Po tretji naslov svetovne prvakinje z novimi občutki

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec; Foto: GEPA pictures/Harald Steiner via Guliver

Po 12. mestu, ki ga je na svetovnem prvenstvu v Meribelu osvojila na sredinem superveleslalomu, je slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec že povsem osredotočena na prihajajoči sobotni smuk, na katerem bo med glavnimi favoritinjami za odličja. "Mislim, da sem glede na dosedanji potek sezone več kot pripravljena," je na danšanji novinarski konferenci optimistično zatrdila Mariborčanka.

Smukaška preizkušnja v Meribelu bo za Ilko Štuhec predstavljala vrhunec ne le na letošnjem svetovnem prvenstvu, temveč tudi v sezoni. Cilji so jasni – napad na tretji naslov svetovne prvakinje, potem ko je bila Mariborčanka v kraljevski disciplini najboljša že leta 2017 v St. Moritzu v Švici in dve leti pozneje v Areju na Švedskem.

Ob upoštevanju smukaških dosežkov v letošnji sezoni, ko je v svetovnem pokalu vpisala zmago in dve drugi mesti, je jasno, da bo 32-letna slovenska predstavnica poleg Švicarke Corinne Suter in Italijank Elene Curtoni ter Sofie Goggie v soboto med glavnimi favoritinjami za odličje najbolj žlahtnega leska tudi na francoskem prizorišču.

Dober obet za to je pokazala že na torkovem treningu, ko je zasedla tretje mesto, nato pa še na sredinem superveleslalomu, na katerem je bila daleč najhitrejša v zgornjem smukaškem odseku proge. Kot je danes zatrdila, kljub nesrečni sredini poškodbi svoje mame in trenerke Darje Črnko, ostaja osredotočena.

Kaj je pred sobotnim smukom povedala Ilka Štuhec:

Ilka Štuhec
Foto: Jure Banfi

O tem, kaj se je naučila o progi v Meribelu:

“Progo sem zdaj že nekajkrat presmučala in zdi se mi zelo zanimiva. Zdaj že dobro poznam vse pasti in odseke, ki jih je treba odpeljati popolno in zelo natančno. A v tako dobrih pogojih s čudovitim vremenom, je čudovito smučati.

O tem, kaj ji pred sobotnim nastopom pomenijo vse pretekle izkušnje v karieri in letošnja dobra forma:

“Zdaj vsi vemo, kako poteka letošnja sezona. Čudovito se je vrniti spet nazaj in znova smučati sproščeno. Res sem vesela, da sem spet tu. Kar se tiče dosedanjih izkušenj … Vem, kako se pripraviti na velike tekme. Vedno sem si govorila, da me čaka le še ena tekma. A okoli se dogaja še ogromno drugih stvari. Vseeno mislim, da sem glede na dosedanji potek sezone več kot pripravljena.

O tem, kako pomemben je bil današnji dan počitka:

“Ne glede na včerajšnjo dogajanje, sem prosti dan načrtovala že nekaj časa. Program je zares intenziven. Danes dopoldan sem šla malo naokoli, nato si pogledala moški superveleslalom, opravila trening in imela fizioterapijo. Zvečer me čakata še videoanaliza in mentalna priprava.”

O tem, koliko razmišlja o sobotni tekmi:

“Progo poskušam odpeljati kar nekajkrat na dan. Če se vmes še kaj spomnim, povprašam in se o tem pogovrim s svojo ekipo. Zjutraj in zvečer opravim tudi mentalno pripravo. Ne glede na to, kakšna vrsta tekme je, moraš v cilj priti čim hitreje.”

O tem, kako se bo lotila petkovega treninga:

“Smučala bom (smeh). Na superveleslalomu je bil zgornji del proge kar v redu, na prvem treningu smuka niti ne. Odpeljati želim čim bolje, morda v srednjem delu popraviti kakšno podrobnost, ki se predvčerajšnjem ni povsem izšla. Bomo videli.”

O tem, ali je od prihoda v Meribel do potankosti analizirala vsak meter proge:

“Vsak centimeter in ne samo meter. Proga je zelo specifična. Na začetku daljša ravnina, nato valovi, neravnine, ‘pukli’, senca, sonce, dejansko vse. Vse je. V glavi sem opravila kakšno ponovitev več, da sem lahko čisto natančno razdelala, kako in kaj.

O tem, kaj se da v sklopu priprav na smukaško preizkušnjo še postoriti:

“Ne bom odkrivala tople vode. Vem, kaj je treba narediti dan pred tekmo, kako se aktivirati in mentalno pripraviti. Šla bom po že ustaljenih tirnicah.”

O tem, kako je nanjo vplivala poškodba mame in trenerke Darje Črnko:

“Včeraj zjutraj smo imeli neljubi dogodek. Mama je nesrečno padla med ogrevanjem. Sama sem vedela, kaj moram početi in kako se pripraviti, a seveda v določenem trenutku to ni najlepše. Ob sebi imaš ljudi, ki ti zelo veliko pomenijo in ti ne more biti vseeno. A vsi ostali so me pomirili, da je v najboljših rokah, čeprav sem se najprej pošteno zjokala. A nato sem z glasbo in vsem ostalim to odmislila in odpeljala tekmo.”

O tem, ali želi v Meribelu priklicati občutke, ki jih je imela v St. Moritzi in Areju:

“Pravzaprav ne, zdaj imam nove občutke. Stvari so drugačne kot so bile takrat – od moje okolice, do opreme, mentalne priprave in še marsičesa.”