Finec Niskanen zlat na petnajst kilometrov, Ličef 55.

Peking 2022 11. Feb 202210:24 > 14:35 0 komentarjev
Foto: Alessandra Tarantino - AP Photo via Guliverimage

Finski smučarski tekač Iivo Niskanen je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil zlato medaljo na 15 km klasično. Drugi je bil Rus Aleksander Boljšunov, zmagovalec skiatlona je zaostal 23,2 sekunde, tretji pa Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo (+37,5), zmagovalec sprinta. Najboljši Slovenec je bil Miha Ličef na 55. mestu (4:48,6).

Na progi v Zhangjiakouu sta med 99 tekači s startnega seznama nastopila še Vili Črv na 69. mestu (6:18,1) in Miha Šimenc, ki je bil 71. (6:26,0).

Ličef je nastopil kot prvi med Slovenci. Že na prvem merjenju po 1,8 km je bil 51,4 sekunde za vodilnim Niskanenom. Tri kilometre po startu je imel že skoraj minuto in pol zaostanka, še deset sekund počasnejši je bil Črv. Šimenc je bil kot najboljši med trojico tedaj 54., 54,6 sekunde za Niskanenom.

Ta je imel najboljše čase od starta do cilja. Po polovici proge na 7,5 km že 11,4 sekunde prednosti pred Boljšunovom, tretji Norvežan Paal Golberg pa je bil že skoraj pol minute za vodilnim (+27,1). Na 9,3 km je bila ta trojica še vedno na istih mestih, med njimi pa je bilo po okrog 20 sekund razlike.

Dan Istitene/Getty Images

Klaebo je bil na polovici proge šesti s 44 sekundami zaostanka. Nato je pospeševal, ujel Golberga po času po 10,5 km teka ter imel kilometer in 200 m pred ciljem že skoraj osem sekund prednosti. Tedaj je bil Niskanen že skoraj pol minute pred Boljšunovom, ta pa 13 sekund pred Klaebom.

Vitrine Finca se polnijo

Boljšunov, ki je izpustil sprintersko tekmo, je startal veliko pozneje kot Norvežan in je imel tako zaključek pod nadzorom. Finca ni mogel več ujeti in se je moral zadovoljiti s srebrom. Glolberg pa je bil na koncu četrti, 12 sekund za Klaebom. Manj kot minuto je za Niskanenom je zaostal le še Rus Aleksej Červotkin na petem mestu.

Niskanen je na OI že osvojil zlato v ekipnem sprintu leta 2014 in na 50 km leta 2018 v klasičnem slogu, v Pekingu pa je bil v skiatlonu bronast.

Klaebo, vodilni v svetovnem pokalu in zmagovalec novoletne turneje, je pred tem v pekinškem skiatlonu končal na 40. mestu, nato je bil zlat v sprintu.

Slovenci tokrat tudi na štafetni preizkušnji

Slovenci so na tretji tekmi tekaškega sporeda za tekače po velikih zaostankih že v prvem delu tekmovanja na drugem delu proge zamenjali mesta. Šimenc kot najboljši na polovici je v drugem delu precej popustil, prehitel ga je tudi Črv, Ličef pa je bil najbližje prvi polovici nastopajočih.

Slednji je kot edini v slovenski moški vrsti tretjič nastopil na teh OI. V skiatlonu je zasedel 62. mesto, v kvalifikacijah sprinta pa je končal kot 65. Na najkrajši preizkušnji sta bila boljša Črv na 42. mestu in Šimenc, ki je bil 44.

Sprint je na 74. mestu končal Janez Lampič, ki ga na razdaljah ni, se bo pa skupaj s trojico danes nastopajočih udeležil štafetnega teka v nedeljo, enega redkih v zgodovini na velikih tekmovanjih za Slovenijo.

Smučarski tek, 15 km klasično, moški:
ZLATO: Iivo Niskanen (Fin)
SREBRO: Aleksander Boljšunov (Rus)
BRON: Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!