Odermatt ni končal z rekordom, temveč v snegu

Alpsko smučanje 16. Mar 202412:49 > 12:50 0 komentarjev
Žan Kranjec Marco Odermatt
Foto: Profimedia

Najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec bo sezono še šestič v karieri in tretjič po vrsti končal v elitni veleslalomski sedmerici. Nič pa ne bo z odrom za zmagovalce, saj je na zadnjem veleslalomu sezone v Saalbachu slovenski as ostal daleč od najboljših. Brez rekordne desete veleslalomske zmage v sezoni pa je ostal tudi Marco Odermatt.

V Saalbachu na Solnograškem je potekal finalni deseti moški veleslalom sezone.

Po zaslugi Žana Kranjca, ki je osvojil vse slovenske moške veleslalomske točke v iztekajoči se sezoni, ima Slovenija osmo sezono po vrsti tekmovalca v veleslalomski prvi jakostni skupini. Na zadnjem moškem veleslalomu v sezoni 2023/24 je bil odprt le še boj za drugo in tretje mesto v seštevku. Mali kristalni globus za zmago v razvrstitvi je z neprekinjenim nizom 12 zaporednih veleslalomskih zmag, devet jih je nanizal od decembra, osvojil izjemni Švicar Marco Odermatt, ki je kot prvi po 45 letih in Ingemarju Stenmarku lovil deset veleslalomskih zmag v eni sezoni.

Po prvi vožnji pomladanske tekme v Saalbachu je bil na prvem mestu Odermatt, ki je imel štiri desetinke prednosti pred rojakom Loicom Meillardom. Slednji je tako postal celo prvi favorit za končno drugo mesto v skupnem seštevku veleslaloma, saj so konkurenti Filip Zubčić, Žan Kranjec in Henrik Kristoffersen zaostali ogromno. Slovenski as je za vodilnim Švicarjem zaostajal kar za 2 sekundi in 47 stotink.

Žan Kranjec
Žan Kranjec se na prvi progi ni najbolje znašel. FOTO: Aleš Fevžer.

Presenetljiv razplet tekme

Potem ko je po prvi vožnji držal deseto mesto, je v pomladanskih razmerah, ki mu res niso pisane na kožo, Kranjec v drugo še pokvaril svojo uvrstitev in na 16. mestu ostal celo brez točk za svetovni pokal. Napaka pred ciljem se je pripetila tudi Kristoffersnu, smučarska pomlad in mehka snežna podlaga pa sta hrbet obrnili tudi Filipu Zubčiću, ki pa je vseeno ohranil vsaj tretje mesto v veleslalomskem seštevku. Kristoffersen je bil četrti, Kranjec pa peti v tej razvrstitvi.

Za šok ob koncu tekme pa je poskrbel Marco Odermatt, ki je v lovu na rekord desetih zmag v eni sezoni v finalni vožnji odstopil. Vseeno je šla zmaga v švicarske roke, zanjo je poskrbel Loic Meillard, ki je s tem zanesljivo osvojil drugo mesto v veleslalomskem seštevku. Na drugem mestu je tekmo končal Joan Verdu iz Andore, tretji je bil še en Švicar Thomas Tumler. 

Rezultati

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!