Alarm v Kranjski Gori (VIDEO)

Alpsko smučanje 10. Mar 202313:07 2 komentarja
Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Oder je v Podkorenu oziroma Kranjski Gori na videz pripravljen, a zaskrbljeni obrazi organizatorjev in predstavnikov Mednarodne smučarske zveze pričajo o tem, da je izvedba 62. Pokala Vitranc ogrožena. "Storili bomo vse, kar je v naši moči," smo lahko večkrat slišali ob pomladnem sprehodu po ciljnem izteku klasične proge svetovnega pokala.

Kranjska Gora se je znašla na vremenskem vrtiljaku. Rahel dež, kmalu zatem sonce, predvsem pa odločno previsoke temperature. Natančno 24 ur pred tekmo se je živo srebro povzpelo na osem stopinj, dan pred tem celo na 16. Tudi s prostim očesom je vidno, da je zgornja plast snežne podlage možno zmehčana. Razlog za alarm? “Položaj ni dober. Res ne. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da tekmo ali tekmi spravimo pod streho,” je po krajšem posvetu s šefom moškega dela svetovnega pokala Markusom Waldnerjem dejal Jani Hladnik, po novem direktor tekem v tehničnih disciplinah.

Vodilna moža moškega dela belega cirkusa sta skupaj z izkušenim Janezom Šmitkom, vodjo tekmovanja za Pokal Vitranc, določila popoldansko delovno akcijo. Podkorensko strimo bodo kranjskogorski smučarski delavci posuli s soljo in polili z večjimi količinami vode. Upajo na dobro reakcijo in pomoč z neba. “Bog nam mora pomagati. Če bo noč jasna, skrbi za tekmo ne bi smelo biti. Če pa bo oblačno in toplo, potem se bomo znašli v težavah. Storili bomo vse, kar je v naši moči, predvsem pa vse, kar je v teh razmerah še mogoče postoriti,” pravi Hladnik.

V igri je več scenarijev. Idealni predstavlja načrtovani dvojni program. Ena od rezervnih možnosti je veleslaloma z nadomestnega štarta, torej pod začetno strmino. Izključena ni niti odpoved sobotne tekme in usmeritev vseh sil v izvedbo nedeljske preizkušnje. “Ob sedmih zjutraj bomo videli, kakšen bo položaj. Ob osmih pa se bomo odločili, kakšno pot ubrati,” pripoveduje Slovenec v službi FIS, ki je imel v zadnjem obdobju nemalo težav s pridobivanjem oprijemljive vremenske napovedi. Vseeno verjame, da je vsaj nedeljska dokaj ugodna in optimistična.

Optimizem pa ne zapušča generalnega sekretarja Srečka Medvena, za katerega je letošnji Vitranc bržčas zadnji pred upokojitvijo. “Vreme je večna spremenljivka. Gre za šport v naravi. Borili se bomo. In predvsem prilagajali. Kdor ima več znanja, se lažje prilagaja,” pravi Medven in dodaja: “Odpoved je zadnja možnost. Zadnja! Zato ostajamo zmerni optimisti. Verjamem, da bomo tekmi izpeljali. Bi pa ob tem spomnil ne besede nekdanjega direktorja tekem svetovnega pokala Günterja Hujare, ki je dejal, da sezona prinaša paleto tekem – odlične, dobre in slabe. A tekme so. Smučar pa se mora prilagoditi terenu. Kdor se zna, zmaga.”

In kaj prinaša najbolj črn scenarij? “Imamo znanje, opremo, voljo in načrt. V vsakem projektu pa obstaja nevarnost, da pade v vodo. Črn scenarij? Zavarovanje nikoli ni takšno, da bi pokrilo vse stroške. Odpoved tekem zato prinaša finančni primanjkljaj. Minus je mogoče nadomeščati na naslednjih tekmah. Slednje pa so, glede na dogajanje pri FIS in SZS, nekoliko vprašljive,” je s cmokom v grlu odvrnil generalni sekretar moških tekem svetovnega pokala v Kranjski Gori.

Pokal Vitranc

Sobota, 11. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Nedelja 12. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Slovenski tekmovalci: Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Rok Ažnoh in Anže Gartner. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje