Kriechmayr ‘preživel’ presenečenja, Hrobat do izida kariere

Alpsko smučanje 20. Jan 202313:58 > 13:58 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Prvi smuk v Kitzbühlu je po norem razpletu dobil domačin Vincent Kriechmayr. Bolj presenetljiva pa je bila zasedba na odru za zmagovalce, kjer sta mu družbo delala Italijan Florian Schieder in Švicar Niels Hintermann. Miha Hrobat je s sedmim mestom prišel do najboljšega izida kariere, v točkah tudi Martin Čater.

Prva tekma na zloglasni progi Streif je znova ponudila spektakel in nepričakovan razplet. A ne povsem pri vrhu, kjer je na veliko veselje domačih navijačev končal Avstrijec Vincent Kriechmayr. Zanj je to tretja zmaga v tej sezoni, skupno pa 15. v karieri. Po superveleslalomskem slavju v Kitzbühelu pred dvema letoma se je zdaj vpisal v zgodovino in ena izmed gondol si bo po tradiciji nadela njegovo ime.

“Za vsakega avstrijskega smučarja je to vrhunec sezone. Bilo je težko, a to mi veliko pomeni. Ne vem, če sem lahko jutri še enkrat na limitu. Toda ta zmaga mi res veliko pomeni,” je dejal glavni junak petkovega dne v Kitzbühlu.

Ko je domači matador prevzel vodstvo s številko 13, je bilo jasno, da ga bo težko premagati. Sploh ker je pred njim veliko napako že v drugem delu proge na ’vrtiljaku’ storil vodilni tekmovalec svetovnega pokala Marco Odermatt (+3,20), kar je bilo dovolj le za končno 54. mesto. Tik za njim pa je v zaključku po nizki liniji na prečnem prehodu veliko časa izgubil še vodilni v smukaškem seštevku Aleksander Aamodt Kilde (+0,97), ki se je prav tako komaj izognil trku z zaščitno ogrado. Tokrat je bil le 16.

Foto: Guliverimage

Dan za višje startne številke

Kljub temu pa spremljanje tekme za Kriechmayrja ni bilo enostavno. V vodstvu je imel 31 stotink prednosti pred Nielsom Hintermannom in 39 pred Dominikom Parisom, ko je s številko 22 najprej presenetil Norvežan Adrian Smiseth Sejersted in se izenačil s Parisem. Proga je z višjimi startnimi številkami postajala vse hitrejša (na koncu med deseterico kar šest smukačev s številko, višjo od 20), kar je s številko 28 izkoristil še Američan Jared Goldberg in se prebil na takratno tretje mesto (+0,35).

A za največjo senzacijo je poskrbel Italijan Florian Schieder. Po izvrstnih vmesnih časih je po odličnem zaključku s startno številko 43 zaostal le za Kriechmayrjem (+0,23) in se sploh prvič v karieri povzpel na zmagovalne stopničke. Do zdaj je bil v svetovnem pokalu najvišje na 13. mestu – na smukih v Bormiu in Val Gardeni v letošnji sezoni.

Foto: Guliverimage

Prva deseterica za Slovenca

Še malce pozneje pa se je na progo (številka 45) podal Miha Hrobat. Tudi on je izkoristil izboljšane pogoje in ciljno črto prečkal kot sedmi, le 46 stotink za zmagovalcem. Do stopničk je zmanjkalo le 15 stotink. “Uspela mi je zelo dobra vožnja. Imeli smo nekaj sreče z vremenom. A ponavadi je ravno obratno. Moral sem izkoristiti priložnost, na startu sem se prepričal, da se da biti hiter. Nekaj napak je bilo vseeno, a vožnja je bila zelo kvalitetna. Nisem vedel, ali sem po cesti odnesel dovolj hitrosti. Zadnji del mi je res uspel. Jutri grem lahko na start s prazno glavo in enako miselnostjo. Da lahko in da znam. Še enkrat se bom ’vrgel dol’. Dobil sem potrditev, komaj čakam,” je bil zadovoljen 27-letnik. Do zdaj je bil najvišje 16., kar mu je uspelo trikrat, tudi lani na smuku v Kitzbühlu.

Foto: Guliverimage

Drugi Slovenec Martin Čater je s številko 25 odpeljal solidno, zaostanek 1,3 sekunde pa je na koncu zadostoval za 23. mesto. Tik pred koncem je za prekinitev po grdem padcu v ciljni areni poskrbel Norvežan Henrik Roea, ki so ga s prizorišča odpeljali s helikopterjem.

Jutri bo v Kitzbühelu še en smuk, v nedeljo pa se bo 83. pokal Hahnenkamm tradicionalno končal še s slalomom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!