Ganljivo opravičilo japonske šampionke Sare Takanaši

Peking 2022 8. Feb 202219:00 > 19:53 1 komentar
skakalka
Sara Takanaši (Foto: AP/Guliverimage)

Številne diskvalifikacije na premierni olimpijski tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih še vedno burijo duhove. Dan po preizkušnji se je oglasila japonska skakalka Sara Takanaši, ki jo je razveljavljen skok v prvi seriji močno potrl.

Medtem ko Slovenija proslavlja zmago Urše Bogataj, Nike Križnar, Petra Prevca in Timija Zajca ter drugo zlato olimpijsko odličje v Pekingu, se v skakalnih taborih Norveške, Japonske, Nemčije in Avstrije še vedno niso sprijaznili z diskvalifikacijami svojih tekmovalk.

Vse štiri reprezentance so ostale brez vsakršnih možnosti za osvojitev odličja, potem ko je žirija zaradi neustreznih dresov razveljavila skoke kar petih tekmovalk – Katharine Althaus, Daniele Iraschko Stolz, Anne Odine Stroem, Siljo Opseth in Saro Takanaši. Zlasti slednjo je odločitev žirije močno prizadela in ni skrivala solz, ko jo je doletela diskvalifikacija.

Močno čustveno reakcijo Japonke lahko bolje razumemo, če vemo, da velja za najuspešnejšo skakalko vseh časov. In čeprav je v svetovnem pokalu vpisala že 61 zmag, pa tudi po svojem tretjem olimpijskem nastopu ostaja le pri bronastem odličju iz Pjongčanga.

“Zelo mi je žal, da je japonska vrsta ostala brez možnosti za odličje zaradi moje diskvalifikacije. Žal mi je, da sem tako močno razočarala vse, ki so sodelovali pri pripravi na tekmovanje in vse, ki so podpirali našo reprezentanco,” je na družbenem omrežju zapisala 25-letnica.

Dogodke globoko obžaluje

Pri tem je zanimivo, da skakalna šampionka za razliko od ostalih tekmic za diskvalifikacijo ne krivi Mednarodne smučarske zveze (FIS). “Neizpodbitno dejstvo je, da sem z diskvalifikacijo vplivala tudi na ostale. Vsa moja opravičila ne bodo spremenila tega, da smo ostali brez medallje. Dogodke globoko obžalujem,” je sporočila Sara Takanaši in v objavi nagovorila tudi svoje reprezentančne kolege.

“Rada bi se zahvalila Juki Ito, Rjojuju Kobajašiju, Jukiji Satu in tudi ostalim članom ekipe, da so me podpirali vse do konca, četudi sem zapravila priložnost, da osvojim olimpijsko odličje,« je še pristavila Japonka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje