Francozi Boeju preprečili popolno prvenstvo, Slovenci med 10

Biatlon 18. Feb 202313:48
Foto: Guliverimage

Na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Oberhofu je danes čas za obe štafetni preizkušnji. Najprej so šli v smučino tekmovalci, na 4x7,5 kilometra so bili najboljši Francozi, kolajn se veselita še Norveška in Švedska. Slovenija je v postavi Alex Cisar, Miha Dovžan, Jakov Fak in Toni Vidmar zasedla deveto mesto.

Na moški tekmi so imeli tekmovalci namreč kar nekaj težav z vremenom. Predvsem so bili moteči nenadni sunki vetra in rahel dež. Posledično je dolgo kazalo na nekaj presenetljivih uvrstitev. Za najvišja mesta so se med drugimi dolgo borili tudi Čehi in Švicarji, ki pa so na koncu popustili.

Francozi v postavi Antonin Guigonnat, Fabien Claude, Emilien Jacquelin in Quentin Fillon Maillet so bili skozi celotno preizkušnjo pri vrhu. Fillon Maillet je kot zadnji zadržal lepo prednost pred Norveško, ki je pred tem na začetku tekme v težkih razmerah zapravila možnost za zlato odličje.

Norvežan Johannes Thinges Boe, ki je v zadnjem krogu lovil Francoza, je tako prišel do šeste medalje na tem SP, a je prvič ostal brez najžlahtnejšega odličja. Češki reprezentanci (+2:04,2) na koncu ni uspel preboj na oder za zmagovalce in je končala na četrtem mestu pred Nemci (+3:51,8).

Jakov Fak je imel peti čas svoje predaje. Foto: Guliverimage

Slovenci s tremi kazenskimi krogi

Za Slovence je prvi teren preizkusil mladi Alex Cisar, ki je dobro držal stik z najboljšimi. Štafeto je predal na devetem mestu s 47 sekundami zaostanka za vodilno Francijo. Miha Dovžan je nato moral teči dva kazenska kroga, kar je pomenilo, da so Slovenci po drugi menjavi oziroma polovici tekme zasedali 15. mesto z 2:41,9 zaostanka.

Jakov Fak je nato Slovenijo vrnil med prvo deseterico. Kljub popravam mu kazenskega kroga ni bilo treba odteči in je v zadnji predaji za takrat vodilno Češko nekoliko zmanjšal zaostanek (2:24,2). Kot zadnji je za Slovenijo tekel Toni Vidmar, ki je prav tako moral v kazenski krog. Na koncu se je z Romunom Raulom Florejem tik pred ciljem v teku boril za osmo mesto, a ga je ta uspešno zaprl.

Prvenstvo se bo končalo v nedeljo s tekmama s skupinskim startom. Prvič v karieri bosta na takšnem tekmovanju nastopila tudi dva mlada slovenska športnika – Polona Klemenčič in Alex Cisar.

Komentari

Vaš komentar