Tina Maze in Andrea Massi na različnih bregovih

Alpsko smučanje 19. Sep 202114:30 > 14:32 1 komentar
Andrea Massi in Tina Maze: nocoj vsak na svoji strani kavča

Pred velikim finalom evropskega odbojkarskega prvenstva v Katovicah je družinski dogovor sklenjen. Andrea Massi za Italijo, Tina Maze za Slovenijo. Ob tem je zanimivo, da sta oba smučarska velikana tesno povezana prav z odbojko.

“Kako se bova zmenila,” je zanimalo našo najboljšo zimsko olimpijko in prvo damo slovenskega alpskega smučanja Tino Maze, ko je v soboto zvečer najprej Slovenija ugnala Poljsko, nato pa so se v finale odbojkarskega evropskega prvenstva preko Srbije prebili še Italijani. Hitro je dobila odgovor. “Jaz bom navijal za Italijo, ti za Slovenijo,” je odvrnil življenjski sopotnik in motor njenega smučarskega preporoda Andrea Massi. Za nameček je odbojkarsko ozračje v njuni družinski hiši v Gorici v nedeljo zjutraj, torej prav na dan finala, z obiskom popestrila še Vanja Černic, sicer sestra nekdanjega italijanskega reprezentanta in zamejskega Slovenca Mateja Černica.

Massi: Italijani me niso prepričali

Pričakovanja? “Spremljal sem Italijane v polfinalu s Srbijo. Iskreno, niso me povsem prepričali. Težko sicer govorim o ravni igre, saj nisem strokovnjak. Toda v igri sem videl veliko napak, predvsem pri servisu in sprejemu. Gre za mlado in neobremenjeno ekipo z zelo dobrim trenerjem. Ferdinando De Giorgi je član ‘generacije fenomenov’. Gre za ekipo, ki je bila trikratni svetovni prvak. Vrnimo se v leti 2021. Kako bo? Zmagal bo boljši. V športu je pač vedno tako,” v smehu pripoveduje Massi, katerega pot se je večkrat križala z odbojkarji. Pred leti je bil namreč pod okriljem trenerja Marka Kalca kondicijski trener v slovenski ženski reprezentanci in pri OK Koper.

Andrea Massi

Če ne bi bila smučarka, bi bila odbojkarica

Z odbojko pa je prežeto tudi življenje Tine Maze. Večkratna svetovna smučarska prvakinja je namreč v mlajših kategorijah trenirala odbojko na Koroškem. Pozneje je žogo čez mrežo nabijala tudi za ogrevanje pred smučarskimi treningi. Po koncu smučarske kariere pa se je na Goriškem pridružila ekipi prej omenjenega Marka Kalca. “Dejal je, da bi z malo treninga lahko nastopala v drugi ali tretji ligi. Malo je manjkalo pa bi me registrirali,” se pohvali ena največjih zvezdnic slovenskega športa in dodaja: “Odbojka je moj drugi šport. Če ne bi bila smučarka, bi bila odbojkarica.  Žal mi je, ker jo v zadnjem obdobju premalokrat igram. A nekako nimam ekipe. Včasih je težko dobiti družbo tudi za odbojko na mivki.”

Tina: Zelo čustveno

Prav zaradi te preteklosti že čuti povišan odbojkarski utrip. Ta se bo stopnjeval vse do 20.30. “Hčerka bo verjetno mirila položaj med mano in Andreo. Ali pa bo pač jokala,” se pošali, a hitro pojasni svoje povezave s slovensko reprezentanco. “Tineta Urnauta poznam že od otroštva. Njegov oče je bil moj učitelj v gimnaziji. Gospod Adi je res topla oseba. Nam, dijakom, je dal ogromno. Povezana sem tudi s Klemnom Čebuljem. Dobro ga poznam. Njegova sestrična pa je moja najboljša prijateljica. Zato verjemite, da bom tekmo spremljala zelo čustveno. Res privoščim fantom, da jim nocoj uspe priti do zlata,” pravi Mazejeva.

Tina Maze

Italijani so v športu bolj leni od Slovencev

Massija smo ob tem zbodli še z vprašanjem, zakaj slovenskim športnikom v ključnih trenutkih pogosto na pomoč priskočijo prav italijanski trenerji. Andrea Giani, Andrea Massi, zdajšnji selektor finalistov EP Alberto Giuliani. “Kdo ve?! Morda gre za vprašanje mentalitete. Italijanska mentaliteta v kombinaciji s talentom in slovensko delavnostjo, ki je nesporna, prinaša rezultat. Če povem po pravici, je italijanski športnik bolj len od slovenskega. Očitno pa gre za stik, ki deluje. To je lepo. Poleg tega pa so italijanski trenerji tehnično in strokovno zelo dobro podkovani. Všeč mi je tudi, da se področja odpirajo. V 80. letih preteklega stoletja bi imela Jugoslavija stežka italijanskega trenerja. To bi bilo politično nesprejemljivo. Zdaj to deluje. Šport dela velike korake naprej,” je odgovoril eden od tvorcev ene najlepših slovenskih športnih pravljic.

Eurovolley, 16. dan

Za 3. mesto:

Nedelja, 19. september:
17.30 Poljska – Srbija

Finale:

20.30 Slovenija – Italija

Preberite še:

Metod Ropret: Čas je, da smo prvaki!

Poljski mediji: Slovenci so postali nočna mora belo-rdečih

Potrti Poljaki priznali: Slovenija si je finale zaslužila

Giuliani: Del sanj se je uresničil, a čaka nas še ena tekma

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje