28 let po Lillehammerju je končno dobil naslednika

Alpsko smučanje 13. Feb. 202212:35
Delite:
Foto: Aleš Fevžer/OKS

28 let je Slovenija čakala na novo moško medaljo v alpskem smučanju. V samostojni Sloveniji sta si jo okrog vratu nadela le dva šampiona. Danes v zasneženem Pekingu Žan Kranjec, leta 1994 pa v sončnem Lillehammerju Jure Košir. Legendarni slovenski alpski smučar ob uspehu svojega naslednika poudarja: "Če kdo, potem si je to medaljo zaslužil ravno Žan."

Slovenija se veseli novega uspeha naših športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Šesto odličje na igrah, prvo v alpskem smučanju, je osvojil Žan Kranjec, ki je s fantastično drugo veleslalomsko vožnjo iz osmega mesta po prvi vožnji skočil tik pod vrh. Nad svojim naslednikom je navdušen tudi bronasti olimpijec iz Lillehammerja Jure Košir.

“Žan je znova dokazal, da je mojster veleslaloma. Nikakor ni naključje, da je že toliko sezon v samem vrhu. Žal je imel v zadnjih sezonah obilico smole in nesrečnih naključij, zdaj pa se mu je poklopilo in mu res čestitam iz srca,” na uvodu v pogovor poudari legendarni slovenski alpski smučar.

Veleslalomski mojster Žan Kranjec. Foto: Anže Malovrh/STA

Prepričan je bil, da bo Kranjec zlomil tudi fantastičnega Odermatta

Tekme na olimpijskih igrah so vedno nekaj posebnega, tokratno pa je zaznamovalo še takšno sneženje, kakršnega v okolici Pekinga ne pomnijo več kot desetletje. Ne bomo preveč polemizirali o tem, kako je lahko organizator zimskih olimpijskih iger mesto, kjer snega sploh niso vajeni. Dejstvo je, da so bile torej razmere na progi “Ledena reka” vse prej kot idilične.

“Tekma je bila zelo zahtevna, slaba vidljivost, neenakomerna podlaga. Tu lahko nalogo dobro opravijo samo največji mojstri. Ne trenutke je bilo tekmo zaradi vseh napak tekmovalcev celo težko gledati. Ampak to so olimpijske igre, vložek je velik.”

Jure Košir
“Olimpijske igre so posebna tekma, na kateri enostavno moraš izkoristiti edinstveno priložnost,” poudarja Jure Košir. foto: MaPa

Kranjec je v drugi vožnji daleč najbolje opravil svojo nalogo in prepričan sem bil, da bo osvojil celo zlato medaljo. Na žalost je uspelo na koncu v zadnjih zavojih Odermattu rešiti zmago, ampak drugo mesto je vendarle ogromen uspeh in enkraten rezultat,” ocenjuje naš sogovornik.

Kaj je tisto, kar odlikuje Marca Odermatta, da ga je tako težko premagati?

“Tistim, ki podrobneje spremljamo smučarski šport, smo vedeli, da gre za zares velik talent. Na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2018 je osvojil vseh pet zlatih medalj, zmagal je v vseh disciplinah. Letos je zares odskočil od konkurence, še posebej v veleslalomu. Ima poseben, zanimiv slog, poleg tega je očitno tudi psihološko zelo močan. Odpeljati zaključek tako, kot ga je odpeljal danes, to je odlika šampionov. Tak je bil denimo Alberto Tomba.”

Foto: Aleš Fevžer / OKS

Seznam dobitnikov slovenskih medalj v moškem alpskem smučanju je zelo kratek. Danes je dobil šele tretjega člana. Jure Franko (1984), Jure Košir (1994) in zdaj Žan Kranjec (2022). Je ob svojem uspehu Košir pričakoval, da bodo minila skoraj tri desetletja, preden bo moško alpsko smučanje dobilo novega nosilca olimpijskega odličja?

“To so olimpijske igre in priložnosti ni veliko. V zadnjem obdobju nimamo tako velike ekipe, da bi imeli ob zgoščeni smučarski konkurenci veliko kandidatov za medalje. Na sreči jih nekaj imamo, kar se je pokazalo danes. Olimpijske igre so igre naključij, forme in tudi srečnih trenutkov. Slovenci vedno pričakujemo medaljo, kar je prav, ampak zanjo se mora zložiti zares veliko stvari,” ocenjuje Mojstrančan.

Vzporednice z Lillehammerjem se ponujajo same po sebi

Scenarij, po katerem je Kranjec prišel do olimpijskega srebra, precej spominja na Lillehammer, ko je Jure Košir po prvi vožnji slaloma ravno tako zasedal osmo mesto, na koncu pa se veselil bronaste medalje.

“V bistvu današnji dan res precej spominja na tisto tekmo. To je poseben trenutek, to so olimpijske igre. Pritisk je ogromen, danes so tekmo krojili še težki pogoji. Kranjčev položaj po prvi vožnji je bil morda celo dober, saj se je nekoliko razbremenil pritiska. Sem pa prepričan, da je startal zgolj na medaljo, ker je četrti na olimpijskih igrah že bil. Vedel je, da potrebuje popoln napad in uspela mu je fantastična izvedba.”

Žan Kranjec je dokazal, da je mož za velike tekme. Foto: Anže Malovrh/STA

“Po drugi strani je imelo ogromno tekmovalcev težave, nekateri so si privoščili skorajda osnovnošolske napake. Denimo Avstrijec, ki je odstopil praktično na ravnini, kar je domala neverjetno. Ampak to se na olimpijskih igrah vedno dogaja. V svetovnem pokalu imaš številne priložnosti, tu imaš eno na štiri leta. Pritisk je res ogromen,” svoj pogled na današnjo tekmo razkriva legendarni slovenski smučar.

Izstopa v disciplini, kjer je svetovni vrh še posebej zgoščen

Veleslalom velja za osnovno disciplino alpskega smučanja, konkurenca je vedno zgoščena, kandidatov za medalje nikoli ne manjka. Tudi zato ima uspeh Žana Kranjca posebno težo.

“Tudi na letošnjih tekmah smo dobili dokaz, kako blizu skupaj so tekmovalci. Žan je današnjo nalogo zares opravil z odliko, pokazal je vse svoje kvalitete. V prvi vrsti je potrebno izpostaviti njegovo moč, ki mu pomaga, da zdrži vse pritiske tudi takrat, ko ni v idealnem položaju na smučeh.”

Kranjec je znova na progi zdržal vse pritiske. Foto: Aleš Fevžer / OKS

“Žan je res marljiv športnik, ogromno trenira. Splošna javnost niti ne ve, koliko truda je vloženo v smučarske dni in fizične priprave. Izkoristil je vse svoje kvalitete, sploh v drugi vožnji, ki je bila v danih razmerah zares perfektna,” pogovor zaključuje Jure Košir.

Komentari

Vaš komentar