Mikaela Shiffrin in poljub smučarske večnosti

Alpsko smučanje 10. Mar 202313:54 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin je poljubila zmagovalne smuči, njo pa je poljubila smučarska zgodovina. Foto: Profimedia

Zgodba o Mikaeli Shiffrin ni le zgodba o izjemni smučarki, ki koraka proti petemu velikemu kristalnemu globusu. Sedemkratna svetovna in dvakratna olimpijska prvakinja je od danes tudi smučarka z največ zmagami v zgodovini svetovnega pokala. S 86. zmago je namreč ujela legendarnega Ingemarja Stenmarka. Štetje pa se nadaljuje …

Ko se je 13. marca 1995 mami Eileen in očetu Jeffu v Vailu kot drugi otrok rodila hčerka Mikaela, sta na finalu sezone v Bormiu prevlado v svetovnem pokalu uveljavljala Švicarka Vreni Schneider in Italijan Alberto Tomba. Oba spadata med najboljše alpske smučarje vseh časov in sta dokaj varno zasidrana v elitno deseterico večne lestvice zmagovalcev tekem svetovnega pokala. Vseeno je bilo za oba rekordnih 86 zmag, kolikor jih je do svoje upokojitve leta 1989 vknjižil Ingemar Stenmark, nedosegljivih. Kot tudi pozneje za izjemna Avstrijca Hermanna Maierja ali Marcela Hirscherja. Legendarnemu Švedu se je še najbolj približala Lindsey Vonn. A že ko je ta ameriška zvezdnica, ki je pravzaprav edina zares odkrito napadala rekord, dvigovala letvico in se naposled po številnih poškodbah ustavila pri 82 zmagah, je v ozadju prva mesta kot za stavo zbirala dobro desetletja mlajša Mikaela Shiffrin. Z današnjo zmago je prišla do številke 86.

Kar 52 zmag je vknjižila v slalomu, ki je od nekdaj veljal za njeno paradno disciplino in torišče dominantnosti, ob tem še 20 v veleslalomu, 5 v superveleslalomu in na paralelnih tekmah, 3 v smuku in eno v kombinaciji, kar zgolj dokazuje bogat tekmovalni repertoar in široko paleto smučarskega znanja. Jasno, ob izraziti tekmovalni intuiciji, psihološki trdnosti, ustrezni delovni kulturi, dobri fizični pripravljenosti, nadstandardni opori ekipe in opremljevalca (Atomic) ter predvsem neizmerni motiviranosti. Ta je ni nikoli usmerjala v lovljenje rekorda, saj je bila njena smučarska esenca vedno povezana z iskanjem približka izvedbene popolnosti. Zmage in naposled rekord so le posledica.

Definicija smučarske popolnosti in elegance. Foto: Profimedia

Zavoj pred ostalimi

Ko smo pred časom članice smučarske elite spraševali o smučarskih elementih, v katerih je Mikaela Shiffrin izrazito boljša od ostalih, enoznačnega odgovora nismo dobili. Če bi ob tem odstranili besedni balast, je še najbolj oprijemljivo oceno podala slovenska specialistka za tehnični disciplini Ana Bucik. Dejala je, da mnogim tekmicam na posamični tekmi uspe vrhunski odsek, v katerem ob veliki hitrosti nanizajo nekaj idealnih zavojev, pri Mikaeli pa je ta sekvenca kot po pravilu znatno širša. In vožnje v vožnjo, iz tekme v tekmo, iz leta v leto. Če to preprosto oceno postavimo v širši tekmovalni kontekst, pridemo do spoznanja, da jo od tekmic loči prav stabilnost, pri čemer je ta njena konstantnost na najvišji možni ravni, predvsem pa je prenosljiva na različne snežne podlage, postavitve in konfiguracije terena.

Slalom je resda ostal njena najboljša disciplina, v prvi vrsti zaradi tekmovalne usmeritve in trenažnega programa. Podobno velja za veleslalom. Njeno smučarsko izjemnost pa dokazujejo tudi uspehi v hitrih disciplinah, kjer zaradi natrpanega tekmovalnega urnika in manka treninga “izbira” tekme. A tudi tam meša štrene najboljšim, pa čeprav se sooča s smučarkami, ki so usmerjene skorajda izključno v superveleslalom in smuk ter imajo temu primerno začrtane poletne in jesenske trenažne programe.

Mikaela Shiffrin ima tudi 4 velike in 8 malih globusov. Foto: REUTERS/Christian Hartmann via Guliver

Dvanajst let za večnost

Njeni smučarski začetki so sicer razpeti med sicer močno oddaljeni zvezni državi Kolorado in New Hampshire. Selitve so bile povezane z očetovimi menjavami služb. Ko se je družina ustalila v Koloradu, je bila njena smučarska usmeritev že zelo izrazita. Tekme v mlajših kategorijah, vključno z znamenitim otroškim pokalom Topolino, pa so že nakazovale na izjemen talent. Ko se je decembra 2010 začela uvrščati na stopničke za zmagovalke na tekmah severnoameriškega pokala, mesec in pol zatem pa je kot petnajstletnica osvojila bron na mladinskem svetovnem prvenstvu v Crans Montani, je postalo jasno, da se bliža trenutek za preskok na najvišjo tekmovalno raven.

Prvič je na tekmi svetovnega pokala nastopila 11. 3. 2011 v Spindleruveom Mlynu, torej prav tam, kjer se ji je pred tedni za las izmuznila zgodovinska zmaga. Takrat je bila še prepočasna za prve točke, a že osem mesecev pozneje je presenetila z osmim mestom na slalomu v Aspnu. Eno leto pozneje je v Lienzu prvič stala na stopničkah, 20. 12. 2012 pa je v Aareju premagala vse tekmice, tudi Tino Maze, ki ji je takrat delala družbo na stopničkah. Štetje se je začelo. Poteka še danes. Teče že enajsta zaporedna sezona z vsaj tremi zmagami. Leta 2019 jih je dosegla kar 19, v tekoči sezoni že 12. Zgodovinske zmage št 86 se veseli prav v Aareju, kjer je bila deležna že prvenca. Za nameček v domovini Ingemarja Stenmarka.

Le še nebo

Ob plovbi proti večnosti je Mikaela Shiffrin resda naletela tudi na nekaj čeri. Decembra 2015 si je poškodovala koleno, zaradi česar je bila prisiljena prekiniti sezono. Vrnitev je bila zmagoslavna. Toda …  V nadaljnji fazi kariere je bila žrtev anksioznosti, na veliki življenjski preizkušnji pa se je znašla 2. 2. 2020. V delovni nesreči je namreč umrl oče Jeff, sicer anestezist in ljubiteljski fotograf, ki je hčerko pogosto spremljal na tekmah svetovnega pokala. Tragedija je Mikaelo oddaljila od smučarskega sveta in jo potisnila v območje razmišljanja o koncu kariere.

V delu kariere je bila njena tekmica tudi rojakinja Lindsey Vonn. Foto: Guliverimage

Iz zahtevne življenjske preizkušnje se je večkratna olimpijska in svetovna prvakinja vrnila spremenjena – čustvena, osredotočena in v iskanju novih izzivov. Zgradila je novo samopodobo, se še bolj naslonila na mamo, ki je stalna članica spremljevalne ekipe, srečo v življenju pa je našla tudi ob novem partnerju – norveškem smučarskem asu Aleksandru Aamodtu Kildeje.

“Ko sem lani razmišljala o očetu, so me čustva načela. Zdaj sem čustvena, a lahko odženem misli ter smučam dobro. To je zame velik napredek,” nam je dejala v začetku leta v Kranjski Gori. Takrat je ujela Lindsey Vonn (82). Danes je Stenmarka. Ponastavila je števec zgodovine alpskega smučanja. Nad njo so zdaj le še rekordi. In nebo.

Lestvica zmag v svetovnem pokalu:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA)  86 zmag

1. Ingemar Stenmark (Šve) 86

3. Lindsey Vonn (ZDA) 82

4. Marcel Hirscher (Avt) 67

5. Annemarie Moser-Pröll (Avt) 62

6. Vreni Schneider (Švi) 55

7. Hermann Maier (Avt) 54

8. Alberto Tomba (Ita) 50

9. Renate Götschl (Avt) 46

9. Marc Girardelli (Luk) 46

28. Tina Maze (Slo) 26

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!