Štirje Slovenci med dvajseterico

Getty Images

Italijanska Val Gardena je gostila prvo izmed dveh preizkušenj svetovnega pokala. Na sporedu je bil superveleslalom, tretji v sezoni. Na startnem seznamu je bilo 70 tekmovalcev iz 19. držav, med njimi tudi štirje naši smučarji. Prva preizkušnja na progi Saslong je pripadla Akslu Lundu Svindalu.

Pred prvim slovenskim nastopom je s progo Saslong najbolje opravil domači adut Christof Innerhofer, ki je postavil čas 1.28.70, drugo mesto pa je zasedal predstavnik norveške Kjetil Jansrud, ki je za 2365 metrov potreboval 22 stotink sekunde več.

Kline je startal 12. po vrsti in poskušal izboljšati superveleslalomski rezultat iz Lake Louisa, kjer je zasedel 18. mesto. Svojo nalogo je opravil dobro in v cilju zasedel osmo mesto, z 1.25 sekunde zaostanka za Innerhoferjem. Takoj za našim tekmovalcem je nastopil Norvežan Aksel Lund Svindal in uspel izboljšati čas vodilnega in sicer za 5 stotink sekunde.

21. po vrsti je startal Čater, ki je v Kanadi končal le dve mesti nižje kot Boštjan. Martin je bil v zgornjem delu nekoliko počasnejši od reprezentančnega kolega, na polovici nastopa pa je skoraj zgrešil vrata, kar mu je odvzelo nekaj hitrosti. Kljub temu je nadaljeval zelo dobro in celo nekoliko zmanjšal zaostanek, ob prihodu v ciljno areno pa je zasedel mesto pred Klinetom, t.j. 14.

Kosi je nastopil na krilih devetega mesta iz Beaver Creeka oziroma najboljšega osebnega rezultata v tej disciplini. Ravno obratno kot pri prvih dveh slovenskih nastopih je bil Klemen najhitrejši v prvem odseku proge, kjer je imel celo deseti čas. Nadaljevanje za tem ni bilo tako uspešno, a še vedno dobro, kar ga je umestilo med ostala dva člana ekipe.

Zadnji slovenski nastop je pripadel Mihi Hrobatu, ki je startal kot 42. Tudi njemu je vožnja uspela dobro in kot bi se želel priključiti ostalim članom ekipe je z 1.41 sekunde zaostanka za vodilnim Svindalom prišel na 19. mesto in s tem tudi do rezultata kariere. Končne uvrstitve naših fantov so bile na koncu torej takšne: Čater 17., Kosi 18., Kline 19., Hrobat 20.

Glavni trener Peter Pen je po tekmi dejal: “Ekipno smo zadovoljni, pokazali smo, da smo tu. Glede mest je pa različno. Boštjan je pokazal zelo dobro vožnjo, take rezultate pa potrebuje, da bo lahko gradil naprej. Njegov pristop je bil v redu. Martin je danes, na kar sem opozarjal, vsaj tekmoval, čeprav je naredil napake, ki so sestavni del športa. Dobra je tekmoval. Klemen se je v spodnjem delu malo uštel, kar je mogoče tudi moja napaka, saj sem ga poslal po bolj sigurni liniji. V takšni superveleslalomski formi kot je bi lahko bolj izzval. Mislim, da sta bila danes onadva sposobna še kaj več. Svojo kvaliteto, tekmovalnost in pristop je danes pokazal Miha in dosegel prve točke v superveleslalomu in to z 20. mestom. Smo zadovoljni, čaka pa nas priprava na jutri, da končno poskušamo še kaj izvleči iz smuka iz Gardene, kjer imamo več težav, kljub temu, da se trudimo. Je lepa popotnica za naprej, so rezultati, na katerih se gradi, hočemo pa več, a korak po koraku.” (vir: sloski.si)