Hitra Ilka je pokazala zobe

Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

S tretjim časom tretjega uradnega treninga je Ilka Štuhec dokončno vložila kandidaturo za vrhunski rezultat na uvodnem smuku nove sezone svetovnega pokala v Lake Louisu.

“Dvomim, da bi v svetovnem pokalu našli smučarja, ki bi bil izrazito navdušen nad bodočim prvim smukom,” nam je pred dvema mesecema dejala Ilka Štuhec in tako namignila, da je izvedba prvega smuka nove sezone v pregovorno ledeniško muhastem in nepredvidljivem novembru pod mogočnim Metterhornom zelo vprašljiva. In imela je prav. Misli je tako hitro preusmerila na pripravo na Lake Louise in pravo hitrostno odprtje nove sezone. In čeprav je jasno, da se bodo točke delile šele ob koncu tedna, pa je 32-letna Štajerka več kot očitno dobro pripravljena in tudi tekmovalno nabrušena.

Tretji uradni trening je namreč končala na zavidljivem tretjem mestu. Po zelo hitrem spodnjem delu je na koncu za najhitrejšo, Avstrijko Nino Ortlieb, zaostala za 58 stotink sekunde, med sosedi pa se je vrinila še olimpijska in svetovna prvakinja Corinne Suter (+0,33).

Četrtkov čas Ilke Štuhec gre razumeti tudi v kontekstu predhodnih rezultatov. Na uvodnem treningu je bila namreč druga, na sredinem pa deveta. Izkušeni smukačici, ki je prav v Lake Louisu slavila svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu, pa je kajpak jasno, da bo morala s hitrim smučanjem postreči ob koncu tedna, in sicer predvsem v petek in soboto na uvodnih dveh smukih, v nedeljo pa bo na sporedu še superveleslalom.

Ilka Štuhec pred novim poglavjem v karieri. Foto: Guliverimages

Ob tem je zanimivo, da bo prav jutri, na dan tekme, minilo šest let od njene krstne zmage v svetovnem pokalu. Skupno jih je vknjižila devet, kar ji je prineslo tudi dva mala kristalna globusa. Zgodba o zasuku pa se je začela pisati prav v Lake Louisu, kjer se je znala zliti s progo, na kateri je treba pokazati predvsem občutek za drsenje in pravi instinkt za prehod v zavite predele.

Ilkino tokratno kanadsko poglavje lahko označimo tudi kot nov začetek in svojevrsten zadnji poskus preboja. Na stopničkah svetovnega pokala je namreč nazadnje stala pred skoraj štirimi leti v Cortini d’Ampezzo, v pretekli zimi pa je bila ob vidnem razočaranju 21. smukačica svetovnega pokala. “Imam občutek, da še nisem pokazala vsega,” razloge nadaljevanje kariere navaja dvakratna svetovna prvakinja, ki se je poleti s prevetreno spremljevalno ekipo in novo opremo (Stöckli je zamenjala za Kästle) pripravljala v Argentini, Čilu in na evropskih ledenikih, zadnje priprave pa je opravila v kanadskem smučarskem središču Nakiska.

Komentari

Vaš komentar