Polona Klemenčič do izida kariere, Lampič ujela zasledovanje

Biatlon 10. Feb 202315:48 > 16:00 0 komentarjev
Polona Klemenčič Anamarija Lampič
Foto: Sloski

Na svetovnem prvenstvu v biatlonu smo videli prvo posamično tekmo. Ženske so se merile v sprintu, na veselje domačih navijačev pa je zlato kolajno osvojila Nemka Denise Herrmann Wick. Srebro in bron sta osvojili Švedinji Hanna Öberg in Linn Persson. Od Slovenk je navdušila Polona Klemenčič, ki je po brezhibnem streljanju osvojila osmo mesto, kar je njen najboljši rezultat v karieri. Na 7,5 kilometra dolgo progo se je z visokimi cilji podala tudi Anamarija Lampič, ki je po brezhibnem strelskem postanku leže v stoje zgrešila kar štirikrat in je tekmo končala na 58. mestu. S tem je za las ujela nastop na sobotnem zasledovanju.

Anamarija Lampič, ki je v začetku tedna sporočila, da na domačem prvenstvu v nordijskem smučanju ne bo nastopila, je pred prvo posamično preizkušnjo v Oberhofu veljala za glavno slovensko orožje, čeprav je bil to zanjo krst na biatlonskih prvenstvih. To vlogo je upravičila v streljanju leže, ko je odlično opravila svojo nalogo, saj je pokrila vseh pet tarč. Bolj pa se je 27-letnici zalomilo na strelskem postanku stoje, ko je zgrešila kar štirikrat in vrhunska uvrstitev je splavala po vodi. Z zaostankom dveh minut in 46 sekund je končala na 58. mestu, s čimer pa je za las ujela nastop na sobotnem zasledovanju.

Anamarija Lampič
Foto: Guliverimage

A v slovenskem taboru je bilo po tekmi vseeno veselo. Svoj nastop je vrhunsko opravila Polona Klemenčič, ki je zadela vseh 10 tarč in dosegla najboljšo uvrstitev v karieri. Z zaostankom 58 sekund je zasedla osmo mesto, kar je zanjo prva uvrstitev med deseterico v karieri. Pripravila pa si je tudi odlično izhodišče za nedeljsko zasledovanje. Tretja Slovenka Živa Klemenčič je prav tako zgrešila štirikrat, v cilju zaostala skoraj štiri minute in pol ter osvojila 88. mesto med 96 tekmovalkami.

“Zame je bila to popolna tekma. Res sem vesela nule na strelišču in tudi tekaški časi so dobri po vseh težavah, ki sem jih imela. Da sem prišla v top deset … Res sem vesela, sploh ne vem, kaj točno govorim,” je po rezultatu kariere dejala Polona Klemenčič.

“Tekaško sem se zelo mučila in vidi se, da nisem na takem nivoju, kot sem bila denimo v Anterselvi. Strelsko pa sem zelo zadovoljna leže, stoje pa bi bilo že vse drugače, če bi bil vsaj en zgrešen strel manj. Kar je, je. Je pa zato vse popravila Polona in nadgradila moj nastop,” pa je dejala Lampič.

Z razpletom na vrhu so najbolj zadovoljni domači, nemški navijači. Zlata kolajna je namreč pripadla domačinki Denise Herrmann Wick, ki je zadela vseh deset tarč, bila pa je tudi zelo hitra na progi. Drugo mesto je osvojila Švedinja Hanna Öberg, ki je še po zadnjem strelskem nastopu imela skoraj 10 sekund prednosti pred Herrmann Wick, a je v cilju za njo zaostala za 2,2 sekunde. Na tretjem mestu je končala še ena Švedinja Linn Persson, ki prav tako ni grešila, v cilju pa je zaostajla 26,2 sekunde za zmagovalko.

Najboljše tri v sprintu Oberhofa 2023. Foto: Guliverimage

Za Nemčijo je bila to deveta zlata kolajna na sprintih v ženski konkurenci, s čimer se je na vrhu v tej disciplini izenačila z Norveško. Skupno so Nemke s štafetnimi nastopi vred slavile že 32-krat. Za Öberg je bila to osma kolajna na SP, od tega tretja srebrna. Tri kolajne je osvojila tudi na Pokljuki pred dvema letoma. Njena rojakinja Persson pa je po dveh kolajnah v štafetah tokrat prišla do prvega posamičnega odličja. Za zmagovalko je zaostala 26,2 sekunde.

Razplet sprinta je bil zelo pomemben za nedeljsko zasledovanje (ob 13.25). Predtem se bodo jutri v sprintu merili še moški (ob 14.30), slovenske barve bodo zastopali Jakov Fak, Alex Cisar, Lovro Planko in Anton Vidmar. 

SP v Oberhofu, ženski sprint (7,5 km):

1. Denise Herrmann-Wick (Nem) 21,19,7 (0)

2. Hanna Öberg (Šve) + 2,2 (0)

3. Linn Persson (Šve) 26,2 (0)

4. Marte Olsbu Roeiseland (Nor) 31,3 (1)

5. Lisa Vittozzi (Ita) 45,8 (1)

6. Marketa Davidova (Češ) 50,5 (0)

7. Sophia Schneider (Nem) 57,6 (1)

8. Polona Klemenčič (Slo) 58,1 (0)

9. Anna Magnusson (Šve) 58,8 (0)

10. Julia Simon (Fra) 1:02,8 (2)

58. Anamarija Lampič (Slo) 2:46,5 (4)

88. Živa Klemenčič (Slo) 4:27,2 (4)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!