Hirscher in Kristoffersen: velika tekmeca sta združila moči

Alpsko smučanje 4. Jun 202211:03 0 komentarjev
Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen. Foto: Guliverimages

Le dan po tem, ko je Henrik Kristoffersen naznanil, da po skoraj dveh desetletjih zapušča Rossignol, je norveški smučarski as potrdil združitev z nekdaj velikim tekmecem Marcelom Hirscherjem in njegovimi smučmi Van deer.

Marcel Hirscher je ujel veliko ribo. Henrik Kristoffersen je postal zvezdnik prestopnega roka. Norvežan je namreč naznanil dogovor z novim proizvajalcem smuči – Van deer. Več kot 18 let je tekmoval z Rossignolovo opremo. Z njo je postal svetovni prvak, osvojil dve olimpijski kolajni, štiri male kristalne globuse in slavil kar 28 zmag. Prav gotovo bi kakšno več, če ne bi bil njegov tekmec prav Hirscher. Zdaj bosta združila moči, a v drugačnih vlogah.

Kristoffersen je tretji tekmovalec, ki je obljubil zvestobo Van deeru. Prvi je britanski tehnični specialist Charlie Raposo, ki je v minuli sezoni najprej v Lechu in nato dvakrat v Kranjski Gori prišel do točk svetovnega pokala. Druga in precej bolj odmevna okrepitev pa je bil Norvežan Timon Haugan, ki je že stal na stopničkah za zmagovalce svetovnega pokala, preteklo zimo pa je končal na robu slalomskih prvokategornikov.

Odločno pa je tudi Hirscherjevo zakulisno kadrovanje. Da je del ekipe Marcelov oče Ferdinand Hirscher, ni presenečenje. Pretekli mesec pa se mu je pridružila še trojica, in sicer dolgoletni reprezentančni direktor Toni Giger ter serviserja Raphael Hudler in Bernhard Arnitz.

Marcel Hirscher se je sicer kot tekmovalec podpisal pod izjemno kariero, v kateri je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini pa ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Upokojil se je leta 2019. Velja za avstrijsko športno legendo. Po nekajmesečnih namigovanjih o tekmovani vrnitvi in prekinitvi pogodbe z Atomicom je na tržišče postavil smuči Van Deer. Gre za besedno igro. Van (od) je izbral zaradi nizozemske krvi, deer pa v angleščini pomeni jelen, s čimer je osvetlil svoj priimek (Hirsch v nemščini prav tako pomeni jelen).