Sveža mladostniška kri preporodila biatlonske staroselce

Biatlon 18. Nov. 202119:04
Delite:
Klemen Bauer je v pomlajenem moštvu našel dodatno motivacijo.

Slovenska biatlonska reprezentanca v novo sezono vstopa močno pomlajena, z novim glavnim trenerjem in odlično energijo, ki se na treningih že pretvarja v dobro pripravljenost in rezultate. "Zdaj jo je le potrebno prenesti še na tekme," so si enotni naši biatlonci. Prva tekma sezone jih čaka prihodnji konec tedna v švedskem Ostersundu.

Letošnja sezona je za zimske športnike seveda precej pomembnejša od zadnjih treh, saj so na sporedu 24. zimske olimpijske igre, ki jih februarja gosti Peking. S tem so tudi povezani glavni cilji sezone, ki so pri moških sicer nekoliko višji.

Tako moška kot ženska reprezentanca sta bili v zadnjem obdobju deležni precejšnje pomladitve, tudi v strokovnem štabu. Tako je moški del prevzel dolgoletni biatlonec in dosedanji trener mladinske ekipe Janez Marič, ki je nasledil Uroša Velepca.

“Vse smo izpolnili od začetka do konca. Več ali manj so bili vsi zdravi. To je zelo dobra mešanica, starejši znanje predajajo mladim in obenem črpajo mladost od mladih, tako, da je to super kombinacija,” je na druženju z mediji dejal 46-letni Kranjčan, ki je v dolgi karieri nastopil tudi na štirih olimpijskih igrah.

Janez Marič je prvič na čelu članske reprezentance. Foto: Sloski

“Cilj sezone so olimpijske igre v Pekingu, kamor bo odpotovalo štiri do pet fantov in dve do štiri dekleta. Zastavili smo si visoke cilje. V svetovnem pokalu želimo stopničke in imeti enega tekmovalca med deset v skupnem seštevku. V pokalu narodov je pri moških cilj med prvih deset, kot smo bili v lanski sezoni,” je o ciljih spregovoril Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon.

Voz vlečeta izkušena Fak in Bauer

Glavno orožje Slovenije ostaja Jakov Fak, ki pa je zaradi viroze izpustil tokratno novinarsko konferenco. Lansko sezono je sklenil na 11. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, sicer pa velja za tekmovalca velikih tekmovanj, v zbirki ima namreč že dve olimpijski medalji, še pet jih je osvojil na svetovnih prvenstvih.

Na pripravah je kazal dobro formo, pove Marič. Slavil je tudi na eni od dveh preglednih tekem: “Prvo je zmagal, vidi se mu, da je kvaliteta. Drugo pa ni startal. Je rekel, da je dobil to potrditev, da bi rad malce odpočil, da ne bi zbolel in evo, ima virozo. Če imaš majhne otroke, se hitro zgodi, ko pridejo iz vrtca. Mislim, da je to prehodno, da bo hitro nazaj.”

Jakov Fak je osredotočen na olimpijske igre.

Fak sicer s 34 leti ni najstarejši v ekipi, še leto izkušenejši je Klemen Bauer, ki ga dodatno motivira mlada zasedba: “Presenetljivo dobro sem se ujel z novim trenerjem Janezom, tako da je šlo nad pričakovanji. Brez zapletov, kar se tiče treninga. S fanti, s to mladostniško energijo, smo pripravljeni in se veselimo nastopov.”

Optimizem so izražali tudi ostali člani reprezentance, medtem ko je Marič na vprašanje glede pripravljenosti odvrnil: “To je pred sezono vedno težko za vsakega trenerja in tudi tekmovalca. Mislim, da smo odlično pripravljeni, a nam manjka mednarodna primerjava. Edino s Hrvatom Krešimirjem Crnkovićem, ki je dober tekač. Sem se z njim pogovarjal in ga vprašal: ‘Iskreno mi povej Krešo, kako si pripravljen?’ Rekel mi je, da zelo dobro. Če tako gledam, sem lahko zadovoljen.”

Najmlajši član A reprezentance je sicer Lovro Planko, šteje 20 let in že velja za zabavljača ekipe: “Imam en velik plus, to je to, da sem še zelo mlad. Noben nima velikih pričakovanj od mene in tako grem na tekme lahko sproščeno in bo tako lažje nastope iz treningov prenesti tudi na tekme svetovnega pokala. Velikih razlik med treniranjem v mladinski reprezentanci in članski ni, le sparing partnerji so veliko boljši in hitrejši.”

Dekleta ciljajo na dve med 30

Pri dekletih so cilji nekoliko nižji, je dodal Ožbolt: “Imamo le nekoliko mlajšo ekipo, želja je, da se vsaj dve tekmovalki uvrščata med točke svetovnega pokala in v pokalu narodov med prvih 20 in s tem ohranimo kvote.”

“Čez poletje smo naredili to, kar smo si zadali. Kar je najpomembneje, punce so zdrave. Cilji so vsako leto višji, letos so cilji uvrstitev vsaj dveh tekmovalk na olimpijske igre,” je dodala glavna trenerka Andreja Mali.

Živa Klemenčič in Polona Klemenčič na štafetni tekmi na Pokljuki.

Od ženske reprezentance na Švedsko odhajajo Polona Klemenčič, Živa Klemenčič in Nika Vindišar. Od moških pa na sever potuje šest tekmovalcev, čeprav ima Slovenija kvoto za pet nastopajočih. Kdo od šesterice Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan, Anton Vidmar in Lovro Planko bo nastopil na Švedskem, se bodo v strokovnem štabu odločili na prizorišču.

Za lepo popotnico pred sezono je pri dekletih poskrbela Polona Klemenčič, ki je na SP v letnem biatlonu osvojila 3. mesto: “Medalje niti nisem pričakovala, je pa dobra popotnica za zimsko sezono. Priprave potekajo kot je treba, razen na koncu, ko sem se malce slabše počutila, a sem spet v polni pripravljenosti. Cilj je uvrstitev na olimpijske igre in izboljšati lanske rezultate.”

Prva tekma sezone bo 27. novembra, ko se bodo tako v moški kot ženski konkurenci pomerili v posamični kategoriji.

Biatlonska reprezentanca Slovenije v sezoni 2021/2022

Moška A reprezentanca:

Jakov Fak (ŠD Pokljuka)
Klemen Bauer (SK Ihan)
Miha Dovžan (ŠD Gorje)
Rok Tršan (TSK Logatec)
Alex Cisar (TSK Triglav Kranj)
Anton Vidmar (SK Brdo)
Lovro Planko (SK Ihan)

Glavni trener: Janez Marič

Ženska A reprezentanca:

Polona Klemenčič (TSK Triglav Kranj)
Lea Einfalt (TSK Triglav Kranj)
Živa Klemenčič (TSK Triglav Kranj)
Nika Vindišar (ŠD Gorje)
Tais Vozelj (TSK Triglav Kranj)

Glavna trenerka: Andreja Mali

Foto: Sloski
Komentari

Vaš komentar