja

Slovenska rokometna reprezentanca je po dolgih 24 letih premagala Dansko na velikem tekmovanju. Kaj je po srečanju povedal slovenski selektor Uroš Zorman?

“Ne bi delal neke evforije iz tega. Smo zelo, zelo zadovoljni in presrečni. Dejstvo je, da nam je ta zmaga dvignila samozavest in odprla še tista priprta vrata, ker smo zmeraj malo dvomili, ali lahko igramo s temi velikimi (reprezentancami, op. p),” je uvodoma dejal Uroš Zorman.

Slovenija bo v Kölnu skušala izenačiti svojo tretjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Najboljša je bila na domačem zaključnem turnirju 2004, ko je v finalu izgubila proti Nemčiji, na turnirju na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji 2020 pa je zasedla četrto mesto. Na Hrvaškem 2000 je v tekmi za peto mesto premagala domačo izbrano vrsto, v Srbiji 2012 pa izgubila proti Severni Makedoniji.

Stavnice pred srečanjem niso napovedovale veliko možnosti za uspeh slovenskih rokometašev proti aktualnih svetovnim prvakom, pa čeprav je bilo jasno da Danska ne bo zaigrala v popolni zasedbi.

“Ne glede na to, da je Danska igrala brez treh ključnih igralcev, vemo, da imajo takšno bazo igralcev, da — ne bom dejal, da je popolnoma vseeno, kot smo videli danes — je premagati tako ekipo velika stvar. Fantom bi čestital, res kapo dol,” je še dodal slovenski selektor.

Tekma za peto mesto bo na sporedu 26. januarja ob 15. uri v Kölnu, tekmec pa za zdaj še ni znan. Možni nasprotniki Slovenije so: Nemčija, Avstrija in Madžarska.

“Imeli smo dodaten motiv pred tekmo, saj smo vedeli, da sta Portugalska in Nizozemska remizirali. Z zmago potujemo v Köln, kjer si lahko po nekaterih kalkulacijah zagotovimo neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo. Ujeli smo tudi kvalifikacije za olimpijado, kar je velika stvar. Ponosen sem na svoje fante in tega nikoli ne bi menjal, tudi če bi bil vselej zadnji. Sem patriot, Slovenec in to je moje. Malo nas je, moramo biti ponosni na vse, kar delamo,” je sklenil Zorman.

rokomet slovenija jure dolenec
Foto: Uroš Skaza

“Naš domet je še višji”

“Smo si že na igrišču zapeli (Rom pom pom, še ne gremo domov, op. p). Super je. To je to, kar ves čas poudarjamo. Ta ekipa se bori do konca. Obljubili smo si od začetka priprav, da bomo ne glede na težave vselej pustili srce na igrišču. Malo nas je potrla tekma s Švedsko in bolezen Blaža Blagotinška, nato pa je prišla še slabša tekma s Portugalsko. Vse ostalo je bilo na pravi ravni. Zdaj gremo še v Köln igrat za peto mesto. Glede na vse težave je to super rezultat. Konec koncev imamo zdaj tudi že zagotovljen olimpijski kvalifikacijski turnir, čeprav si vsi želimo, da bi tam igrali na podlagi svetovnega prvenstva in posledično v lažji skupini. Naš domet ob predpostavki, da smo vsi zdravi, je še višji,” je povedal kapetan Jure Dolenec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje