Grenko priznanje Mete Hrovat: Konec je

Alpsko smučanje 23. Jan 202410:09 2 komentarja
Meta Hrovat. Foto: Aleš Fevžer

Dvomov o statusu Mete Hrovat ni več. Po spodletelem poskusu vrnitve v tekmovalno areno je 25-letna Kranjskogorčanka tekmovalne smuči dokončno postavila v kot.

Kar smo namignili že pred tedni, je zdaj postalo dejstvo. Kariera slovenske smučarske reprezentantke Mete Hrovat je končana. Odstop v drugi vožnji veleslaloma, ki ga je 6. marca 2022 gostil Lenzerheide, bo torej ostal zapisan kot njen zadnji nastop v svetovnem pokalu. Vožnja z vrtiljakom velikih sprememb, na katerem je sprva odmrznila upokojitev in se vrnila v reprezentanco, se je zaradi zdravstvenih težav končala z novo upokojitvijo. Tokrat dokončno. Odločitev ni presenetljiva. Ker specialistka za tehnični disciplini že vse od poznega poletja ni trenirala na snegu, je bilo pravzaprav le vprašanje časa, kdaj bo dokončno obelodanila konec športne poti.

“Če ne gre, pač ne butaš z glavo skozi zid, ampak najdeš pot okoli. Kot ste mogoče opazili, tudi letos nisem štartala sezone. Ne zdi se mi pomembno razpredati o mojih odločitvah. Kogar zanima, vedno lahko vpraša. Prav tako želim z vsemi svojimi izkušnjami biti na voljo naslednjim generacijam v alpskem smučanju, tem meni osebno najlepšem športu na svetu,” sporoča Meta Hrovat, konec kariere so ob tem potrdili tudi pri krovni slovenski smučarski organizaciji.

Meta Hrovat. Foto: Mathias Mandl – Gepa Pictures via Guliver

Spomnimo, Meta Hrovat je 24. oktobra 2022, na pragu nove sezone, presenetila z naznanitvijo tekmovalne upokojitve. V prosti zimi se je nato 31. januarja med turno smuko zaletela v skalo in si poškodovala obraz, vseeno nezgoda ni terjala hujši trajnejših posledic. Že nekaj tednov zatem se je spogledovala celo z vključitvijo v svet smučarskega krosa pod okriljem smučanja prostega sloga, sredi pomladi 2023 pa je sporočila, da se vrača v alpsko smučanje. Treningov se je lotila pod taktirko trenerja Denisa Šteharnika, a je kmalu postalo jasno, da ji težave s hrbtom in deloma tudi vidom onemogočajo popolno predajanje smučarskim akcijam. Še pred prvo tekmo sezone se je umaknila, se nato že vključila v poslovno delovanje v turističnih vodah, tako da je bila naznanitev konca športne poti le vprašanje časa.

”Vprašanje, ki se mi konstantno pojavlja, je: Slediti svoji strasti, ki je skozi leta zbledela, ali slediti radovednosti. Moj odgovor: Svoji strasti sledi, dokler še vidiš njene sledi. Ko se sledi strasti izgubijo, je s strastjo prav tako kot s sledjo v snegu. Veter zabriše sledi v snegu, sled si lahko potem samo zamišljaš, a kaj ko te hitro pripelje na napačno pot. Ko izgubiš sled za svojo strastjo, se prepusti radovednosti, uporabiti moraš občutke in ne pozabiti verjeti. Takrat lahko najdeš novo strast,” je v daljšem in vsebinsko globokem zapisu med drugim poudarila nova smučarska upokojenka in dodala, da nikakor ne obžaluje izbrane poti. “Ogromno sem se naučila, spoznala sem ljudi, za katere sem hvaležna do neba. Moja družina in prijatelji so mi vedno stali ob strani in še vedno mi, zaupajo vame, tudi takrat ko jaz dvomim o vsakem delčku sebe. V šport sem dala vse, kar imam, včasih še več, svoje zdravje, odnose z ljudmi, vso moč in energijo … A tudi najbolj strastne ljubezni se lahko končajo, običajno najbolj boleče,” dodaja.

Meta Hrovat: še drugič v pokoj. Foto: Aleš Fevžer

V ekipi svetovnega pokala tako poleg hitrostno usmerjene Ilke Štuhec torej ostajajo le Ana Bucik, Neja Dvornik in Andreja Slokar, v ekipi evropskega pokala pa po poškodbi vztraja le 23-letna Nika Tomšič. Prav zaradi orisane številčno skromne ekipe in zelo šibkega zaledja predstavlja epilog Metine zgodbe udarec za reprezentanco. Ob inventuri njene kariere pa lahko iz arhiva povlečemo zaključke iz leta 2022. Tedaj smo osvetlili dejstvo, da je hči dolgoletnega kranjskogorskega župana Janija Hrovata poleg Tine Maze in Ane Drev edina slovenska ženska alpska smučarka, ki se je v tem tisočletju zavihtela na veleslalomske stopničke svetovnega pokala. Štirikrat je bila tretja, po dvakrat v domači Kranjski Gori in Lenzerheideju.

A ko se je kot najstnica prebijala proti svetovni smučarski eliti, je, roko na srce, obetala še precej več. Tudi sama ni skrivala, da jo zanimajo globusi in kolajne na največjih tekmovanjih. Kariero smučarke, ki je bila po dvakrat mladinska svetovna prvakinja (slalom, 2018 in 2019) in podprvakinja (kombinacija, 2017 in 2018) ter bronasta slalomistka mladinskih olimpijskih iger 2016, so namreč zavrle številne spremljevalne okoliščine. V prvi vrsti poškodbe (sprva osteohondritis, nato druge težave z gležnjem in kolenom), nato tudi velika trenerska nestanovitnost (Denis Šteharnik, Livio Magoni, Jure Hafner, Matija Grašič …), kar nekaj težav pa je imela tudi z iskanjem notranjega tekmovalnega ognja.

Foto: Aleš Fevžer

Poudarki kariere Mete Hrovat

84 nastopov v svetovnem pokalu (20-x top 10, 4-x top 3)

Olimpijski igre (Pjongčang 2018 in Peking 2022): najboljši rezultat – 7. mesto (veleslalom, 2022)

Svetovna prvenstva (Aare 2019 in Cortina d’Ampezzo 2021): najboljši rezultat – 16. mesto (paralelna tekma, 2021)

Evropski pokal: 3 zmage, 8-x top 3

MSP: 2-x 1. mesto (slalom, 2018 in 2019), 2-x 2. mesto (kombinacija, 2017, 2018)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje