Kanadska senzacija, Kilde in Odermatt brez zlata

Foto: Guliverimage

Alpski smučarji so se v Courchevelu v Franciji merili za drug komplet kolajn svetovnega prvenstva. Za veliko presenečenje v superveleslalomu je poskrbel Kanadčan James Crawford, ki je za stotinko ugnal Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja in postal svetovni prvak. Bron je pripadel domačemu junaku Alexisu Pintaraultu (+0,26), brez odličja pa je ostal prvi favorit Marco Odermatt na četrtem mestu (+0,37).

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju smo dočakali prvo večje presenečenje. 25-letni Kanadčan James Crawford, ki je v svetovnem pokalu do zdaj trikrat stal na zmagovalnem odru (a še nikoli na najvišji stopnički) je s številko 10 najhitreje prepeljal progo L’Eclipse.

Ob prihodu v cilj je predvsem po zaslugi izvrstnega spodnjega dela za stotinko prehitel enega od dveh glavnih favoritov Aleksandra Aamodta Kildeja. Ta se je moral zadovoljiti s srebrom, kar je za Norvežana sicer prva medalja na članskih svetovnih prvenstvih.

Brez nje pa je ostal vodilni smučar svetovnega pokala in zmagovalec kar štirih od šestih superveleslalomov v sezoni, Marco Odermatt. Ta je nastopil s številko sedem in ob prečkanju ciljne črte prevzel vodstvo, a ga je že kot naslednji prehitel Alexis Pintarault. Francoski junak se po naslovu svetovnega prvaka v kombinaciji še bronaste kolajne.

Branilec naslova izpred dveh let Vincent Kriechmayr (+0,87) je tokrat zaostal preveč in je osvojil 12. mesto. V nedeljo bo na smuku branil še drugo zlato odličje iz Cortine d’Ampezzo 2021. Od Avstrijcev sta bila najboljša dobitnika kolajn s kombinacije – Raphael Haaser (+0,58) je bil peti, Marco Schwarz (+0,59) pa šesti.

Nastopili so tudi štirje Slovenci. Martin Čater je odstopil kmalu po drugem merjenju vmesnega časa, od preostale trojice pa je bil najhitrejši najmlajši med njimi. Rok Ažnoh je za Crawfordom zaostal 1,73 sekunde, kar je zadoščalo za 25. mesto. Miha Hrobat je na 28. mestu zaostal še dve desetinki več, Nejc Naraločnik pa je bil 31. (+2,24).

Komentari

Vaš komentar