Izjemni Švicar z 11. mesta do nove zmage, Kranjec še tretjič tretji

Alpsko smučanje 23. Jan 202421:40 > 21:48 0 komentarjev
Žan Kranjec je bil lahko po prihodu v cilj zadovoljen. FOTO: Profimedia.

Vodilni smučar v skupnem seštevku svetovnega pokala Švicar Marco Odermatt je zmagovalec tekme v Schladmingu v Avstriji, potem ko je do zmage prišel z 11. mesta v prvi vožnji. Drugo mesto je pripadlo vodilnemu po prvi vožnji, Avstrijcu Manuelu Fellerju, s tretjim mestom pa je do novih stopničk prišel edini slovenski tekmovalec Žan Kranjec.

Vodilni veleslalomist in prvi smučar karavane Odermatt je na poledeneli prvi progi storil redko napako, po kateri je izgubil kar nekaj sekund. Njegov zaostanek ob prihodu v cilj je znašal 98 stotink sekunde, kar je bilo dovolj zgolj za 11. mesto na prvi progi.

V finalu pa je odpeljal brez napak in ubranil napade konkurentov. Tudi vodilni po prvi vožnji, Avstrijec Manuel Feller, ni premagal Odermatta, ki je slavil z minimalno prednostjo petih stotink sekunde. Zaostanek Kranjca na tretjem mestu je znašal 29 stotink sekunde.

Odermatt je zmagal še na osmem veleslalomu v svetovnem pokalu zapovrstjo, petem v sezoni 2023/24. Ta niz je začel lani marca z zmagama na obeh veleslalomih v Kranjski Gori ter ga nato nadaljeval še v tej sezoni, ko je pred Schladmingom zmagal v Val d’Iseru, dvakrat v Alta Badii in v Adelbodnu. Skupno pa je zbral 19 zmag na veleslalomih, lanski spektakel na progi Planai je izpustil zaradi poškodbe.

Kranjec si je po prvi vožnji zagotovil četrto izhodišče. Za takrat vodilnim Fellerjem si je nabral tri desetinke sekunde zaostanka.

Marco Odermatt je vnovič dokazal, da mu trenutno ni para. FOTO: Profimedia.

Žan Kranjec do tretjih stopničk v sezoni in 14. v karieri

Slovenski as je v finalu pritisnil na plin za karierne 14. stopničke. Kranjec je prišel v finale z 68 stotinkami sekunde zaloge pred Odermattom. Na treh odsekih (-0,44, -0,21, -0,23) je držal stik s Švicarjem, na ciljni strmini pa je bil Odermatt hitrejši, v cilj je tako prišel z 29 stotinkami zaostanka za Odermattom.

Švicar Loic Meillard in Norvežan Henrik Kristoffersen, drugo- in tretjeuvrščeni po prvi vožnji, sta v finalu zapravila boj za stopničke. Meillard je bil skupaj s Hrvatom Filipom Zubčićem peti, Kristoffersen pa deveti.

V Schladmingu bo v sredo na sporedu še nočni slalom pod reflektorji. Naslednji moški veleslalom pa bo na sporedu 10. februarja v Banskem v Bolgariji.

Odermatt je bil nocoj po prvi vožnji najbolj ranljiv na veleslalomih po dolgem času. A je v tej disciplini še naprej nepremagan. S popolnim izkupičkom 500 točk na petih veleslalomih prepričljivo vodi v seštevku discipline, Odermatt je vodilni tudi v skupnem seštevku ter v seštevku superveleslaloma in smuka. Le v slalomu ne tekmuje.

V prvi izjavi po zmagi je dejal, da bi bil zanesljivo vodilni tudi po prvi vožnji, če ne bi bilo napake. “V finalu nisem poskušal narediti česa posebnega, vedel sem, da moram biti ves čas na liniji, pritiskati na tej zahtevni podlagi. Taktika ni bila popoln napad, treba je bilo smučati čisto, kar mi je uspelo. Sem zelo zadovoljen,” je dejal Odermatt, ki je zmagal z najhitrejšo vožnjo finala.

“Noro, nisem verjel, da mi bo uspelo po prvi vožnji. Stotinke so bile na moji strani za zmago. Žal so Avstrijci ostali brez, jaz sem jo vzel,” se je smejalo Švicarju.

Najboljši Slovenec Kranjec je s tretjo uvrstitvijo na oder zmagovalce v sezoni skočil na tretje mesto v veleslalomskem seštevku. Ima 226 točk, več sta jih zbrala le Zubčić (285) in Odermatt.

Končni vrstni red:

Celotni rezultati

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!