Danes bi imeli super tekmo, jutri pa …

Alpsko smučanje 4. Jan 202412:16 0 komentarjev
Andreja Slokar
Andreja Slokar. Foto: Profimedia

Organizatorji kranjskogorske Zlate lisice so zadovoljni s trenutno pripravljenostjo proge v Podkorenu, a se zavedajo napovedanega občutnega poslabšanja vremena. Veleslalom in slalom vseeno nista ogrožena.

”Proga je v tem trenutku v idealnem stanju. Če bi bila tekma danes ali pa jutri, bi jo igraje izpeljali brez težav,” nam je 48 ur pred začetkom sobotnega veleslaloma v Podkorenu dejal Tomaž Šušteršič, novi generalni sekretar organizacijskega odbora kranjskogorskih ženskih tekem svetovnega pokala, ki letos še potekajo pod skupnim imenovalcem Zlata lisica. A v njegovem glasu je bilo pričakovati ”ampak”. In je tudi sledil. Povezan je bil z vremensko napovedjo. Ta ni najbolj ugodna.

”Vemo, kaj prihaja. Najprej dež, ki bo nato prešel v sneg. To pomeni, da nas čaka nočno dežurstvo in stalno delo na terenu. Novozapadli sneg bo treba odstranjevati s proge. Jasno, vse s ciljem, da pripravimo kakovostno progo za soboto ob 9.30. S tem namenom smo v dogovoru s FIS že v sredo odpovedali petkov trening na tekmovalni strmini,” je dejal Šušteršič in prikimal oceni o tem, da v tem trenutku ni vprašanje, ali tekma bo, temveč gre za vprašanje, kakšna bo preizkušnja. ”Ne, ne, tekma res ni ogrožena. Padavine pa predstavljajo dodatno delo in tudi niso ugodne za tekmovalke,” dodaja prvi operativec gorenjske ”lisice”.

Vremensko napoved smo preverili tudi pri Agencije RS za okolje (Arso). ”V soboto bo predvidoma ves dan snežilo. V spodnjem delu bo sneg majčkeno pomešan z dežjem. Že do sobote zjutraj bi lahko na smučišču zapadlo 5 do 10 centimetrov snega, tekom dneva pa še dodatnih 10 ali 15 centimetrov. Tako bi utegnile biti razmere za pripravo proge kar zahtevne. Boljše bo v nedeljo, saj bo hladneje, padavin pa bo bistveno manj. Samo še zjutraj lahko rahlo sneži,” je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

Škarje in platno na terenu sicer v rokah kot vodja priprave proge drži Janez Slivnik. Ob tem ne skriva, kako zahtevno obdobje je za njegovo ekipo. ”Niti centimetra viška snega ni ostalo. Vse smo izkoristili, tako da imamo danes kakovostno progo, ki je v povprečju široka 30 metrov, snežna podlaga pa je debela vsaj 40 centimetrov. Ob tem se spominjam besed vodje ženskega dela svetovnega pokala Petra Gerdola, ki me je vprašal, ali imamo radi misijo nemogoče. A to je zdaj pozabljeno. Ni bilo pa lahko. Za oris, nismo imeli nobenih dovoznih poti. Vsak teptalni stroj je bilo treba pred vstopom na teren očistiti. To danes nikogar ne zanima. Proga je nared. Nas pa čaka še nekaj dela. Upam, da nas narava ne bo presenetila,” pravi Slivnik.

Tekmovalne ekipe medtem že prihajajo v Kranjsko Goro, slovenska je tam že od srede. Po zadnjih pripravah v St. Michaelu so na Gorenjsko pripotovale Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar in Nika Tomšič.

60. Zlata lisica, Podkoren/Kranjska Gora

Sobota, 6. 1.

9.30: start 1. teka VSL

12.30 : start 2. teka VSL

Nedelja, 7. 1.

9.30: start 1. teka SL

12.30: start 2. teka SL

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!