Ko jo je po enem letu videl, so se prižgali alarmi

Alpsko smučanje 5. Jan 202414:17 0 komentarjev
Andreja Slokar. Foto: Profimedia

Zadnja slovenska slalomska zmagovalka tekme svetovnega pokala Andreja Slokar in njen trener Boštjan Božič v pogovoru za Sportklub o obujenem sodelovanju, novih izzivih in 60. Zlati lisici.

Božič je za Andrejo Slokar lani prišel malce pred božičem. Po ameriški turneji se je odločila za spremembo. Poklicala je Boštjana Božiča, s katerim se je od skorajšnje tekmovalne upokojitve in smučarske anonimnosti prebila v slalomsko elito. Sodelovanje sta prekinila po predlanski poškodbi, zdaj pa se je škofjeloški trener na pobudo 26-letne Ajdovke vrnil v karavano svetovnega pokala.

“Medsebojno zaupanje ni bilo nikoli postavljeno pod vprašaj. Verjetno je z obeh strani prišlo do zasičenosti. Nabirale so se težave, ki jih nismo reševali sproti. Sledila je še tista poškodba, ki terjala drugačen pristop. Verjamem, da je veliko razmišljala. Tudi jaz pa sem se v tem obdobju marsikaj naučil in se spraševal, kako se določenih stvari lotevati drugače. Če bo najin odnos takšen, kot v prvih tedni vnovičnega sodelovanja, bo vsem lepo,” pred domačima tekmama pripoveduje Boštjan Božič.

Ker se je tudi on prvič znašel v položaju, ko tekmovalko prevzema sredi sezone, ga je najprej čakal tehten premislek o tem, kako se lotiti izziva. “Andreje na snegu v živo nisem videl 14 mesecev. V glavi sem imel staro sliko. Ko sem videl novo, so se pri meni prižgali alarmi,” v svojem neposrednem slogu ne skriva Božič, ki se je zavedal tako smučarkinih sposobnosti kot tudi postopnosti v zdajšnjem procesu.

Boštjan Božič. Foto: MaPa

Najbolj ga je motil položaj na smučeh, ki močno zavira zmožnost reakcij in tudi razvijanja same hitrosti. “Najprej sva se lotila povsem temeljnih stvari. Toliko, da znova pride na pravo izhodišče. Ko bo ujela pravi položaj, bo znala dodajati ostrino in hitrost. S samozavestjo pa bo prišla tudi napadalnost,” pripoveduje povratnik v slovensko ekipo in se ob tem strinja, da gre Andrejino občasno defenzivnost pripisati tudi zadnji poškodbi.

“Predvsem pri dekletih je značilno, da se določene stvari ali pa tudi vzorci ukoreninijo v zavest. Pri Andreji je trenutno to najbolj vidno v veleslalomu. Tam bo potrebovala več pomikov naprej. V slalomu se že počuti bolj domače. Tudi raje trenira in nastopa v tej disciplini,” pravi Božič in ob tem kritično dodaja, da je bilo tem segmentom po poškodbi namenjeno premalo pozornosti. “Zgolj moje mnenje,” skomigne z rameni.

V tej zimi je Andreja Slokar vknjižila tri uvrstitve med dobitnice slalomskih točk, dvakrat je bila med deseterico. Vseeno je jasno, da so ambicije precej večje. Izvirajo iz predhodnih rezultatov, med katerimi sta tudi dve zmagi v svetovnem pokalu. Nov izziv eno od dveh Primork v slovenski ekipi čaka ob koncu tega tedna, ko bo Kranjska Gora gostila že 60. Zlato lisico.

Andreja Slokar o …

O ravnovesju med tekmovalnim nagonom in prehodno naravo sezone …

Tekmovalnost mi ne da miru. Ko pa zajamem sapo, znam biti tudi realna. Mar je kdo pričakoval, da se bom vrnila po poškodbi in nadaljevala tam, kjer sem končala?! Je pa, iskreno, zelo naporno.

O vrnitvi trenerja Božiča …

Odločitev se zdi logična. Odlično sva sodelovala, kar potrjujejo tudi rezultati. Zato je bila odločitev lahka. Če bi šlo za koga drugega, bi si vzela več časa za razmislek.

O lovljenju delovnega ritma …

Sodelovala sva tri sezone. Odlično se poznava. Zato uvajalno obdobje ni bilo potrebno. Takoj sva začela ”po staro”. Po svoje sva si zelo podobna. Sva stroga, do sebe in drug do drugega. Iščeva drugačnost in izboljšave.

O tem, kako je ‘alarm’ predstavil tekmovalki …

Točko tako, kot je povedal vam. Boštjan prav nič ne olepšuje. To cenim. Ne bi mi bilo všeč, če bi prekrival realno sliko, me tolažil in tako naprej. Ne, ko smučam dobro, mi to pove. Takrat vem, da sem dobra. In pri slabih predstavah je slika podobna. Njegove besede razblinjajo dvome v meni.

O pomenu Zlate lisice …

Čutim malce večje breme. Zame bo tokratna Zlata lisica malce drugačna, saj sem tukaj nastopala, ko ni bilo gledalcev. No, če izvzamem debitantski nastop pred šestimi leti. A ko nastopiš s številko 70 je seveda drugače. Čutim breme, a rada imam publiko, zato se veselim tekem.

60. Zlata lisica, Podkoren/Kranjska Gora

Sobota, 6. 1.

9.30: start 1. teka VSL

12.30 : start 2. teka VSL

Nedelja, 7. 1.

9.30: start 1. teka SL

12.30: start 2. teka SL

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!