Kilde preprečil slavje domačinov in se zapisal v zgodovino

Alpsko smučanje 13. Jan 202310:19 0 komentarjev
Aleksander Aamodt Kilde
Aleksander Aamodt Kilde (Foto: Profimedia)

Aleksandr Aamodt Kilde je s časom 1:47,84 dobil četrti superveleslalom sezone, ki ga je gostil Wengen v Švici. Norvežan, ki je postal prvi norveški zmagovalec superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev na pokalu Lauberhorn, je slavil pred domačinoma Stefanom Rogentinom (+0,27) in vodilni tekmovalcem svetovnega pokala Marcom Odermattom (+0,66). Slovenska predstavnika nista osvojila točk.

Kilde je osvojil deveti superveleslalom, s čimer je najuspešnejši med še dejavnimi smučarji. Na večni lestvici med smučarji po številu zmag v svetovnem pokalu v tej disciplini se je na petem mestu izenačil z nekdanjim smučarjem Luksemburga Marcom Girardellijem, ki je leta 1994 zmagal na prvem superveleslalomu v Wengnu.

Med moškimi je največ superveleslalomskih zmag zbral Avstrijec Hermann Maier (24), največ od vseh pa jih ima Američanka Lindsey Vonn (28). Med Norvežani pa sta več zmag v tej disciplini zbrala le še Aksel Lund Svindal (17) in Kjetil Jansrud (13).

Kilde je pred enim letom v Wengnu končal na drugem mestu v superveleslalomu, tik za Odermattom, ki je zmagal na lanskem komaj drugem superveleslalomu v zgodovini tekem na Lauberhornu.

Kilde je po Beaver Creeku slavil na še drugem superveleslalomu v sezoni, preostala dva je dobil Odermatt (Lake Louise, Bormio), ki se je na vseh štirih zavihtel na stopničke.

Odermatt s 340 točkami še naprej ostaja vodilni v seštevku discipline, Kilde jih ima 28 manj. Odermatt (1106) pred Kildejem (746) vodi tudi v skupnem seštevku zime.

Slovenca ostala praznih rok

Prvi in edini slovenski nastop je bil pri številki 29, ki jo je nosil Martin Čater. Lani je superveleslalom na tem prizorišču končal na 21. mestu. Tokrat pa je ostal brez točk, njegov zaostanek 4,03 sekunde je zadoščal za 34. mesto.

Čater prvič to sezono ni bil del najboljše superveleslalomske trideseterice, potem ko je bil v Lake Louisu 20., v Beaver Creeku 22. in v Bormiu 25.

Martin Čater
Martin Čater (Foto: Profimedia)

Na startnem seznamu je bil tudi Miha Hrobat s številko 52, a ni nastopil.

V sklopu 93. pokala Lauberhorn bo v soboto sledil smuk, smučarski praznik pa se bo sklenil v nedeljo s slalomsko klasiko.

Kilde je lani zmagal na prvem, Avstrijec Vincent Kriechmayer pa na drugem smuku v Wengnu, slalomsko klasiko pa je dobil Norvežan Lucas Braathen. Slovenske barve bo v nedeljo na slalomu zastopal Štefan Hadalin.

Andrej Jerman je bil najboljši Slovenec na smukih v Wengnu s četrtim mestom leta 2011, Čater pa je na smukih najvišje posegel lani s šestim mestom. Celjan je v sredo na drugem smukaškem preizkusu na progi dolgi 4270 metrov vpisal deveti čas.

Odpovedan še drugi trening smuka

Organizatorji tekem svetovnega pokala v avstrijskem St. Antonu so morali zaradi slabih vremenskih razmer po uvodnem v četrtek odpovedali še drugi trening smuka alpskih smučark. Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da bodo skušali v naslednjih dveh dnevih, soboto in nedeljo, izpeljati dva superveleslaloma. V soboto je bil sicer predviden smuk, vendar je vremenska napoved zaradi možnih snežnih padavin ter močnega vetra, slaba tudi za konec tedna. V St. Antonu bo od Slovenk nastopila Ilka Štuhec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!