Anamarija Lampič uspešno prebila biatlonski led

Biatlon 29. Nov 202211:48
Anamarija Lampič. Foto: Aleš Fevžer

Za nekdanjo smučarsko tekačico, zdaj pa biatlonko, Anamarijo Lampič je uspešen začetek novega športnega poglavja. Na prvi tekmi biatlonskega IBU pokala v švedskem Idre Fjallu je kljub štirim zgrešenim strelom osvojila šesto mesto in dokazala, da bi lahko kmalu priložnost dobila tudi na tekmah svetovnega pokala. Z današnjo uvrstitvijo je namreč že dosegla normo za nastopanje na najvišjem nivoju.

27-letnica iz Valburge pri Medvodah, ki je maja slovensko športno javnost presenetila z novico, da se iz smučarskega teka seli v biatlon, bi morala sezono v drugem kakovostnem tekmovanju pod okriljem Mednarodne biatlonske zveze začeti že prejšnji konec tedna na Norveškem, a so preizkušnje v Sjusjoenu zaradi pomanjkanja snega odpadle.

Začetek sezone je tako pripadel švedskemu Idre Fjallu, kjer so se biatlonke najprej merile na 7,5-kilometrski sprinterski preizkušnji. Anamarija Lampič je na obeh strelih postankih zgrešila po dvakrat (skupno pa štirikrat), a z izvrstnim tekom, veliko hitrejšim od konkurence, zasedla končno šesto mesto. Za zmagovalko, Norvežanko Marthe Krakstad Johansen, je zaostala 37 sekund, s čimer pa ni bila najboljša Slovenka. Lena Repinc je namreč s popolnim streljanjem osvojila četrto mesto (+30,8 sekunde), ki ji je do stopničk zmanjkalo dobrih sedem sekund.

“S tekmo sem zelo zadovoljna in zelo vesela. Glede streljanja se mi zdi, da mi je šlo za prvič zelo v redu in upam, da bo šlo tako naprej. Tekaško sem se počutila vrhunsko in mislim, da časi povejo svoje. Sem zelo vesela, da sem tudi uradno v biatlonski družini,” pa je za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Lampičeva.

Obe sta si zagotovili nastop na jutrišnjem zasledovanju, kjer pa ne bo Kaje Zorc, ki je s tremi zgrešenimi streli in dvema minutama ter 13 sekundami zaostanka osvojila 42. mesto. Lampičeva je v teku za kar 58 sekund prehitela drugo najhitrejšo, Švedinjo Tildo Johansson.

So pa vse tri Slovenke že na prvi tekmi IBU pokala izpolnile normo za nastop v svetovnem pokalu. Repinčeva je za četrto mesto dobila 43,52 točke, Lampičeva za šesto 47,41 točke, Zorčeva pa za 42. mesto 107,79 točke. Pravilo je, da mora tekmovalka vsaj na eni tekmi dobiti manj kot 125 točk ali v prvem trimestru 150, meja za normo pa je bila danes glede na število udeleženk postavljena pri 51. mestu.

“Načrt je, da začnem z IBU, kar je razumljivo, saj za vstop v svetovni pokal potrebujem točke. A podobno kot v teku stvari ne želim prehitevati in moram iti stopničko po stopničko. Ne ustvarjam si pritiska, zavedam se, česa sem sposobna. V teku sem konkurenčna, medtem ko bo v streljanju zabavno. A prav v temu je čar biatlona. Če mi bo šlo dobro, bo normalno, da kakšno tekmo startam tudi v svetovnem pokalu,” je v intervjuju za Sportklub v začetku oktobra dejala Lampičeva. Kratkoročni načrt je torej že izpolnila že s prvo tekmo.

Komentari

Vaš komentar