Vse, kar morate vedeti pred pričetkom mundiala v odbojki

Odbojka 26. Avg 20227:001 komentar
odbojka, stožice
Foto: Aleš Fevžer

S tekmo med Brazilijo in Kubo se danes ob 11. uri dopoldan pričenja 20. izvedba svetovnega prvenstva v odbojki. Prvič tudi z močnim slovenskih pridihom, saj tekmovanje poleg Poljakov gosti tudi Slovenija. Pred vami je priročnik za odbojkarski mundial 2022.

Slovenija bo od danes pa do 11. septembra znova dihala s slovenskimi odbojkarji. Po evropskem prvenstvu leta 2019 se v Ljubljano vračajo odbojkarski zvezdniki, ki se bodo pomerili za naslov najboljšega na svetu. Slovenska prestolnica bo na uvodu gostila kar 16 od 24 reprezentanc, ki bodo v stožiški dovrani odigrali 30 tekem, medtem ko si bosta preostalih 20 kot sogostiteljici tekmovanja razdelili poljski mesti Katovice in Gliwice.

Pred današnjim pričetkom, smo zbrali nekaj podatkov, ki vam bodo v pomoč za lažje spremljanje odbojkarskega šampionata.

Zakaj je svetovno prvenstvo v Sloveniji in na Poljskem?

Svetovno prvenstvo je bilo že leta 2018 dodeljeno Rusiji, a ji je Mednarodna odbojkarska zveza tekmovanje zaradi februarske invazije na Ukrajino tekmovanje marca odvzela in ji prepovedala nastop na njem. Namesto nje je kot naslednja najvišje uvrščena ekipa na svetovni jakostni lestvici povabilo izročila prav Ukrajini, za novi gostiteljici pa ob prijavah številnih držav izbrala Slovenijo in Poljsko.

Katera so prizorišča?

Čeprav bo na prvenstvu nastopilo kar 24 reprezentanc, so prizorišča le tri. V Sloveniji bodo tekme odigrane v ljubljanskih Stožicah, ki bodo v skupinskem delu gostile kar 16 udeleženk (iz skupin B, D, E in F), pozneje pa se bodo tam odvile še štiri tekme osmine finala in dve polfinala. Reprezentance iz skupin A in C bodo igrale v Katovicah, kjer bomo lahko spremljali tudi polfinale, finale in obračun za tretje mesto, medtem ko bodo v Gliwicah navijači lahko spremljali štiri tekme osmine finala in dva četrtfinalna obračuna.

Kdo so udeleženci svetovnega prvenstva?

Na prvenstvu nastopa 24 reprezentanc, od tega deset iz Evrope (Poljska, Slovenija, Italija, Francija, Srbija, Nizozemska, Nemčija, Turčija Bolgarija in Ukrajina), pet iz Severne Amerike (ZDA, Kanada, Mehika, Portoriko in Kuba), dve iz Južne Amerike (Brazilija in Argentina), tri iz Afrike (Kamerun, Tunizija in Egipt) in štiri iz Azije (Japonska, Kitajska, Katar in Iran).

Kdo je branilec naslova?

Foto: Guliverimage

Na jubilejnem 20. odbojkarskem svetovnem prvenstvu naziv najboljšega branijo gostitelji Poljaki, ki so pred štirimi leti v Italiji in Bolgariji osvojili svoj tretji naslov (1974, 2014, 2018). Toliko jih imata tudi Italija (1990, 1994, 1998) in Brazilija (2002, 2006, 2010). S šestimi naslovi sicer za najuspešnejšo reprezentanco velja Sovjetska zveza (1949, 1952, 1960, 1962, 1978, 1982), dvakrat so bili uspešni odbojkarji Češkoslovaške (1956 in 1966), po enkrat pa ZDA (1986) in Vzhodne Nemčije (1970).

Kakšne so skupine?

Skupina A (Katovice): Portoriko, Srbija, Tunizija, Ukrajina.

Skupina B (Ljubljana): Brazilija, Kuba, Japonska, Katar.

Skupina C (Katovice): Bolgarija, Mehika, Poljska, ZDA.

Skupina D (Ljubljana): Kamerun, Francija, Nemčija, Slovenija.

Skupina E (Ljubljana): Kanada, Kitajska, Italija, Turčija.

Skupina F (Ljubljana): Argentina, Egipt, Iran, Nizozemska.

Kakšen je tekmovalni sistem?

Iz skupinskega dela tekmovanja v osmino finala napreduje 16 reprezentanc. Iz vsake od šestih skupin po dve najboljši ekipi in štiri od skupno šestih najboljših tretjeuvrščenih. Poseben in zelo privilegiran položaj bosta v primeru napredovanja imeli obe gostiteljici Slovenija in Poljska, saj bosta ne glede na razplet v skupini (prvo, drugo ali tretje mesto) v vlogi nosilk.

Kdaj igra Slovenija?

Zaenkrat je natančno znan le razpored skupinskega dela tekmovanja. Slovenija, ki nastopa v skupini D, bo vse tekme igrala v Stožicah ob 20.30, prvi nastop pa jo čaka že nocoj proti Kamerunu. V nedeljo sledi derbi s Francijo, v torek, 30. avgusta, pa še dvoboj z Nemčijo. Obračuni osmine finala so sicer na sporedu med 3. in 6. septembrom, četrtfinale bo odigran 7. in 8. septembra, polfinale 10. septembra, finale in tekma za tretje mesto pa 11. septembra.

Vse tekme slovenske reprezentance si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Kdo so člani slovenske reprezentance?

Foto: Aleš Fevže

Igralci

Sprejemalci: Tine Urnaut (kapetan), Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern, srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Danijel Koncilja, korektorja: Tonček Štern, Mitja Gasparini, podajalca: Dejan Vinčić, Gregor Ropret, prosta igralca: Jani Kovačič, Jan Klobučar.

Strokovni štab

Selektor: Gheorghe Cretu, pomočnika selektorja: Zoran Kedačič, Matteo De Cecco, statistik: Bogdan Szczebak, zdravnik: Mile Majstorović, trener za telesno pripravo: Gioele Rosellini, fizioterapevt: Pietro Bavutti, član štaba: Žiga Planinc.

Preberite tudi: S kakšnimi asi v rokavu razpolaga novi slovenski selektor?

Kako se je na svetovnih prvenstvih doslej odrezala Slovenija?

Za trikratne evropske podprvake bo letošnje svetovno prvenstvo komaj drugo v zgodovini. Svoj prvi nastop so vpisali pred štirimi leti, ko so v Firencah v skupinskem delu s tremi zmagami (Dominikanska republika, Belgija in Japonska) in dvema porazoma (Italija in Argentina) osvojili tretje mesto. V drugem delu tekmovanja so bili nato v skupini z Brazilijo, Belgijo in Avstralijo tretji, kar je zadostovalo za končno  12. mesto.

Kdo so favoriti za končno zmago?

Če se lahko zanesemo na stavnice, te največ možnosti za naslov pripisujejo branilcem naslova in aktualnim prvakom Poljakom. Sledijo jim Francozi in Brazilci, visoko pa kotirajo tudi Američani in Italijani. Brez možnosti sicer niso niti Slovenci, ki bodo lahko kot sogostitelji računali na močno podporo domače publike.

Komentari

Vaš komentar