Ilka za SK: Ni skrivnost, da je veliki globus moj cilj

Getty Images

Dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec v času epidemije koronavirusa "dela od doma". Namesto, da bi na ledenikih nabirala smučarske kilometre, testirala opremo in iskala rešitve za naslednjo sezono, v prvi vrsti skrbi za kondicijsko pripravo.

Getty Images

Povezano

Če epidemija koronavirusa življenja ne bi postavila na glavo, bi Ilko Štuhec na začetku aprila ujeli sredi testiranj na katerem od višje ležečih evropskih ledenikov, tako pa smo jo zmotili na treningu v varnem zavetju svojega doma. “Na voljo imam praktično vse, kar potrebujem, tako da niti ni tako hudo grozno,” pravi dvakratna svetovna prvakinja v smuku, ki odkrito priznava, da z letošnjimi rezultati še zdaleč ni bila zadovoljna. A še preden smo se v pogovoru z najboljšo slovensko smučarko dotaknili aktualne sezone, ki se je končala predčasno, se nismo mogli izogniti trenutnemu dogajanju.

Pogovor enostavno moramo začeti s koronavirusom, ki je vse postavil na glavo. V zadnjem času smo lahko zasledili tudi več vaših objav na socialnih omrežjih, kjer lahko vidimo, da pridno trenirate in vzdržujete fizično kondicijo, če že ne morete smučati.
Res je, da imam sedaj tudi za socialna omrežja nekaj več časa, čeprav po pravici povedano nisem ravno največji ljubitelj tega, da bi ves čas “visela” na njih in objavljala, kaj počnem. Sicer pa so se nam načrti v veliki meri spremenili. V tem času bi morali res veliko smučati tam nekje do konca aprila ali sredine maja, ampak to sedaj žal ni možno, tako da sem primorana doma delati na kondicijo. Hvala bogu imam praktično vse na voljo, kar potrebujem, tako da niti ni tako hudo grozno.

Omenili ste, da bi morali v tem času testirati opremo za novo sezono. Številni smučarji ravno čas po koncu sezone označujejo za ključnega v pripravah, letos pa tega ne bo. Kako ste se spoprijeli s to spremembo vsakoletnega rituala?
Kot sem že omenila, bi bil to normalen načrt, ampak je pa tudi dejstvo, da sem lani ravno tako ob koncu sezone ostala doma. Takrat sicer zaradi drugih stvari, hvala bogu sem sedaj zdrava in nimam težav, ampak smo vsi skupaj na istem. Počakati moramo, da vse skupaj mine in potem temu prirediti načrte za naprej. Ne bom ravno rekla, da z več smučanja, bo pa zagotovo potrebno dobesedno izkoristiti vsak zavoj, ki bo narejen na snegu.

Verjetno bo na treningih težko delati dvojno, da bi na ta način nadoknadili zamujeno? Nenazadnje je ob pretiravanju na treningu tudi možnost poškodbe veliko večja.
Do neke mere lahko. Predvsem v spomladanskem času je idealen čas, da lahko smučaš veliko oziroma do trenutka, ko padeš dol, če tako rečem, saj ne potrebuješ hraniti energije za tekme. Najbolj fascinantno pri vsem skupaj pa je, da v primeru, da se odpravimo na ledenik, okoli eno uro ali še več porabimo, da pridemo gor. Potem je pa tako, da če si na ledniku tri ali štiri ure, dejansko smučaš oziroma se spuščaš po hribu samo okoli 15 minut. Pa je to še dobro. Ko potegneš črto, je res noro, kakšna potrata časa je to, toda smučanje takšno je, ampak v vsakem primeru ne bomo mogli smučati od jutra do večera.

https://www.instagram.com/p/B-txdw0nrrb/

Koronavirus je močno vplival tudi na zaključek sezone, ko so bile stvari nekaj časa zelo kaotične. Sprva so odpovedali samo ženske tekme, nato je sledila še odpoved moškega dela. Ste bili takrat že doma in čakali na informacije, kaj se bo zgodilo?
Z ekipo smo bili doma, saj je bil naš načrt takšen, da bi pred zadnjimi tekmami na Švedskem poiskali čim boljše pogoje, trenirali, nato pa se odpravili naprej v Cortino. Res je bilo vse skupaj malce čudno. Naše tekme so odpovedali, fantje pa naj bi še smučali v Kranjski gori. Zakaj potem tudi dekleta ne bi še imele tekme? Potem so sledile različne kalkulacije, ali bodo gledalci ali ne bodo. Res je bilo vse skupaj zelo kaotično. V trenutku, ko so dokončno vse odpovedali, je bil res zelo čuden občutek, ki ni bil najboljši. Kasneje smo še smučali doma na Arehu ravno v času, ko naj bi bile odpovedane tekme, izkoristili dobre pogoje, nato pa so tako ali tako vse skupaj počasi začeli zapirati, tako da smo sedaj že dober mesec doma in delamo na kondiciji.

Omenili ste, da je bilo vse skupaj zelo čudno. Brez dvoma je bil zelo čuden tudi način, na katerega je zmagovalka skupnega seštevka Federica Brignone dobila nagrade, saj so ji veliki kristalni globus in dva mala poslali kar po pošti. Brez dvoma zelo specifičen način predaje osrednje nagrade za zmago v svetovnem pokalu. Konec koncev verjetno športniki ravno v teh trenutkih, ko vam izročijo zasluženo nagrado, še posebej uživate.
Res je nekaj posebnega, ko dobiš globus. Verjetno, ko dobiš velikega še toliko bolj, čeprav sama še ne vem, kakšen je občutek, ko dobiš velikega. Na žalost je bil splet okoliščin res takšen, da drugače ni šlo. Ampak verjamem, da je bila, ne glede na to, kako je globus prejela, brez dvoma zelo vesela in vsekakor si ga je več kot zaslužila.

Če se dotakneva vaših rezultatov v letošnji sezoni, ni težko ugotoviti, da glede na visoke standarde iz preteklosti, niste bili najbolj uspešni. Ob tem pa tudi ne gre spregledati, da ste se vrnili po poškodbi. Kako ste v ekipi ocenili opravljeno? Ste zadovoljni ali razočarani?
Niti slučajno ne moremo biti zadovoljni s tem, kako je vse skupaj izgledalo. Nekaj izjem, kar se rezultata tiče, je bilo, vse ostalo pa se je žal odvilo, kot se je. Mislim, da je glavni del krivde v tem, da si nisem najbolj zaupala. Tu ne gre za ogromno, se pa nato ogromno pozna. Kar se tiče fizične priprave, sem bila res zelo dobro pripravljena in tukaj ni bilo težav. Vse skupaj bi primerjal s tem, ko greš na izpit, pa nisi čisto prepričan v svoje znanje in potem se vsaka takšna podrobnost, sploh na najvišjem nivoju, hitro pozna.

Govorili ste o pomanjkanju samozavesti. Je bilo s približevanjem konca sezone tega vse manj ali ste ves čas imeli težave iz tega vidika?
Odvisno. Enkrat je bilo malce boljše pa sem mislila, da bo v prihodnosti boljše pa potem vseeno ni bilo. Brez dvoma je bilo več kot preveč nihanj. Za naprej vem, kaj bom morala v glavi prečistiti, da bo vse delovalo, tako kot bi moralo.

Ko sva govorila o Brignonejevi, ste omenili, da še ne poznate občutka, ko dobiš veliki kristalni globus. Sklepam, da je osvojitev velikega globusa eden vaših velikih ciljev?
Vsekakor to ni skrivnost, čeprav je izjaviti nekaj takšnega po letošnji sezoni malce čudno (smeh). Verjamem pa, kot sem pokazala v preteklih sezonah, da znam smučati, da nisem pozabila in da sem lahko zelo konkurenčna. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Čisto vse tudi ni odvisno samo od mene. Če pokažem največ, če naredim vse, kar lahko, moram biti z vsem zadovoljna. Če je nekdo boljši, je pač boljši.

Vaša ekipa tudi v naslednji sezoni ostaja v enaki postavi ali načrtujete določene spremembe?
Zgolj malenkosti. Imela bom novega fizioterapevta. Koga točno, še nisem povsem prepričana, saj pogovori še potekajo, vse ostalo pa ostaja enako.

Tudi novi trener Stefan Abplanalp, ki sedaj ni več tako nov, je očitno zadovoljil vaša pričakovanja in vam njegov način dela ustreza.
Vsekakor. Super smo se ujeli, to moram povedati, ne glede na to, kako se je potem to pokazalo skozi rezultate. Verjamem, da nas sicer čaka še veliko dela. Ne bom rekla, da moramo določene stvari prilagoditi meni, ampak jih narediti tako, kot sem bila navajena, da ni čisto vse tako, kot si on predstavlja oziroma je navajen. Zato pa imam tukaj svojo mamo in ljudi, ki do pike natančno vedo, kako smo delali v preteklosti. Glede na rezultate, očitno ni bilo ravno vse narobe. Sem pa zaradi vsega dogajanja okoli korone praktično znova na začetku, tako da bomo morali nato čas čim boljše izkoristiti.

Že sploh gledate tako daleč oziroma razmišljate o pripravah na novo sezono, zaradi celotne situacije ali čakate na normalizacijo razmer in boste potem delali načrte? Kdor se bo pred novo sezono podal v Južno Ameriko, mora verjetno počasi že rezervirati karte, nastanitev in ostale podrobnosti, ki so potrebne.
Seveda že gledamo naprej. Potrebno je opraviti vse rezervacije. Kar se tiče Južne Amerike, mislim, da letos zagotovo odpade zaradi vsega dogajanj v tem trenutku in ki nas še čaka. Kot trenutno kaže, bomo pred avgustom očitno težko normalno potovali, tako da bomo verjetno priprave opravili v Evropi.

Bo zaradi epidemije koronavirusa letos morda nekaj več časa za dopust, ki ga ponavadi nimate na pretek ali temu ne bo tako?
Ja, ampak mislim, da v nekem drugem terminu. Ponavadi je bil dopust konec maja ali na začetku junija, sodeč po trenutni situaciji pa bo sedaj prej na vrsto prišel kondicijski del priprav. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.