Sara Hector odpihnila konkurenco, grd padec Petre Vlhove

Alpsko smučanje 20. Jan 202413:55 > 14:07 0 komentarjev
Sara Hector
Sara Hector Foto: Profimedia

Švedinja Sara Hector je bila osrednja figura veleslaloma za svetovni pokal v slovaški Jasni. Bila je najboljša tako v prvi kot drugi vožnji, drugo uvrščeno Mikaela Shiffrin je na koncu prehitela za sekundo in 52 stotink. Tretja je bila Alice Robinson iz Nove Zelandije (+2,71). Smučarski praznik na Slovaškem je pokvarila poškodba domače junakinje Petre Vlhove.

Švedinja je na Slovaškem smučala kot v transu. Čeprav se je zdelo, da je Američanka Mikaela Shiffrin odpeljala sanjsko vožnjo, je Hector pokazala, da se da še bolje in na koncu z gromozansko prednostjo odpihnila prvo smučarko sveta in prišla do pete veleslalomske zmage v karieri, prve po letu 2022, ko je slavila v Kronplatzu in Kranjski Gori.

Zaostanki so bili ogromni. Že deseta Norvežanka Kajsa Vickoff Lie je za zmagovalka zaostala več kot pet sekund (+5,52), zadnja v finalu, 29. Nemka Lena Duerr pa skoraj devet sekund (+8,77).

Kako huda je poškodba Slovakinje?

Domači gledalci so šok doživeli že v prvem teku. Petra Vlhova, ki je bila ena glavnih favoritinj konca tedna v Jasni, je odstopila. Po grdem padcu je bilo tekmovanje dolgo prekinjeno, domačo ljubljenko pa so s proge v cilj odpeljali z “akijem”, nato pa s helikopterjem v bolnišnico. Po prvih informacijah naj bi si Vlhova zvila koleno. Na dokončno diagnozo pa bo treba počakati. “Trenutno je na celovitih pregledih, ki bodo razkrili obseg njenih zdravstvenih težav, o čemer vas bomo obvestili,” so zapisali v izjavi za javnost iz tabora nesrečne Slovakinje.

Petra Vlhova
Petra Vlhova Foto: Guliverimage

Dve Slovenki do točk

Jasna gosti prvi veleslalom po kranjskogorskem, na katerem nobena od Slovenk ni osvojila točk. Tokrat sta se v finale uvrstili dve in obe osvojili točke. Neja Dvornik je za zmagovalko zaostala 6,92 sekunde in zasedla 18. mesto, Ana Bucik, ki je bila po prvi vožnji 14., je na koncu zaostala 7,32 sekunde, izgubila sedem mest in se morala na koncu zadovoljiti z 21. mestom.

Tretja Slovenka Andreja Slokar po poškodbi še ni sprostila veleslalomske psihološke blokade in je bila znova prepočasna za finale. Zaostanek 5,83 sekunde (44.) je bil prevelik za še en nastop.

V nedeljo bo v Jasni še slalom.

Končni vrstni red veleslaloma v Jasni:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!