Zmagovit začetek svetovnega prvenstva za Slovence

Odbojka 26. Avg 202222:03
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska odbojkarska reprezentanca je dobila uvodno tekmo svetovnega prvenstva. V ljubljanskih Stožicah je bila s 3:0 (19, 23, 21) boljša od Kameruna, ki se je izkazal za vse prej kot lahkega nasprotnika.

Slovenski odbojkarji so se razveselili prve zmage na letošnjem evropskem prvenstvu v Sloveniji in na Poljskem. Prve točke so pred 7000 glasnimi navijači vknjižili proti Kamerunu, ki se je kljub temu, da je igrišče zapustil brez osvojenega niza, izkazal za zelo trdoživega tekmeca. Čeprav zmaga nikoli ni bila zares ogrožena, pa predstava Slovencev še zdaleč ni bila popolna. V igri so se jim primerili številni padci, ki jih bodo morali do nedelje, ko jim bodo nasproti stali olimpijski prvaki Francozi, zagotovo popraviti.

Slovenci so v tekmo proti tretje najbolje uvrščeni afriški reprezentanci na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze vstopili kot izraziti favoriti, vse razen zmage brez izgubljenega niza pa bi pomenilo veliko presenečenje. Kljub temu pretirane nervoze pri Kameruncih ni bilo občutiti, četudi so jim nasproti stali trikratni evropski podprvaki. Ravno nasprotno, na igrišče so prikorakali nadvse prešerno razpoloženi, svoje ogrevanje pa začeli kar s plesno točko.

Njihov nasmešek ni izginil niti na začetku uvodnega niza, ki so ga pričeli odlično in izkoristili začetno nervozo Slovencev. Ti so sicer v tekmo krenili brez podcenjevanja in v najmočnejši zasedbi – Tonček Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič, a se hitro znašli v zaostanku treh točk (1:4). Vseeno bojazni, da Kameruncev ob glasni podpori domače publike ne bi ujeli, ni bilo. Po začetnih 1:1 so izid znova poravnali pri 12:12, že v naslednji akciji pa tudi prvič povedli. Vodstva nato niso več izpustili iz rok in niz po bloku Vinčića in 24 minutah igre dobili s 25:19.

A Slovenci se tu niso ustavili. Sijajno igro ob zaključku prvega niza so uspešno prenesli v drugega in ekspresno povedli s 6:1. Sledil je odgovor afriških podprvakov v obliki štirih zaporednih točk, za morebiten zasuk pa jim je zmanjkalo tako zbranosti kot kakovosti. Gostitelji so na račun uspešnega sprejema in igre v napadu že v naslednjih minutah stvari znova postavili na svoje mesto, povedli s 16:12, a prednost znova skoraj zapravili. Zaradi številnih napak v njihovi igri je bila končnica posledično precej bolj izenačena, kot bi si Slovenci morda želeli, a jim je niz kljub padcu zbranosti pripadel s 25:23.

Krč, v katerem so se znašli igralci selektorja Gheorgeja Cretuja, ni popustil niti v tretjem nizu. Borbeni Kamerunci so še enkrat več pokazali zobe in prišli do vodstva s 6:3. Kot že v prvem nizu so se slovenski odbojkarji znova podali v lov za zaostankom, a tokrat brez Vinčića, ki ga je na igrišču zamenjal Gregor Ropret. Tehtnica se je naposled tudi na račun uspešnih začetnih udarcev le začela prevešati na stran domačih, na semaforju pa se je po štirih zaporednih točkah znova izpisal izid 16:12 za Slovenijo. Kamerunci so tedaj izvedli še zadnji juriš, se približali le na točko (20:21), a na koncu Slovencem vseeno morali priznati premoč.

Slovenija – Kamerun 3:0 (19, 23, 21)

Slovenija: T. Štern 18, Pajenk 8, Kozamernik 2, Gasparini, Vinčić 2, Štlekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 8, Čebulj 11, Možič 2, trener: Cretu.

Kamerun: Djakode 3, Awal 4, Amabaya, Boyomo 4, Dolegombai, Adjessa 3, Bitouna 8, Hile, Sobwen, Bassoko, Kavogo 9, Bitjaa 9, Djam, Mbativou 11, trener: Nanga.

Komentari

Vaš komentar