Na uvodnem dejanju zaključka sezone slavje Avstrijca

Vincent Kriechmayer. Foto; Guliverimage

Na zaključku svetovnega pokala v Andori so se še zadnjič v sezoni udarili najboljši smukači sveta. V tekmi majhnih razlik je slavil Avstrijec Vincent Kriechmayer. Alexander Aamodt Kilde malega kristalnega globusa ni proslavil z vrhunskim rezultatom. Enako velja za najboljšega smučarja sveta Marca Odermatta.

Že se je pisala zgodba o tekmi štartnih številk in morebitni prvi smukaški zmagi 37-letnega Avstrijca v nemški reprezentanci Romeda Baumanna, ki je s pridom unovčil štartno številko ena na nič kaj zahtevni progi Aliga, ko se je proti cilju s številko devet spustil Avstrijec iz prave avstrijskem reprezentance Vincent Kriechmayr. Nekdanji dvojni svetovni prvak je dokazal, da so še vedno dosegljivi  tudi hitri časi. Celo najhitrejši. Baumanna, ki se je pred več kot desetletjem (2009 in 2012) veselil dveh kombinacijskih zmag, na smukaški triumf pa še čaka, je v cilju prehitel za vsega 9 stotink sekunde.

Kriechmayr je tako slavil 16. zmago v karieri, z njo je potrdil srebro v smukaškem seštevku, na stopničkah pa sta mu družbo delala še Baumann in Andreas Sander. Ob tem je zanimivo, da se je smukaška sezona, ki je vključevala deset tekem, končala z le dvema zmagovalcema. Kriechmayr  je dobil štiri preizkušnje, na preostalih šestih pa se je zmag veselil Aleksander Aamodt Kilde. Tokrat je bil “le” šesti.

Odprta sezona upokojevanja

S smukom v Soldeu sta se med smučarske upokojence podala Američan Travis Ganong in Francoz Johan Clarey. Že pred njima so smučarski karavani v slovo pomahali Beat Feuz, Steve Nyman, Matthias Mayer, Trevor Philp

Rok Ažnoh. Foto: Guliverimages

Medtem ko sta Martin Čater in Miha Hrobat v slabi sezoni osvojila premalo točk, Boštjan Kline pa že dvanajsti mesec okreva po hudi poškodbi noge, je slovenske barve na prvi tekmi finala svetovnega pokala branil Rok Ažnoh. 20-letni Korošec je nastopil kot aktualni mladinski svetovni prvak. Že pred potjo v Andoro je poudarjal, da gre za izjemno priložnost za nastop v konkurenčnih pogojih, večjega rezultatskega bremena pa si ni nalagal. Mladenič je že na obeh uradnih treningih videl, da ga do konkurenčnosti loči še kar nekaj korakov. Na tekmi je za avstrijskim zmagovalcem zaostal 2,49, pristal na repu uvrščenih (25.) ter ostal brez prvih točk. “V zgornjem delu je bila proga dokaj preprosta, zelo drsalna. Sledil je niz superveleslalomskih zavojev. Tam je bila potrebna korektnost. Meni je zmanjkalo malce fokusa. Tako nisem postavil pike na i,” je nastop ocenil Ažnoh.

Že pred finalnim smukom je bilo jasno, da bo mali kristalni globus osvojil izjemni Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je v zadnjo tekmo vstopil z več kot 200 točkami prednosti. Zanj je to že četrti mali globus, po dva je osvojil v smuku in superveleslalomu. Zbirke pa juri v superveleslalomu ne bo mogel dopolniti, saj je njegov zaostanek za Marcom Odermattom že prevelik. Jasno je tudi, da bo 25-letni Švicar v soboto še drugo leto zapored prejemnik velikega globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Odprto pa ostaja vprašanje, ali mu bo sezono uspelo končati z več kot 2.000 točkami. Tokrat je bil 15., tako da ima pred superveleslalomom in veleslalomom na svojem računu 1.826 točk.

Rezultati:

1. Vincent Kriechmayer (Avt) 1:26.59
2. Romed Baumann (Nem) +0,09
3. Andreas Sander (Nem) +0,13
4. Daniel Hemetsberger (Avt) + 0,23
5. Dominik Paris (Ita) + 0.27

25. Rok Ažnoh (Slo) +2,49

Komentari

Vaš komentar