Bodo tribune samevale tudi v Pekingu?

Zimski športi 3. Dec 20219:02
Foto: Jomiuri Šimbun - AP Images via Guliver

Zimske olimpijske igre, ki bodo februarja prihodnje leto v Pekingu, bi bile lahko tako kot letošnje poleti v Tokiu zaradi pandemije covida-19 brez gledalcev, tudi domačih, poročanje kitajskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ta čas še ni znano uradno stališče oblasti in organizatorjev, koliko gledalcev bo lahko na prizoriščih.

Nacionalna arena, kjer bo hokejski turnir, ima 18.000 sedežev, kakšnih 6000 naj bi jih bilo zasedenih med OI, lahko pa bo določeno, da bo morala biti dvorana povsem prazna, je upravnik objekta Lei Ming povedal za dnevnik Global Times.

Že pred časom so se kitajske oblasti odločile, da na tribunah ne bo gledalcev iz tujine. Domači bodo morali ob tem, da bodo cepljeni, pokazati tudi negativni izid testiranja za novi koronavirus, je dejal Ming.

Posebni mehurčki in koridorji

Na Kitajskem, kjer je bil virus konec leta 2019 prvič odkrit, so uvedli stroge ukrepe za zajezitev epidemije. Dva meseca pred OI nič ne kaže, da bi bili omejitveni ukrepi olajšani.

OI bodo tako potekale v “mehurčku”, stikov med udeleženci OI in domačim prebivalstvom tako ne bo, razen s tistimi, ki bodo v omejenih koridorjih za gibanje. Kitajci, ki bodo potrebni za izvedbo tekmovanj, bodo v “mehurček” vstopili že pred začetkom tekmovanj in ga potem do konca ne bodo smeli več zapustiti. Vsi se bodo morali tudi dnevno testirati.

Zimske OI bodo potekale med 4. in 20. februarjem, sledile bodo paraolimpijske igre med 4. in 13. marcem, tudi zanje bodo veljala podobna pravila.

Komentari

Vaš komentar