Poljski mediji: Slovenci so postali nočna mora belo-rdečih

Odbojka 19. Sep 20219:27 > 11:07 2 komentarja
Poljaki po super začetku niso mogli verjeti, kaj jih je zadelo. Foto: Guliverimage

Uspeh slovenskih odbojkarjev, ki so se z zmago proti Poljski (3:1) uvrstili v veliki finale evropskega prvenstva odmeva tudi v regiji. Italijanski, hrvaški, srbski in seveda tudi poljski mediji pišejo o veliki senzaciji, pa čeprav se bo Slovenija na šampionatu stare celine za zlato potegovala že tretjič.

“Od kod takšna slabost, ko igramo proti Sloveniji?” so se po sobotnem polfinalnem porazu svoje reprezentance spraševali poljski novinarji. Vsi po vrsti niso pozabili omeniti, da jih je Slovenija v izločilnih bojih nadigrala že na preteklih treh evropskih prvenstvih, pred dvobojem pa samozavestno napovedovali, da bodo v četrto poljski odbojkarji pred več kot 12.000 domačimi navijači s svojimi rivali končno poravnali račune.

A so se v najbolj dramatičnem obračunu evropskega prvenstva močno ušteli. “Prekletstvo ostaja! Poljaki so po grozljivki izgubili polfinale,” so zapisali pri najstarejšem poljskem športnem dnevniku – prvič je izšel že leta 1921 – Przeglad Sportowy. “Slovenci so postali v zadnjih letih nočna mora belo-rdečih. Na olimpijske igre se niso uvrstili, na svetovnem prvenstvu so nastopili le enkrat in igrali postransko vlogo, a se zato specializirali za evropska prvenstva in serijsko premagovanje Poljske,” so še poudarili.

Foto: Guliverimage

“Slovenija se je znova izkazala za nočno moro Poljske. Konec je sanj o zlati kolajni. Po skoraj treh urah ji je znova spodletelo ugnatii Slovence,” pa so poraz svoje reprezentance pospremili pri enem največjih spletnih portalov na Poljskem, Interia.

Slovenija je odigrala perfektno tekmo

Uspeh Slovencev, ki se bodo po letih 2015 in 2019 še tretjič potegovali za naziv najboljšega na stari celini, ni ušel niti Italijanom. Razumljivo, saj se bodo naši odbojkarji za zlato udarili prav z zahodnimi sosedi, ki so v poznih večernih urah s 3:1 porazili branilce naslova Srbe. “Nora Slovenija gre v finale,” so poročali pri uglednem športnem časniku Gazzetti delllo Sport. “Poljake je še drugič zapored v polfinalu izločila neukrotljiva Slovenija. V finale se je uvrstila že tretjič v zadnjih šestih letih, obenem pa dokazala, kaj pomeni čvrsta in kompletna zasedbe,” so dodali.

Foto: CEV

“Presenečenje v prvem polfinalu evropskega prvenstva,” pa so v svojem članku na spletni strani zapisali pri Corriere dello Sport. Slovenija selektorja Alberta Giulianija je premagala favorite prvenstva Poljake pred 15.000 gledalci. Tine Urnaut in njegovi soigralci so odigrali perfektno tekmo in zahvaljujoč servisu vseskozi povzročali težave Poljakom pri sprejemu” so lahko med drugim prebrali njihovi bralci.

O odličnih Slovencih tudi na Hrvaškem in v Srbiji

“Senzacija na Poljskem. Odbojkarji Slovenije v finalu evropskega prvenstva,” pa se je glasil naslov na hrvaškem portalu Index.hr. Hrvaške medije je sicer bolj kot uspeh Slovencev zabaval spodrsljaj ali morda celo provokacija organizatorjev, ki so pred začetkom polfinalnega obračuna namesto slovenske zaigrali srbsko himno. “Slovenci začudeni. Poljaki so jim pred polfinalom zaigrali ‘Bože pravde’,” so poročali pri 24sata.hr.

Pri Sportskih novostih pa poleg uspeha Slovenije niso pozabili omeniti niti poraza Srbov. “Veliko slavje v Sloveniji, žalost v Srbiji. Slovenci so si izborili finale evropskega prvenstva v odboji,” so zapisali.

Veselje s slovenskimi navijači po zmagi nad Poljsko. Foto: CEV

Srbski mediji se medtem bolj kot s Slovenijo ubadajo z neuspehom igralcev selektorja Slobodana Kovača proti Italiji, kljub temu so nekaj pozornosti le namenili tudi naši vrsti. “Šok na Poljskem, Slovenija v finalu,” je mogoče prebrati na B92.

Kar nekoliko podcenjujoče pa so o zmagi poročali pri Blicu, kjer so bili prepričani v uspeh svojih odbojkarjev, a se močno ušteli. “Senzacija na evropskem prvenstvu. Slovenija v finalu po nori drami in kar desetih zaključnih žogah. Možnosti Srbije za zlato so poskočile – če bo napredovala,” so napisali pri Blicu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje