Trenutek resnice za Ilko Štuhec

Ilka Štuhec. Foto Profimedia

Po spodbudnem začetku sezone glavnine zdravih slovenskih alpskih smučarjev bo ta teden tekmovalni post prekinila tudi Ilka Štuhec, ki se v Lake Louisu vselej počuti kot riba v vodi.

Ta teden bo minilo šest let od zmage Ilke Štuhec v Lake Louisu, ki je napovedala njeno tekmovalno preobrazbo. V nadaljnjih sezonah je Mariborčanka poskrbela za to, da se bo ob koncu kariere zanesljivo poslovila kot ena od velikank slovenskega alpskega smučanja. Scenarij, po katerem bi se to zgodilo že letos, ni bil izključen. A je veteranka v svetovnem pokalu po treh manj uspešnih sezonah vendarle sklenila poskusiti še enkrat. Za mirno vest, a na drugačnih temeljih. Ob spremembah v tekmovalnem štabu, kjer si je mama Darja Črnko znova naložila večje breme, nov smučarski list pa v njem piše nekdanji srbski reprezentant Marko Vukićević, je največja novost nov opremljevalec – Kästle.

Raven konkurenčnosti v eni od zadnjih sezon bo Ilka, po upokojitvi Maruše Ferk edina Slovenka v hitrih disciplinah, najprej preizkusila prav v Lake Louisu, kamor se seli po treningih v Nakiski. Že v torek jo na njej dobro znani progi, na kateri je prvič nastopila že pred več kot enajstimi leti, čaka prvi uradni trening. Tekmovalni urnik sicer predvideva tri treninge, za petek in soboto sta nato predvidena prva smuka nove zime, v nedeljo pa še superveleslalom, v katerem pa je 32-letna Štajerka povsem izgubila stik z najboljšimi. Do zadnjih točk je namreč prišla leta 2020, na FIS lestvici pa je zdrsnila na 143. mesto.

Ilko Štuhec torej čaka trenutek resnice oziroma prvi delni odgovor na vprašanje, ali so spremembe, za katere se je, ob večkrat poudarjenem občutku, da v smučanju še ni pokazala vsega, kar zna, odločila, dovolj za vnovičen in zadnji zasuk rezultatske krivulje.

Video: Martin Čater

Kanadski oder dvakratni svetovni prvakinji zadovoljno prepušča okrnjena slovenska moška ekipa za hitri disciplini. Miha Hrobat je namreč s 16. mestom v smuku z visoko štartno številko (52) in v zelo zahtevnih razmerah potrdil dobro smučanje s tekem nižje ravni in uradnih treningov ter nakazal, da bi to utegnila biti sezona dolgo pričakovanega preboja. Po 21. mestu v smuku in 20. v superveleslalomu pa je bil zadovoljen tudi Martin Čater, ki je po slovesu od Stöcklija prvič nastopal na Salomonovih smučeh.

“Obe tekmi so zaznamovale slabe razmere, tako Hrobat kot Čater sta imela tudi kar nekaj smole. V smuku smo še posebej lahko zadovoljni z odločnostjo in kakovostjo, ki jo je pokazal Miha. Martin se je veliko lovil, a se je znal zbrati predvsem za tekmo. Izkazal se je tudi v superveleslalomu, čeprav je prav med njegovim smučanjem močno snežilo. Na nekaj odsekih je bilo nekaj rezerv, a glede na trenutno stanje – zelo dobro. Hrobatu se je v vetru nastop podrl. A čakajo nas nove tekme v Beaver Creeku,” je ob selitvi v Kolorado dejal trener za hitri disciplini Grega Koštomaj.

Video: Ana Bucik

Zadovoljni so tudi v kadrovsko okrnjeni ženski ekipi za tehnični disciplini. Sobotni veleslalom je po odstopu Ane Bucik in prepočasni vožnji Neje Dvornik resda postregel s prvo sezonsko ničlo. Slika pa je bila drugačna v nedeljo, ko je prva slalomsko preizkušnjo končala na sedmem, druga pa na 19. mestu. “Ana je kljub odstopu dokazala, da je lahko tudi v veleslalomu zelo hitra. Slalomski rezultat je po drugi strani zelo lep, a verjamem, da bi lahko boljše izkoristili štartno številko v prvi vožnji. Soliden dan je tudi za Nejo,” je ob selitvi v Evropo dejal trener Sergej Poljšak.

Komentari

Vaš komentar