Ilka Štuhec je znova udarila

Alpsko smučanje 30. Nov. 202122:45 > 01. Dec. 2021 12:069 komentarjev
Delite:
Ilka Štuhec; foto: Frank Gunn/The Canadian Press/AP via Guliver

Najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec je z drugim časom uvodnega treninga pred prvima smukoma olimpijske sezone v Lake Louisu potrdila dobro poletno delo in vlila upanje na vrnitev med najhitrejše na svetu.

Natančno 1.024 dni je minilo od trenutka, ko je Ilka Štuhec na najvišji tekmovalni ravni nazadnje stala na stopničkah. Zgodilo se je v Aareju na Švedskem, kjer je 10. 2. 2019 še drugič postala svetovna prvakinja v smuku. Odtlej se je zgodilo marsikaj. Tudi nova poškodba kolena. ”Če ne bi verjela, da se lahko vrnem, ne bi vztrajala,” je v zadnjem letu in pol večkrat dejala 31-letna Mariborčanka, pa čeprav so bili njeni nastopi in rezultati v svetovnem pokalu le bleda senca nekdaj zanjo značilnega neustrašnega poigravanja s hitrostjo.

A če se po jutru dan pozna, je Ilka Štuhec le naravnala vse merilne naprave in združila potrebne komponente za hitro smučanje, med katerimi so tudi konkurenčna oprema, kakovostna fizična priprava, tekmovalna taktična dovršenost in predvsem prava psihološka usmerjenost. Uvodni uradni trening smuka v Lake Louisu je namreč končala na drugem mestu.

Foto: Mapa

Ilka Štuhec le za olimpijsko prvakinjo

S 3.043 metrov dolgo olimpijsko progo v Alberti je sicer najhitreje opravila najboljša smukačica pretekle zime in aktualna olimpijska prvakinja Sofia Goggia. Štuhčeva, ki je trening tudi odprla, je za neustrašno Italijanko zaostala za tri desetinke sekunde. Tretji čas je postavila Švicarka Joana Haehlen (+0,58), četrtega Breezy Johnson (+0,76), petega pa Kira Weidle (+0,90).

Druga Slovenka v smukaški karavani, Maruša Ferk, ki po zaprtih reprezentančnih vratih samoplačniško vadi v mednarodni trenažni ekipi, je prvi trening z zaostankom 3,42 končala na 32. mestu.

Če bodo vremenske razmere to dovoljevale, bodo Ilka in tekmice progo vnovič preizkusile še v sredo in četrtek. Za petek je predviden prvi smuk nove sezone, dan zatem bo na sporedu še drugi, kanadski program pa se bo zaključil z nedeljskim superveleslalomom.

Kraj srečnega imena

Ženska smučarska karavana se sicer v Lake Louise vrača po sezoni premora, saj so v pretekli zimi tekmovanja zaradi koronavirusa potekala izključno v Evropi. Med smučarkami, ki so še posebej vesele vrnitve, je prav Ilka Štuhec. Prav v Lake Louisu je leta 2016 prvič s pridom izkoristila prefinjen drsalni občutek ter slavila prvi dve zmagi v karieri. S tem je sprožila tudi plaz uspehov. V nadaljevanju kariere je namreč vknjižila kar devet zmag, bila še osemkrat na stopničkah, dvakrat postala svetovna prvakinja in osvojila dva mala globusa.

Moški del belega cirkusa se medem mudi v Beaver Creeku, kjer bodo organizatorji pod streho skušali spraviti nekoliko razširjen program. Za četrtek in petek sta predvidena dva superveleslaloma, za soboto in nedeljo  pa še dva smuka.

Komentari

Vaš komentar