Tragedijo pretvorili v žur in dobrodelnost

Alpsko smučanje 11. Mar 20237:00
Drago Grubelnik (15. 1. 1976 - 17. 11. 2015). Foto: Aleš Fevžer

Grubin memorial, spominski veleslalom v spomin na tragično umrlega slovenskega alpskega smučarja Draga Grubelnika, postaja v Kranjski Gori del železnega repertoarja spremljevalnega programa Pokala Vitranc. Tudi z močno dobrodelno noto.

Še preden je nenadno deževje poskrbelo za odpoved koncerta ljubljanske skupine Big Foot Mama, so na streljaj oddaljeni smučarski progi Kekec ugasnili reflektorji, ki so še malo pred tem osvetljevali sedmi Grubin memorial. Veleslalom brez izrazitega tekmovalnega naboja je tudi tokrat potekal z dobrodelnim predznakom. Zbrana sredstva, tako iz naslova štartnin kot tudi donacije pokroviteljev in ostale prispevke, bodo tokrat organizatorji namenili za Brino, deklico, ki se bori s cerebralno paralizo.

“Gre za žalostno zgodbo iz Medvod. Deklico so po rojstvu komaj rešili. Živi s cerebralno paralizo. Njena mama je zaradi stalne nege brezposelna. Deklica potrebuje stalne terapije. V tem boju želimo pomagati. Zbiranje se bo zaključilo še kakšen mesec dni. Takrat bomo Brinini družini predali sredstva,” pojasnjuje Rene Mlekuž, skupaj z Domnom Mavričem gonilna sila projekta.

Smučanje, dobrodelnost, koncert, žur … “Kaj bi Drago želel? Iz tega izhajam. ‘Ne sekirajte se. Gremo na špricer in gremo naprej,’ bi dejal. To so njegove besede. In njegova energija. Ta energija nas vsa ta leta žene naprej. Zaradi tega se zberemo, pozabavamo in naredimo nekaj dobrega za nekoga, ki to pomoč potrebuje,” je dodal Mlekuž, sicer dolgoletni sotekmovalec in prijatelj Draga Grubelnika.

Novembra bo minilo osem let od tragične smrti Draga Grubenika. V 39. letu starosti je umrl pod ledenikom Rettenbach nad Sölndom. Po treningu je kot trener v bolgarski ekipi zapeljal v prepad. Drugi trener Dimitar Hristov in obetavni slalomist Albert Popov sta nesrečo preživela, Grubelnik je umrl na kraju nesreče. Tekmovalno kariero je zaključil sedem let pred tem. Veljal je za slalomskega specialista, ki je več kot desetletje nastopal v svetovnem pokalu. Do rezultata kariere je prišel leta 2000, ko je v Wengnu stopil na tretjo stopničko svetovnega pokala. Trikrat je bil tudi udeleženec olimpijskih iger, dvakrat pa je nastopil na svetovnem prvenstvu.

Komentari

Vaš komentar