Veličastna vrnitev Ilke Štuhec

Alpsko smučanje 17. Dec 202211:45 6 komentarjev
Foto: guliverimage

Medtem ko je Sofia Goggia prepričljivo dobila četrti smuk sezone svetovnega pokala v St. Moritzu, pa je z drugim mestom navdušila Ilka Štuhec. Zanjo so to prve stopničke po kar 1428-dnevnem čakanju.

Zgodba, pod katero se je v St. Moritzu podpisala Sofia Goggia, je bila res nekaj posebnega. Italijanka si je ob nerodnem trku s količkom zlomila dve dlančni kosti, nato prestala operativni poseg, si manj kot 24 ur pozneje z lepilnim trakom palico prilepila ob levo roko, nato pa po fantastični predstavi v 155. nastopu v svetovnem pokalu prišla do jubilejne dvajsete zmage. Z njo je okrepila vodstvo v smukaškem seštevku svetovnega pokala in storila korak proti četrtemu malemu kristalnemu globusu.

Sofia Goggia; Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports via Guliver

A slovenska zgodba dneva je bila vsekakor Ilka Štuhec. Slabih šest let po tem, ko je prav v St. Moritzu prvič postala svetovna prvakinja v smuku, je na nekoliko spremenjeni progi kronala delo zadnjih mesecev. V Lake Louisu je bila dvakrat peta, a kljub zadovoljstvo z nekoliko prigriznjeno ustnico, prepričana o tem, da je sposobna še več. Petkov oder s slabo vidljivostjo ji ni bil pisan na kožo, zato pa se ji je bržčas široko smejalo, ko se je prebudila v jasno sobotno jutro.

Na 2521 metrov dolgi progi Corviglia je lahko iz sebe iztisnila največ. Znova je bila hitra v drsalnih delih, nekaj zdrsov v zavojih, ko je morala ostreje pritisniti na robnik, pa je elegantno reševala brez pretiranega vznemirjenja. Na ta način ni usodno izgubljala hitrosti. Ko pa si je povsem zaupala, je znala tudi tvegati. Nezlomljiva Goggia je bila tokrat zanjo nedosegljiva. A prav Ilka se ji je najbolj približala. Povsem konkretno, na 43 stotink zaostanka. Glavnino ga je “pridelala” v srednjem delu proge, a si tega, ko je v cilji zadovoljno pogledala v zrak, prav gotovo ni očitala.

Res je, da je za Ilko Štuhec to že osemnajsta uvrstitev na stopničke za zmagovalke v svetovnem pokalu. A se je med trojico znašla prvič po 19. 1. 2019, zato ima podvig posebno čustveno težo. Takrat je bila tretja v Cortini d’Ampezzo. Po tem je bila resda še drugič svetovna prvakinja, nato pa je padla v začaran krog poškodb, težav z opremo, hlapeče samozavesti … Zdelo se je, da je šampionska kariera prišla do konca. Pa ni.

Poleti je dvakratna prvakinja prevetrila spremljevalni štab, snela smuči Stöckli in podpisala pogodbo s povratnikom v svetovni pokal – podjetjem Kästle. To je bil tudi temelj, na katerem je gradila poletje in jesen, da bi bil naposled vstop v zimo tako kakovosten. Z današnjo uvrstitvijo na stopničke za zmagovalke se je Ilka Štuhec dokončno vrnila med smukaško elito, potrdila boj za kolajno v smukaškem seštevku svetovnega pokala, obenem pa slavila pomembno osebno zmago.