Planica 2023: Kdo bo pod Poncami zastopal Slovenijo?

Zimski športi 15. Feb 202313:11 4 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Točno teden dni pred tekmovalnim začetkom svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki ga bo od 22. februarja do 5. marca gostila Planica, je Smučarska zveza Slovenije na novinarski konferenci v Ljubljani predstavila slovensko reprezentanco. Ta šteje 33 športnikov, ki se bodo v 11 tekmovalnih dneh pod Poncami potegovali za 24 kompletov kolajn. Najresnejši aduti za osvojitev snežink prihajajo iz skakalnih vrst.

Do največjega zimskega športnega dogodka v zgodovini Slovenije nas loči le še sedem dni. FIS svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah se bo sicer s slavnostno otvoritvijo začelo že v torek, 21. februarja, v Kranjski Gori. A tekmovalni del se bo v Planici odvijal od 22. februarja do 5. marca.

Dneve in ure do začetka vrhunca sezone nestrpno odštevajo tudi slovenski športniki in športnice. Ob tej priložnosti je Smučarska zveza Slovenije (SZS) na novinarski konferenci v najnovejšem petzvezdičnem hotelu v Ljubljani predstavila zasedbo, ki bo skušala na domačem šampionatu čim bolje zastopati slovenske barve in navdušiti domače navijače.

Za začetek sta sedmo silo nagovorila Borut Meh in Roman Beznik, predsednika panog za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo oziroma za smučarski tek, nato pa je tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc z glasovanjem športnikov za nosilca zastave na otvoritveni slovesnosti izbral Petra Prevca. Ta je s 30 leti najstarejši od celotne 33-erice, ki bo nastopala pod Poncami.

Kljub težavam tihi cilj kolajna

V nordijski kombinaciji bo tekmovalo pet slovenskih fantov in tri dekleta, poveljeval pa jim bo najuspešnejši trener v zgodovini slovenskih smučarskih skokov Goran Janus. “Ko govorimo o rezultatskih ciljih – pri fantih želimo izboljšati najboljši rezultat s prejšnjega prvenstva v Oberstdorfu, tam je bil Gašper Brecl 25. V tej sezoni je osvajal točke svetovnega pokala, je zelo mlad. Cela ekipa je v bistvu zelo mlada, daleč najmlajša na tem prvenstvu. Upam na najboljše. Pri dekletih imamo glavno orožje v Emi, ki je v širšem krogu favoritov. Poškodba nas je malce oddaljila, a upam, da bo vse v redu.

Da se pojavlja med imeni, ki bi doma lahko posegla visoko, se strinja tudi Ema Volavšek. “Medalja je nek cilj. A najbolj si želim, da bom dobro tekmovala – da bom naredila dober skok in nato odtekla čim hitreje.

Zasedba kombinatorcev:

moški (5): Gašper Brecl, Matic Gerbajs, Erazem Stanonik, Matija Zelnik, Matic Hladnik

ženske (3): Ema Volavšek, Silva Verbič, Teja Pavec

nordijsko-kombinacijska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Visoke želje ne samo v sprintu

S še višjimi cilji planiško prvenstvo pričakuje tekačica Eva Urevc, ki je v tej sezoni nekajkrat navdušila tudi na daljših razdaljah, čeprav je še lani veljala za izrazito sprinterko. “Na vseh tekmah lahko kaj pričakujemo. Tudi na distanci imam visoke želje. Upam, da je forma prava in se bo še stopnjevala.”

Norveški trener Ola Vigen Hattestad lahko računa na številčno ekipo, saj bo skupaj tekmovalo kar 14 tekačev (sedem fantov in sedem deklet). “Sestavljena je iz mešanice izkušenj in mladosti. Zdi se mi pomembno, da mladim damo priložnost, da izkusijo te tekme in dobijo motivacijo za prihodnost. Najboljši imajo svoje cilje, jaz pa jih moram prav v Planici popeljati do vrhunca forme,” je dodal nekdanji svetovni in olimpijski prvak, ki upa, da bo vzdušje v Planici primerljivo z zanj domačim prvenstvom leta 2011 v Oslu.

Med moškimi tekači lahko najvišje cilja Miha Šimenc. “Počutim se kot srečnež, saj bom tekom svoje kariere dobil priložnost tekmovati na domačem prvenstvu. To je za nas motivacija že vse, odkar smo izvedeli, da bo Planica gostitelj, smo trenirali z mislijo na to. Sploh pa v tej sezoni. Na vseh pripravah smo iskali podobne terene. Pripravili smo se najbolje, kar smo se lahko, zdaj pa je čas, da to pokažemo in doma uživamo.”

Zasedba smučarskih tekačev:

moški (7): Miha Šimenc, Vili Črv, Miha Ličef, Anže Gros, Jošt Mulej, Boštjan Korošec, Izidor Karničar

ženske (7): Eva Urevc, Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Anita Klemenčič, Klara Mali, Nika Ljubič, Lucija Medja

tekaška reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Po poškodbi Bogataj brez spremembe ciljev

Največ pa slovenska javnost in navijači zagotovo pričakujejo od skakalnega tabora nordijske družine. Med dekleti je ta hip najbolj ‘vroča’ Ema Klinec, ki bo na srednji skakalnici branila naslov izpred dveh let: “Že pred sezono sem na treningih dobro skakala in le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo to kazalo tudi na tekmah. Pripravljenost je super, zelo sem zadovoljna. Dodaten cilj pa je to, da je prvenstvo doma.”

Po manjši krizi se bo pod Poncami na tekmovanja vrnila tudi Nika Križnar. 22-letnica bo izpustila tudi tekme ta konec tedna v Rašnovu (tja potujejo Klinec, Nika Prevc, Katra Komar, Maja Vtič in Ajda Košnjek), ki je vseeno pripravljena na vrhunec sezone. “Upam, da gre samo navzgor. Pripravljam se že tako. Z razlogom sem izpustila tekme v preteklosti. Zdaj le še fokus na prvenstvo. Cilji so visoki, želim si kolajne. A najbolj pomembno je, da ekipa funkcionira.”

“Ekipa se je letos delno spremenila ,mogoče tudi ženski smučarski skoki. Pet deklet, ki bodo prisotne v Planici, je v zadnjem obdobju dokazalo, da so lahko močne. Cilji so visoki, kljub poškodbi Urše jih nismo spreminjali, razen morda ekipno. A tudi tam lahko presenetimo,” pa je dodal še trener skakalk Zoran Zupančič.

Zasedba skakalk:

Ema Klinec, Nika Križnar, Nika Prevc, Maja Vtič, Katra Komar

ženska skakalna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Domač teren mora biti prednost

Na šest fantov, ki si bodo na treningih morali izboriti mesto na planiških tekmah, pa računa trener moških skakalcev Robert Hrgota. Ob Petru Prevcu še njegov brat Domen, Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos in Žiga Jelar, ki bo kot edini v tem koncu tedna tekmoval v Rašnovu. “Vsi smo v pričakovanju in nekoliko nestrpni. Komaj čakamo, da se začne in da fantje pokažejo, kar že celo sezono pričakujemo. Verjamem, da bodo domač teren in gledalci prednost za nas,” pravi Hrgota.

Glede na rezultate v sezoni zagotovo največ lahko pričakuje Lanišek, ki pa si želi biti predvsem umirjen. Tudi Timi Zajc ne želi ‘odkrivati tople vode’: “Vzdušje bo malo drugačno, skakalnico pa vsi dobro poznamo. Upam, da bom odskakal dovolj dobro, da bom v ekipi.”

Druženje z mediji pa je zaključil kapetan ekipe Peter Prevc, ki za vse nastopajoče nima posebnih nasvetov. “Vsak ve, koliko je treniral. Z danes na jutri je težko veliko spremeniti, zato se je treba umiriti in delati po svojih najboljših močeh,” je zaključil Gorenjec, ki ima v domači vitrini že štiri kolajne s takšnih prvenstev.

Zasedba skakalcev:

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Domen Prevc, Peter Prevc, Lovro Kos

moška skakalna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer