Zgodovinski smuk v dveh državah

Alpsko smučanje 1. Okt 202116:02 0 komentarjev
Martin Čater; foto: Guliverimages

Pri Mednarodni smučarski zvezi so potrdili, da bodo koledar svetovnega pokala obogatile tekme pod Matterhornom, ki bodo nekaj posebnega zaradi štarta v Švici in cilja v Italiji.

Zadnji slovenski zmagovalec smuka za svetovni pokal Martin Čater utegne že čez dobrih trinajst mesecev sprožiti štartno palico proge pri Zermattu v Švici. Ko pa bo nato prečkal ciljno črto, se bo zaustavil v sosednji Italiji. Vmes ga bo čakalo skoraj pet kilometrov smuka, s štartom na nadmorski višini 3.900 metrov in ciljem na 1.500 metrih. S tem bo proga Wengnu prevzela primat najdaljše proge v svetovnem pokalu.

Projektni vodja nove proge je Franz Julen, v imenu FIS pa je bil za oblikovanje proge zadolžen Didier Defago.

Mednarodna smučarska zveza je tudi uradno potrdila namero po dopolnitvi koledarja svetovnega pokala z moškimi in ženskimi tekmami v smuku in superveleslalomu na novi švicarsko-italijanski progi med Zermattom in Cervinio.

S temi tekmami bi zapolnili praznino med söldenskim veleslalomskim odprtjem, ki je že po tradiciji na sporedu zadnji oktobrski konec tedna, in slalomskim programom v Leviju na Finskem. Kot so zapisali pri FIS, bi proga pod mogočno goro Matterhornom lahko prve tekme gostila že v sezoni 2022/23.

“Navdušen sem, da bodo s tovrstno obogatitvijo programa storili korak naprej in si odprli nove možnosti. Koncept tekme je zelo inovativen. Prinaša tekmovalno kontinuiteto od oktobra do marca in krepi koledar hitrih disciplin. Obenem pa bo novo smučišče tudi poligon za treninge,” je ob naznanitvi novih tekem poudaril novoizvoljeni predsednik Mednarodne smučarske zveze Johan Eliasch.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!