Američanka piše smučarsko zgodovino

Alpsko smučanje 31. Mar 20229:02
Karin Harjo. Foto: AP Photo/Michael Probst via Guliver

Vodstvo kanadske smučarske reprezentance je pri oblikovanju nove trenerske strukture poskrbelo za zgodovinski korak. Karin Harjo je postala prva glavna trenerka v zgodovini smučarskega svetovnega pokala.

Pred dobrimi šestimi leti, natančneje 15. 1. 2016, je Karin Harjo kot članica ameriškega štaba zakoličila prvo vožnjo slaloma v Flachauu. S tem je postala prva trenerka v zgodovini, ki je postavila progo. Mimogrede, Slovenkam ni bila pisana na kožo, saj je četverica ostala brez točk.

Po dobrem desetletju v ameriški reprezentanci, kjer je med drugim sodelovala tudi z Lidnsey Vonn in Mikaela Shiffrin, se je strokovnjakinja z več kot 20-letnim trenerskim stažem odločila za selitev. Razlog je več kot upravičen. V Kanadi so ji namreč ponudili vodenje ženske reprezentance. S tem je postala prva ženska v vlogi glavne trenerke ekipe svetovnega pokala v zgodovini alpskega smučanja.

”Če govorimo o sanjah, so to sanje. In jaz sem tukaj,” je dejala Karin Hajro in sprožila val čestitk. Srečo ji je zaželela tudi Lindsey Vonn. ”Zasluženo. Končno bomo videli žensko v tej vlogi,” je ”čivknila” ameriška zvezdnica.

Karin Hajro, ki je bila rojena na Norveškem, a je odraščala in se v smučarske vode podala v ZDA, je medtem že zavihala rokave. ”Kanadčanke so v zadnjih letih solidno napredovale. Zdaj moramo oblikovati okolje, da bodo vse dosegle svoj potencial,” je dejala v prvi izjavi za javnost.

Komentari

Vaš komentar