Samozavestna Ilka na SP ne bo napadla le smukaškega vrha

Alpsko smučanje 26. Jan 202315:34 0 komentarjev
Ilka Štuhec
Foto: Jure Banfi

Ilka Štuhec, najboljša slovenska alpska smučarka, je v tej sezoni znova našla prave občutke in niza odlične rezultate. Vse to je sijajna napoved za prihajajoče svetovno prvenstvo, na katerem bo samozavestna Mariborčanka ciljala najvišje.

Še dodatno sta Ilkino samozavest dvignili zmaga in drugo mesto na zadnjih smukih v italijanski Cortini d’Ampezzo. Dvakratna svetovna prvakinja je na novinarski konferenci, na kateri se je ozrla v dosedanji del sezone in se dotaknila prihajajočih izzivov, zatrdila, da je že jeseni čutila, da je znova pripravljena za nekaj več. Skrivnega recepta za uspeh ni, najbolj pomembno je samo trdo delo.

“Le mi znotraj ekipe vemo, kaj vse smo smo morali narediti, da smo danes tu, kjer smo. Mislim, da je bil komentar Marka Vukičevića po prvem smuku v Lake Louiseu najbolj na mestu. Rekel mi je, vsi vemo, česa si sposobna, kako smučaš. Naša edina skrivnost je ta, da smo dobro delali. Res sem samozavestna in uživam v tem, kar počnem,” o uspešnih nastopih v tej sezoni razmišlja Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec o rezultatih v letošnji sezoni: “Nisem presenečena. Vem, kako smo delali in česa sem zmožna. Poslušala sem svoj notranji glas.”

Dobro je razpoložena tudi njena mama in vodja ekipe Darja Črnko, ki je dodala: “Ilkino smučanje je na zelo visoki ravni, zelo je samozavestna. Včasih je tudi preveč ‘freh’, to je osupljivo. Celo leto smo gradili to, kar gledamo danes. Začeli smo pri osnovah, izbrali smo dobro pot. Rezultati so posledica dobrega dela. Na nek način vem, da se bo v tej smeri nadaljevalo.”

Ilka Štuhec o odlični telesni pripravljenosti in psihološki čvrstosti:

Druga smukačica letošnje sezone je po obdobju trpljenja, ko ni šlo nič po željah in načrtih, vnovič med glavnimi favoritkami za svetovni naslov. V boju za vrh so lahko odločilne tudi izkušnje, ki jih ima Ilka ogromno: “Čisto vedno se lahko odvije drugače. Ko si na vrhu ali na dnu. V smučanju lahko gre hitro karkoli narobe. Poslušala sem svoje občutke, kaj moram narediti in spremeniti. Strahu ni bilo. Za mano so bila slaba leta. V Cortini zaradi obilice snega trenerji niso mogli na progo. Gledati smo želeli stare posnetke, a smo jih hitro prekinili, ker je bilo smučanje res slabo. Strahu nisem čutila. Na zadnji tekmi lanski sezone sem povedala, kaj se bo zgodilo in kaj se bo spremenilo. In to ste lahko hitro videli. Na to sem ponosna.”

Ilka Štuhec: Zakaj bi razmišljala le o smuku?

Ob spremembi opreme, o kateri je bilo ogromno govora, je levji delež dodal tudi nov trener Marko Vukičević. Ne glede na slabe rezultate iz preteklega obdobja ima Ilka o nekdanjem trenerju Švicarju Stefanu Ablanalpu dobro mnenje, razkrila pa je, kaj je najverjetneje poskrbelo za razcvet ekipe v tej sezoni: “Stef niti slučajno ni slab trener. Enostavno je delal pred tem z drugačnimi ekipami in tekmovalci. To je individualen šport, ne glede na vso povezovanje, ki ga rabimo. Dejstvo je, da rezultatov ni bilo, poti iz krize nismo našli ne glede na ves vlože trud. Je pa razlika, ko se nekdo želi na novo dokazati. Le mama je z mano že od vedno. To kar imamo trenutno je dodana vrednost, ki ni pričakovana. Ljudje so zame vedno pripravljeni narediti še nekaj več. Vsi smo ostali trdno na tleh, vemo česa sem sposobna, zavedamo se, da smo dobro delali. V trenutkih dobrih rezultatov se vse poplača. Na uspehih ne bomo počivali. Ni popuščanja, gremo naprej. Tudi težji trenutki so zdaj lažji.”

Ilka je v zadnjih tednih vedno boljša tudi v superveleslalomu. To napoveduje, da se na prihajajočem svetovnem prvenstvu za vrh ne bo borila le v svoji paradni disciplini. Na zaključni del priprav se bo Ilkina ekipa podala že ta konec tedna – v Italiji bo trenirala s Kanadčani. Prihod na prizorišče, prvenstvo tokrat gostita sosednja prizorišča Courchevel in Meribel, je načrtovan za četrti februar. Da se za vrh ne bo borila le v smuku, potrjuje sama: “Zakaj bi razmišljala le o smuku? Svoje zmožnosti v superveleslalomu sem prejšnjo soboto več kot očitno pokazala. Se zavedam, da je to en dan, da se lahko vse obrne kakorkoli drugače. Cilj je takšen kot vedno. Smučati sproščeno in narediti to, kar znam. Ni vse odvisno od mene, veliko bo odvisno tudi od nasprotnic. Jaz pa grem tja z jasnim ciljem.”

Ob smuku in superveleslalomu bo Ilka nastopila še v kombinaciji, kjer bo želela čim bolje spoznati progo za superveleslalom. “Ilka začne s kombinacijo, ampak glede vožnje slaloma se bomo odločili, ko bomo videli postavitev na licu mesta. Štartala pa bo super-g na kombinaciji, ker je potem čez dva dni super-g na istem terenu. Nato sledi tudi smuk. Bo pa potrebno pametno vleči odločitve, ker je potem sedmi osmi dan težko pričakovati vrhunski rezultat.”

Ilka Štuhec Ilka Štuhec
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Darja je bila na prejšnjih prvenstvih vedno znana po tem, da je imela v “omari” vselej skrit še kak posebno hiter par smuči. Kako bo tokrat, koliko hitrih parov smuči ima Ilka? “Odgovora na to nimam, to je delo serviserja. Dovolj jih je, nič se ne more zgoditi.”

Če je še pred odličnimi vožnjami v Cortini slovensko javnost skrbela poškodba gležnja, je nanjo Ilka že povsem pozabila. Na svetovno prvenstvo se bo lahko odpravila 100-odstotna: “V St. Antonu sem morda šla preveč odločno in končala v ograji. Morda je bila odločilna telesna pripravljenost, za katero skrbi Tina. Zvečer je bilo sicer zelo mučno. Tini sem rekla, naredi plan in to bo funkcioniralo, ker sem se tako odločila. V sredo je bil prvi trening, na razpolago smo imeli tri dni in pol. Takrat nisem več razmišljala o gležnju. Vem, da če se ne počutim dobro, če imam pomisleke, nimam tam kaj za delati. Na to sem se pripravila in zdaj je tako. Gleženj je super.”

Proste dni v Mariboru je izkoristila za delo na telesni pripravljenosti, na sneg pa se na domačem ‘bregu’, kot rada reče sama, ni podala. “Danes nisem bila na snegu. Nekaj kondicijskih treningov. Enkrat sem se sprehodila po Pohorju in se podala v zimsko idilo. Sem res uživala.”

Svetovno prvenstvo v Courchevelu in Meribelu bo potekalo med 5. in 19. februarjem. Ženska kombinacija je na sporedu 6. februarja, dva dni kasneje sledi superveleslalom, vrhunec za Ilko pa prihaja 11. februarja, ko je na sporedu smukaška preizkušnja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!