Vnovičen umik Mete Hrovat

Alpsko smučanje 3. Jan 202417:05 5 komentarjev
Meta Hrovat. Foto: Aleš Fevžer

Na jubilejni 60. Zlati lisici v Kranjski Gori oziroma Podkorenu bodo ob koncu tega tedna slovenske barve branile Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik in Nika Tomšič. Umik Mete Hrovat lahko razumemo tudi kot dokončno dvigovanje rok.

Čez dva tedna bosta minili dve leti od trenutka, ko se je Meta Hrovat s tretjim mestom na zanjo povem domači podkorenski strmini kot zadnja slovenska alpska smučarka veselila stopničk na Zlati lisici. Iz vodstva reprezentance so vsega tri dni pred lisičjim jubilejem tudi uradno sporočili, da se 25-letna Kranjskogorčanka, ki je v svetovnem pokalu nazadnje nastopala 6. 3. 2022, v soboto ne bo vrnila na štart tekme svetovnega pokala.

Potem ko je na pragu predlanske sezone šokirala z naznanitvijo tekmovalne upokojitve, lani pa je svoj smučarski status znova odmrznila, se je v zadnjih mesecih ubadala z zdravstvenimi težavami. Ker na smučeh ni vadila že vse od začetka jeseni, tudi pred tem pa je treninge pogosto zaključevala predčasno, je odločitev, da ne nastopi na domači tekmi, logična in pričakovana. Po drugi strani pa gre prav tako realno pričakovati, da bo nekdanja mladinska svetovna prvakinja in dvakratna olimpijka, ki se ob večjih obremenitvah ubada z bolečinami v hrbtu, težave pa ji povzroča tudi vid, še drugič naznanila smučarsko upokojitev.

“Njen status ostaja nespremenjen. Ne trenira- Zato ni realno, da tekmuje. Kako bo v prihodnje, ne vemo. Težko karkoli napovemo. Najbolj pošteno je, če rečem, da ni sprememb,” se glasi uradni komentar Mihe Verdnika, vodje panoge.

Nika Tomšič, Andreja Slokar, Neja Dvornik in Ana Bucik. Foto: MaPa

Ob novem umiku Mete Hrovat, ki se, kot kaže, v Zgornjesavski dolini vse odločneje podaja v turistične vode, povsem hitrostni usmeritvi Ilke Štuhec in nedavni poškodbi Anje Oplotnik, za katero je sezona že končana, je bil manevrski prostor vodstva ženske reprezentance pri določanju domačih ”lisičk” močno zmanjšan. Znova do te mere, da reprezentanca ne bo izkoristila vseh razpoložljivih mest. Na štartu bo namreč le četverica, in sicer stare znanke s tekem svetovnega pokala Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik ter 24-letna Mariborčanka Nika Tomšič, ki je nazadnje nastopala predvsem na tekmah nižje ravni.

”Za nami so dobri treningi, ki obetajo bolje nadaljevanje sezone. Že v Podkorenu. Domača tekma ne sme biti pritisk, prej nekaj, česar se lahko veselimo. Punce poznajo teren. Vemo, kaj jih čaka. Teren je videti vrhunski. Upam, da nam bo mati narava malce pomagala. Čakajo nas lepe tekme,” pred domačima tekmama razmišlja Miha Verdnik. Kot govorec je na uradni novinarski konferenci domače reprezentance v oblačni Kranjski Gori zamenjal novega glavnega trenerja ekipe za tehnični disciplini Mitjo Kunca, ki je bil ob nedavnem testiranju pozitiven na koronavirus.

Kunc kot povratnik v ekipo sicer v praksi skrbi predvsem za Ano Bucik, za katero je dokaj neprepričljiv vstop v novo sezono. Novogoričanka je resda točke osvojila na osmih (od 10) tekmah, a njena z naskokom najboljša uvrstitev ostaja enajsto mesto z uvodnega veleslaloma v Söldnu, nato pa je nastopala zelo nestabilno. Na dokončen zasuk rezultatske krivulje v Kranjski Gori upa tudi druga Primorka v ekipi, to je Andreja Slokar, ki je obudila sodelovanje s trenerjem Boštjanom Božičem, medtem ko pa Neja Dvornik stavi na nadaljevanje prednovoletnega niza uvrščanja med dobitnice točk, a z upanjem na vrnitev med najboljšo petnajsterico.

Andreja Slokar. Foto: Profimedia

Slovenke, ki so nazadnje trenirale v St. Michaelu, pred okroglo Zlato lisico, na katero so kot posebne gostje vabljene tudi nekdanje zmagovalke Mateja Svet, Nataša Bokal, Urška Hrovat in Tina Maze, odkrito prosijo za navijaško podporo. Prednost vidijo tudi v domačem terenu, čeprav v tej sezoni v Podkorenu še niso trenirale. Vremenske razmere so namreč organizatorjem onemogočale predhodno pripravo proge. Ta letos še ni bila na voljo rekreativnim in tekmovalnim smučarjem. Poseben izziv bodo zaradi gibanja živega srebra in padavin za organizatorje tudi zadnji dnevi, zato so pri Mednarodni smučarski zvezi že uradno odpovedali petkovo prosto smučanje na tekmovalni strmini.

Kratka pričakovanja slovenskih smučark

Neja Dvornik: “Tekme se veselim, saj je edina pred domačimi navijači. Pritiska ni. No, morda bo na štartu drugače.”

Ana Bucik: “Letos sem bila večkrat nezadovoljna kot zadovoljna. A v Kranjski Gori sem že dobro tekmovala, zato verjamem, da se bom tokrat veselila.”

Andreja Slokar: “Težko je napovedovati. Do sebe sem stroga. Redko sem zadovoljna. Poskušam pozabiti, da sem manjkala. A to se pozna.”

Nika Tomšič: “Upam na dobro progo, ki bo zdržala do višjih številk. Cilj he finale..”

60. Zlata lisica, Podkoren/Kranjska Gora

Sobota, 6. 1.

9.30: start 1. teka VSL

12.30 : start 2. teka VSL

Nedelja, 7. 1.

9.30: start 1. teka SL

12.30: start 2. teka SL

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje