Umrla nekdanja svetovna podprvakinja v smuku

Alpsko smučanje 8. Feb 202321:42
Elena Fanchini. Foto: Profimedia

Pri vsega 37 letih je po dolgem boju z rakom umrla nekdanja italijanska alpska smučarka Elena Fanchini.

“Zmago želim posvetiti Eleni Fanchini, ki preživlja težke trenutke,” je minuli mesec ob zmagi v Cortini d’Ampezzo dejala Sofia Goggia. S tem je osvetlila dejstvo, da se je zdravstveni položaj njene nekdanje reprezentančne sotekmovalke močno poslabšal. Danes je Elena Fanchini v Solatu v bližini Brescie, kjer je tudi živela, izgubila bitko z rakom. Bila jo je skoraj pet let.

Elena Fanchini, ki je imela že v aktivni smučarski v karieri veliko težav s poškodbami, predvsem kolen, je leta 2005 na domačem svetovnem prvenstvu v Bormiu osvojila srebrno kolajn  v smuku, kar je ostal njen rezultat kariere. Takrat jo je premagala le Hrvatica Janica Kostelić. Zanimivo, le tri teden pozneje je bila srebrna tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu. Prehitela jo je le sestra Nadia Fanchini.

Elena Fanchini (1985-2023); FOTO: Guliverimage

V svetovnem pokalu je trikratna olimpijka, rojena 30. 4. 1985, štirikrat stopila na oder za zmagovalke, vselej v smuku. Dobila je tudi dve preizkušnji, in sicer leta 2005 v Lake Louisu in deset let pozneje v Cortini d’Ampezzo.

Da se bori z rakom, je postalo jasno leta 2018. Kazalo je že, da je bitko s pomočjo kemoterapij tudi dobila. Zdravniki so ji prižgali zeleno luč za treninge. Bila je na pragu smučarske vrnitve. A prave notranje moči ni več našla. Leta 2020 sta skupaj s sestro Nadio sporočili: “Skupaj sva začeli, skupaj končujeva.” Smuči je postavila v kot, a rak se je vrnil.

Komentari

Vaš komentar