Hrvaška zgodba, ki je povezana s slovenskim smučanjem

Tamara Zubčić: ena od redkih trenerk/trenerskih pomočnic v karavani svetovnega pokala. Foto: MaPa

Filip in Tamara Zubčić o smučarskem sobivanju brata in sestre ter tesnih povezavah z najboljšim slovenskim veleslalomistom Žanom Kranjcem in njegovo spremljevalno ekipo.

Ilka Štuhec in Mikaela Shiffrin imata na športnih poteh ob sebi vselej mamo. Marcel Hirscher je bil zgolj eden od mnogih smučarjev s stalno prisotnostjo očeta. Tino Maze je usmerjal partner in ji v dobršni meri tudi rešil kariero. Federici Brignone pomaga brat. Tudi Neji Dvornik in še marsikateri smučarki. Ante Kostelić je dolgo časa bdel na karierama Janice in Ivice Kostelića. Tudi pot vzhajajoče zvezde hrvaškega smučanja Zrinke Ljutić je močno družinsko obarvana.

Mi pa na tem mestu osvetljujemo kariero njenega rojaka Filipa Zubčića. Pa ne le zaradi tega, ker najboljši hrvaški alpski smučar tesno sodeluje s slovenskim taborom (skupni treningi, izmenjava informacij …), temveč zaradi sorodnosti z zgoraj omenjenimi primeri.

Filip Zubčić
V Podkorenu je bil 9. in 13. Foto: Profimedia

Stalnica smučarske poti 30-letnega Zagrebčana, ki je med drugim dobil tri veleslalome svetovnega pokala, bil dvakrat tretji veleslalomist sezone, leta 2021 pa je postal svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, je oče Tomislav Zubčić. Že drugo sezono pa ga ob prihodu v ciljni iztek kot prva pričaka dve leti mlajša sestra Tamara Zubčić, sicer nekdanja obetavna smučarka, ki je kariero zaradi poškodb končala že pri vsega osemnajstih letih.

Zdaj je desna roka glavnega trenerja Sergeja Komarova. “Preprosto, Filip je potreboval dodaten par rok. Tudi moja bližina dobro vpliva nanj. Vse skupaj se je lepo poklopilo,” nam je ob slovesu od Kranjske Gore dejala 28-letna Hrvatica, ki se je po koncu kariere vrgla v študijske vode, po opravljeni diplomi pa je skrbela za oddajanje apartmajev in družinski hostel.

“Predajanje smučanju seveda nosi svojo ceno. Marsikaj sem morala potisniti na stranski tir. Toda … Za Filipa smo v družini pripravljeni storiti vse. Dokler bo imel voljo in rezultate,” pripoveduje Tamara Zubčić, vesela tesnega sodelovanja s slovensko reprezentanco: “Majhni se vedno povezujejo. Naša vez je učinkovita, saj se Filip in Žan poznata že od malih nog.” Ob tem je zanimivo, da je bila družina Zubčić s slovenskim smučanjem povezana že, saj je v zagrebškem klubu Končar delovala Nataša Bokal.

Brat in sestra Zubčić sta bila tudi del 62. pokala Vitranc. Foto: MaPa

Filip Zubčić: pogovor

O treningu s Slovenci …

“Žan Kranjec je veleslalomist, jaz sem razpet med obe tehnični disciplini. Njegova ekipa je majhna, moja prav tako. Gre za dokaj naravno sodelovanje. Skupaj imamo odlične treninge. Žan je izvrsten sparing partner. In jaz njemu. O Žanu lahko govorim le z izbranimi besedami. Je odličen človek, velik športnik, šampion.”

O druženju v prostem času …

“Z Žanom se veliko druživa. Tudi na morju. Poleg tega pa je pomembno, da po treningih ali tekmah najdeva skupne teme. Ne le o smučanju. Smučanje ni vse na svetu. Zato nam vsem skupaj zlahka uspe razbiti monotonost.”

O družinskih družinskih zgodbah v smučarskem svetu …

“Ni pravega pravila. Vsak smučar mora poiskati sistem, ki mu ustreza. Marco Odermatt nima ob sebi nobenega sorodnika, pa je najboljši na svetu. Alexis Pinturault ima že sedem ali osem let ob sebi ženo. Meni ob očetu pomaga še sestra. Tudi sicer igra družina v mojem življenju izjemno pomembno vlogo. Brez nje zagotovo ne bi bil tako uspešen.”

Tekmeca in prijatelja: Filip Zubčić in Žan Kranjec. Foto: Guliverimage

O vlogah očeta in sestre …

“Oče mi celotno kariero stoji ob strani. Resda nikoli kot trener. Ne govori o tem, kako bi moral smučati. Skrbi pa za načrte in logistiko. Poleg tega bo prvi videl, kdaj potrebujem premor. Stroko prepušča drugim. Sestra odlično razume smučanje in mi je na terenu v veliko pomoč. V smučanju tekmovalec pač potrebuje veliko ljudi za dober trening.”

O sezoni 2022/23 …

“Solidna sezona. Imel sem kar nekaj konstantnih rezultatov. Nikoli nisem bil slabši kot trinajsti, a nikoli boljši kot osmi. Malo mi je manjkalo, da bi se znova vmešal v boj za najvišja mesta.”

O vrnitvi na vrh …

“Vem, kako je stati na vrhu. Ne manjka mi veliko. Verjamem, da se bom v novi sezoni vrnil v območje smučarjev, ki napadajo stopničke.”

Komentari

Vaš komentar