Norvežani potrdili biatlonski primat

Biatlon 8. Feb 202316:16
Foto: guliverimage

Začelo se je svetovno prvenstvo v biatlonu v Oberhofu. Mešano štafetno preizkušnjo so po izjemnih nastopih Sturle Holma Laegreida in Johannesa Thingnesa Boeja dobili Norvežani. Srebra se veselijo Italijani, brona Francozi. Slovenska četverica je končala na 12. mestu.

Po nastopih biatlonk sta bili v najboljšem položaju reprezentanci Francije in Italije. Norvežanka Ingrid Landmark Tandervold je morala celo v kazenski krog, zato so tretje mesto držali Švedi s solidnim nastopom Elvire Oeberg.

Sturla Holm Laegreid je z izvrstno strelsko predstavo Norvežane povsem približal vodilnim, z dobrim tekom pa je Johannesu Thingnesu Boeju celo predal kot prvi. Ta je na progi kljub strelskim težavam ugnal mladega Italijana Tommasa Giacomela in svoji državi že na prvi preizkušnji letošnjega svetovnega prvenstva pritekel prvo zlato odličje.

Drugo mesto so nato zasedli Italijani v postavi Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Didier Bionaz in Tommaso Giacomel, tretje pa Francozi Julia Simon, Anais Chevalier-Bouchet, Emilien Jacquelin in Quentin Fillon Maillet.

Italijanska četverica je bila s srebrom več kot zadovoljna. Foto: guliverimage

Švedi so od boja za medalje odpadli v zadnjem nastopu. Sebastian Samuelsson je namreč leže kar tri tarče pustil nepokrite, teči je moral tri kazenske kroge.

Slovenska četverica Lena Repinc, Polona Klemenčič, Miha Dovžan in Rok Tršan se je uvrstila na 12. mesto. Zaradi okrevanja po bolezni nista nastopila JakovFak in AnamarijaLampič. Pokrili so vse tarče, za to pa porabili 7 poprav, Tršan je v ciljnem sprintu tudi ugnal Američana Seana Dohertyja za končno 12. mesto.

Norvežani so še četrtič zapovrstjo dobili preizkušnjo mešanih štafet na svetovnih prvenstvih, za Boeja pa je bil to skupaj 13. naslov svetovnega prvaka. Prav norveški as, tudi dobitnik petih zlatih olimpijskih odličij, ki je v svetovnem pokalu dobil 11 od 14 posamičnih preizkušenj, bi lahko na tem SP spisal zgodovino in kot prvi osvojil kolajne v vseh sedmih preizkušnjah.

Fillon Maillet skoraj zakockal medaljo

Veliko neumnost si je ob koncu tekme privoščil Francoz Quentin Fillon Maillet, zmagovalec lanske sezone svetovnega pokala. Namesto, da bi se podal na ciljno ravnino, je zavil v naslednji krog. Čez nekaj deset metrov je ugotovil napako in se obrnil ter za las rešil medaljo. Avstrijca je na koncu ugnal za vsega tri sekunde.

Prvenstvo se nadaljuje v petek z ženskim sprintom. Tam bo prvi adut slovenske reprezentance Anamarija Lampič.

Mešana štafeta (4 x 6 km):

1. Norveška 1:04:41,9 (1+9)
(Ingrid Landmark Tandrevold, Marte Olsbu Roeiseland, Sturla Holm Laegreid in Johannes Thingens Bö)
2. Italija + 11,6 (0+6)
(Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Didier Bionaz in Tommaso Giacomel)
3. Francija 55,9 (0+9)
(Julia Simon, Anais Chevalier-Bouchet, Emilien Jacquelin in Quentin
Fillon Maillet)
4. Avstrija 59,2 (0+3)
5. Češka 1:09,4 (0+7)

12. Slovenija 3:09,6 (0+7)
(Lena Repinc, Polona Klemenčič, Miha Dovžan in Rok Tršan)

Komentari

Vaš komentar