Kralj Henrik razred zase v Garmisch-Partenkirchnu

Alpsko smučanje 4. Jan 202319:57 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Henrik Kristoffersen je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Garmisch-Partenkirchnu. Vodil je že po polčasu prve moške preizkušnje svetovnega pokala v letu 2023. V finalu tekme pod žarometi je bil dovolj zanesljiv za tretjo zmago na tem prizorišču v Nemčiji, karierno 29. Norvežan je prevzel tudi vodstvo v slalomskem seštevku. Edini slovenski tekmovalec Štefan Hadalin je bil prepočasen za drugo vožnjo. Vrhničan je zaostal 4,32 sekunde, od druge vožnje in trideseterice ga je na 32. mestu ločilo 13 stotink sekunde.

Osemindvajsetletni Kristoffersen je najboljši čas prve vožnje dosegel s startno številko ena. Startne številke so se izkazale za odločilne na tekmi, ki so jo krojile razmere na slabo utrjeni podlagi. Strmina je bila zaradi blagih temperatur obdelana s soljo. Kljub temu je tekmovalna proga hitro popustila.

V spomladanskih razmerah sta se poleg Kristoffersena najbolje znašla še Avstrijec Manuel Feller, četrti po prvi vožnji, ki je za zmagovalcem zaostal 1,22 sekunde. Francoz Clement Noel, tretji po prvi vožnji, je v finalu obranil svoje mesto z velikim zaostankom 1,46 sekunde.

Drugouvrščeni po prvi vožnji, Nemec Linus Strasser, je v finalu odstopil. Norvežan Lucas Braathen, ki je zmagal na uvodnem moškem slalomu v sezoni v Val d’Iseru, je bil diskvalificiran v prvi vožnji. Švicar Daniel Yule, ki je na drugem slalomu v Madonni di Campiglio zmagal pred Kristoffersenom, je bil tokrat četrti.

Kristoffersen je prvi smučar po Italijanu Albertu Tombi s tremi slalomskimi zmagami v Garmisch-Partenkirchnu. Osemindvajsetletnik se je veselil karierne 22. slalomske zmage v svetovnem pokalu, prve v tej zimi.

Od Norvežanov ima od Kristoffersena več zmag le Aksel Lunds Svindal (36), že zdaj pa je daleč najuspešnejši norveški slalomist. Od Skandinavcev ima več slalomskih zmag le sloviti Šved Ingemar Stenmark (40).

Rezultati:

Slovenci brez točk

Prva moška tekma v novem letu se ni razpletla po slovenskih željah. Edini slovenski tekmovalec Štefan Hadalin je bil prepočasen za drugo vožnjo. Vrhničan je zaostal 4,32 sekunde, od druge vožnje in trideseterice ga je na 32. mestu ločilo 13 stotink sekunde.

Tijan Marovt zaradi bolezni ni nastopil, Hadalin pa je niz slabih nastopov nadaljeval tudi na začetku leta 2023. To je bila že šesta zaporedna ničla za Hadalina. Nazadnje je bil v točkah na uvodni tekmi sezone v Söldnu, kjer je veleslalom, na katerem je bil Žan Kranjec drugi, končal na devetem mestu.

Konec tedna bosta moški tekmi v Adelbodnu v Švici, kjer bo nastopil tudi Kranjec. V primeru sobotne zmage na zahtevnem veleslalomu bo Kranjec nastopil tudi na nedeljskem slalomu.