Hrgota ostal brez Petra Prevca, a v rokavu ima še štiri ase

Smučarski skoki 16. Nov 202118:00 > 21:20 1 komentar
Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih
Slovenijo bo v petkovih kvalifikacijah v Nižnem Tagilu zastopala šesterica skakalcev. Foto: Uroš Skaza

Smučarje skakalce konec tedna čaka začetek nove sezone svetovnega pokala. Tudi s šesterico slovenskih tekmovalcev, ki so danes v Planici opravili še zadnji trening pred jutrišnjim odhodom na uvodni tekmi v Nižnem Tagilu v Rusiji. "Ne bom lagal, da pred prvimi tekmami ni negotovosti," priznava glavni trener Robert Hrgota.

Slovenski skakalci so danes v Planici opravili še zadnji trening pred jutrišnjim odhodom na uvodno tekmo nove sezone svetovnega pokala ta konec tedna. Namesto na tradicionalnem prizorišču v Wisli na Poljskem se bo skakalna smetana letos prvič zbrala v Nižnem Tagilu v Rusiji, kjer jo bodo pričakale že povsem zimske razmere, saj so temperature 2000 kilometrov vzhodno od Moskve že pod lediščem.

Slovenijo bo sicer v petkovih kvalifikacijah zastopala šesterica skakalcev, ki jih je glavni trener Robert Hrgota javnosti razkril v ponedeljek, a moral tik pred zdajci poseči po spremembi. Anžetu Lanišku, Cenetu Prevcu, Tilnu Bartolu, Timiju Zajcu in Lovru Kosu se je namreč pridružil Domen Prevc. Slednji je nadomestil brata Petra, ki se je s soprogo Mino razveselil novega naraščaja.

“Vsi smo veseli za Petra. Zmenila sva se, da Rusijo izpusti in užije ta trenutek. Mislim, da v življenju ni pomembnejše stvari od tega. Svetovni pokal bo že počakal,” je povedal Robert Hrgota, ki računa, da se jim bo 29-letni skakalni šampion lahko pridružil v Kuusamu na Finskem.

Cene Prevc Cene Prevc
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: uroš Skaza
Domen Prevc Domen Prevc
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Brez tekem le teden po olimpijskih igrah

Pred skakalci je letos sicer ena najzahtevnejših sezon zadnjih let, nakopičena s pomembnimi tekmami in dogodki. Največji so nedvomno olimpijske igre v Pekingu, a pozabiti ne gre niti na novoletno turnejo, svetovno prvenstvo v poletih zaključek v Planici …

“Prost bomo imeli le en teden in še to po olimpijskih igrah. Ogromno bo potovanj in balončkov. V takšni sezoni moraš ostati miren, zbran, osredotočen nase in na stvari, ki si jih počel pred sezono. Fantje so predobro delali, da bi sedaj zaradi brezveznih stvari to vrgli stran. Začeti bo treba dobro, dobiti rezultatsko potrditev, potem bo vse lažje,” je poudaril glavni trener in razkril tudi cilje, ki so si jih zastavili v reprezentanci.

Robert Hrgota
Robert Hrgota Foto: Uroš Skaza

Na turneji štirih skakalnic si Hrgota želi skakalca med najboljšo šesterico ter dva med deset, na olimpijskih igrah v Pekingu bo štela le medalja, kar dveh odličij pa se nadeja tudi na svetovnem prvenstvu. Neuspeh bi bila po njegovih besedah neuvrstitev na zmagovalni oder v Planici, medtem ko v svetovnem pokalu želi, da njegovi tekmovalci popravijo uvrstitve iz pretekle zime, v kateri je bil z devetim mestom najuspešnejši Lanišek.

Lanišek ni več osamljeni jezdec

Domžalčanu bi na uvodu lahko resno konkurirali Zajc, Kos in tudi Cene Prevc, ki so v dobri formi, kar Hrgoto pred odhodom v Rusijo navdaja z optimizmom. “Všeč mi je, da Anže ni več osamljeni jezdec in da ima v ekipi konkurenco. Ta boj je zmeraj dobrodošel. Ta četverica odstopa in je močna. Seveda tudi Peter, a ga tokrat ne bo. Ne bom lagal, da pred prvimi tekmami ni negotovosti, a mislim, da smo lahko mirni in gremo na prve tekme samozavestno ter odločno.”

“V bistvu sem kar zadovoljen. So določene stvari, ki bi jih lahko bolje speljal. Je pa tudi v redu, da je prišel kak slab teden, ko sem zganjal paniko, ker si nisem zaupal. Vse je treba poskusiti. Očitno ne morem vsega mirno speljati,”je uvodoma povedal Lanišek.

Anže Lanišek (Foto: Uroš Skaza)

Od trenerja najbolj pohvaljen slovenski orel že komaj čaka, da se vrne na sneg, saj zanj ni nič lepšega kot zima. “Lani po sezoni mi je bilo najlepše, ko sem šel smučati,” je poudaril prvi slovenski skakalec minule sezone, ki v Nižni Tagil odhaja z le enim ciljem.

“Da ne bom kompliciral in da se ne na vrhu skakalnice ne bom obremenjeval, kako bom počepnil, obrnil roke … Da bom lahko sproščeno skočil in uspešno opravil svojo nalogo. V Rusijo odhajam sproščen in v želji, da poiščem svoje skoke. Vedeti je treba, da začetek ni pokazatelj tega, kakšna bo celotna sezona,” je dejal 25-letnik in pokomentiral tudi svoje zdravstveno stanje, potem ko je imel pred časom nemalo težav z bolečinami v hrbtu.

“V zadnjem obdobju nisem imel težav. Videl sem, da če sem preveč agresiven, samokritičen in želim preveč, me začne ta stvar ustavljati. Dobro je, da imam neko varovalko, da vem, kdaj se moram ustaviti in se vrniti k osnovam,” je še pojasnil Lanišek in podobno kot Hrgota pozdravil konkurenco znotraj reprezentance.

Kaj se dogaja s Pavlovčičem in Jelarjem?

“Vesel sem, da sem dvignil skoke na visoko raven. Zdaj moram to samo še prenesti na tekmo, potem pa bomo videli, kako bo šlo. V zadnjem obdobju res nisem sestavil nobenega rezultata. Treba je iti na tekmo in videti, kaj bo to prineslo. Zaenkrat sem prepričan, da sem na veliko višji ravni, kot sem bil. Na tekme bom šel zelo umirjen, saj nimam kaj izgubiti, lahko le pridobim po slabšem obdobju,” je zatrdil Zajc.

Timi Zajc
Timi Zajc (Foto: Uroš Skaza)

Največji neznanki za prihajajoče mesece sicer predstavljata Žiga Jelar in Bor Pavlovčič. Prvi še vedno ni okreval bo okužbi s koronavirusom, zaradi česar je pod vprašaj postavljena celotna sezona, drugi se bori s padcem forme in odvečnimi kilogrami.

“Bor trenutno fizično še ni na tam, kjer bi moral biti. Vmes je že bil na skakalnici, nato je prišlo do padca forme. Mislim, da se lahko še vedno vrne v svetovni pokal, a bo moral še nekaj postoriti na sebi.Ni pa zaradi tega konca sveta. Vemo česa je sposoben in vsaka ekipa bi ga bila vesela,” je sklenil Hrgota.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje