“Če ne bi bilo kolajne, bi si očital”

Peking 2022 13. Feb 202212:01 > 15:28
Delite:
Foto: Anže Malovrh/STA

Žan Kranjec je z izjemno finalno vožnjo prismučal novo olimpijsko kolajno slovenskemu alpskemu smučanju. Potem, ko za njim ni najboljša sezona, je medalja v Pekingu prava nagrada za trud in vztrajnost. Kaj je povedal po največjem uspehu v karieri?

Kranjec je v Pekingu dopolnil že drugi komplet medalj slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Pekingu. Po zlatih skakalcih v mešani ekipi, zlati Urši Bogataj, srebrnemu Timu Mastnaku in bronastima Glorii Kotnik ter Niki Križnar, je Kranjec osvojil še šesto slovensko kolajno.

“Odleglo mi je, zadnje tekme niso bile takšne, kot sem si želel. Sem zelo vesel, da sem osvojil kolajno, drugače bi si precej očital,” je povedal 29-letnik, za katerim ni dobra sezona: “Sezona res ni šla tako kot sem si zaželel. V velikih trenutkih pa si rečeš, da je to šport, to je del kariere. Ne smeš obupati. V takih trenutkih je potrebno ostati miren, ne delati panike in potegniti iz sebe največ. Na najpomembnejši tekmi sem se najbolj izkazal.”

Foto: Anže Malovrh/STA

Kranjec je v prvi vožnji postavil osmi najboljši čas, zato je moral v finalu pošteno napasti. To mu je na koncu ni uspelo, a niti čakanje na tekmece ni bilo preprosto: “Po eni strani sem se zavedal, da sem naredil svoje. V cilj sem prišel z veliko prednostjo. Po drugi strani sem bil še vedno nervozen, nisem želel končati na 4. ali 5. mestu. Do zadnjega sem čakal, da pridejo ostali smučarji do cilja. Ko sem videl, da sem na stopničkah, mi je pošteno odleglo.”

Veleslalom je sicer dobil Švicar Marco Odermatt, ki je imel po prvi vožnji veliko prednost, ki jo je zadržal. Kranjec je o njegovem nastopu povedal: “Ko je nastopil Odermatt, sem že imel medaljo. Seveda bi bilo bolje, če bi zmagal, a nisem se preveč obremenjeval z njegovim nastopom. Na koncu sem celo mislil, da bo zaostal, a je odpeljal dovolj dobro in osvojil zlato kolajno.”

Marco Odermatt. Foto: REUTERS/Denis Balibouse via Guliver

Kranjec se je v drugi vožnji odločil tudi za taktično spremembo: “Oprema je izjemno pomemben del smučanja. V drugi vožnji sem vzel smuči, na katerih sem se počutil bolje kot na tistih iz prve vožnje. Menjavo sem si lahko privoščil in obrestovala se je.”

Slovenskega smučarja v Pekingu čakata še dve preizkušnji. Slalom bo na sporedu v sredo, ekipna tekma pa v soboto.

Komentari

Vaš komentar