Je to najuspešnejša športna družina na svetu?

Smučarski skoki 16. Feb 20236:55 5 komentarjev
Peter Prevc Domen Prevc
Dan, ko sta na posamični tekmi svetovnega pokala na stopničkah stala dva Prevca. 19. december 2015 v Engelbergu: zmaga Petra in drugo mesto Domna. Foto: Guliverimage

Peter, Cene, Domen in Nika. To so imena, ki jih ljubitelji smučarskih skokov v Sloveniji zelo dobro poznajo. Vse pa po prejšnjem petku poleg skupnega priimka Prevc druži še ena stvar: vsaj ene osvojene stopničke na tekmi svetovnega pokala. Družina treh bratov in sestre iz Dolenje vasi v Selški dolini jih je v slabih desetih letih skupno zbrala že sedemdeset.

Kot smo na naši spletni strani že pisali, je družinsko zbirko posamičnih uvrstitev med najboljše tri v svetovnem pokalu odprl Peter Prevc 22. marca 2013, ko je v domači Planici osvojil drugo mesto. Z vmesnima postajama (Engelberg 2015 in Willingen 2022), ko sta na stopničke prvič skočila Domen in Cene, je pred slabim tednom dni zgodbo zaokrožila še najmlajša med njimi. Nika je v Hinzenbachu skočila na tretje mesto, pri 17 letih najmlajša med četverico.

Na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Planici (22. februar – 5. marec) bodo barve skakalne družine iz Dolenje vasi v Selški dolini branili trije izmed njih. Najuspešnejši in najstarejši med njimi, Peter, ki bo pod Poncami nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti, je na posamične stopničke osvojil že 57-krat. Tudi sam pa je že razmišljal o fenomenu svoje družine.

Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

“Ravno zadnjič me je prešinilo, da v svetu verjetno ni družin, ki bi v več športih, kaj šele v enem, štirje soroditelji stopili na zmagovalni oder. Dejal sem si, da je to pa res nekaj posebnega,” pravi neuradni kapetan slovenske moške skakalne reprezentance.

Fenomen sta oče in mama

Če bratske, sestrske ali bratsko-sestrske naveze v svetu športa niso nič neobičajnega, so veliko bolj redki primeri, kjer v različnih ali istih športih tekmujejo trije iz iste družine. Da bi bili takšni kar štirje, za povrh pa še tako uspešni, pa je res redka izjema.

“Če že govorimo o fenomenu, bi dejal, da sta to potem zagotovo oče in mama, ki sta očitno delala nekaj prav, da sta nas tako vzgojila in nam privzgojila prave vrednote, ki so nas pripeljale do teh uspehov,” je ’krivca’ za celotno zgodbo v očetu Božidarju in mami Julijani našel Domen Prevc.

Domen je v svoji karieri zaenkrat osvojil enajst posamičnih stopničk v svetovnem pokalu. Usoda je hotela, da si je prve tri skoke na zmagovalni oder delil z bratom Petrom. V sezoni 2015/16 v Engelbergu (zmaga Petra in drugo mesto Domna) in Saporu (zmaga Petra, drugo mesto Domna in tretje Roberta Kranjca) ter v sezoni 2016/17 v Ruki, ko je Domen zmagal, Peter pa je po padcu v drugi seriji zasedel tretje mesto.

Domen Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Brate prehitela, a brez njihovih nasvetov ne gre

Kot nam je med lanskimi olimpijskimi igrami dejala teta uspešne četverice Ana Prevc Megušar, se je tudi njihov bratranec do konca srednje šole ukvarjal s skoki, kar le dokazuje, da imajo ta šport res v genih. A poznavalci so ob odličnih nastopih treh fantov ves čas opozarjali, da v ozadju prihaja še en izjemen talent – Nika.

Ta je s številnimi kolajnami v mladinski konkurenci (samo v tej sezoni štiri) opozarjala nase, v Hinzenbachu pa torej poskrbela še za presežek v članski konkurenci. Kot edina je na stopničke stopila še pred polnoletnostjo. A se z družinsko statistiko ni obremenjevala.

Nika Prevc
Foto: Profimedia

“Teh stvari sploh ne opazim. Zelo mi je všeč, če so bratje na tekmi na istem prizorišču kot jaz. Ko ste mi to omenili, se mi zdi res lepa družinska zgodba,” pravi 17-letnica. Če je brate torej prehitela po starosti pri prvih stopničkah, pa so izkušnje na njihovi strani.

“Dobim kar veliko nasvetov, ki sem jih zelo vesela. Zelo rada imam brate in tudi njihove nasvete. Ob stopničkah je bilo veliko družinskega veselja, tudi od domačih sem po telefonu dobila veliko čestitk. Ker so tekme med članicami težje, priznam, da mi te stopničke pomenijo več od kolajn na mladinskih svetovnih prvenstvih in festivalu evropske mladine.”

Če bi le vedel …

Prav posebne misli pa je prvo posamično uvrstitev med najboljše tri svoje mlajše sestre doživel Cene Prevc: “Najprej mi je dalo misliti, zakaj lani v Willingenu nisem skočil še meter dlje in zmagal. Glede na to, kako dobro kaže Niki, bi lahko bili štirje, ki smo zmagali, ne samo bili na stopničkah.”

Cene Prevc
Cene Prevc ob edinih posamičnih stopničkah v Willingenu 2022. Foto: Profimedia

Skakalec, ki je pred začetkom letošnje sezone končal skakalno kariero, bo zadnje polete opravil konec marca na finalu svetovnega pokala v Planici. Prepričan je, da je uspeh njegove družine nekaj unikatnega. “Zelo rad rečem, da je to še en dokaz, da tisto skupno, kar smo imeli, je bilo nekaj pravega. To sta naša starša in njuna vzgoja.”

Daljši pogovor o tem, kaj Cene Prevc počne v skakalnem pokoju, si boste lahko naši spletni strani prebrali v nedeljskem intervjuju.