Žigo Jelarja jezi, ker smučarski skoki izgubljajo rdečo nit

Smučarski skoki 7. Okt 20239:00 1 komentar
Žiga Jelar
Foto: Profimedia

Ob vseh zdravstvenih težavah, ki jih je v zadnjih dveh letih pretrpel Žiga Jelar, se zdi skoraj neverjetno, da je minulo sezono končal kot tretji najboljši Slovenec v svetovnem pokalu v smučarskih skokih. V pripravljalnem obdobju mu zdravje zaenkrat dobro služi, kar skakalca navdaja z optimizmom pred prihajajočo zimo.

Verjetno se ne bi zmotili, če bi zapisali, da se je Žige Jelarja v zadnjih letih držala velika smola. Začelo se je na uvodu predlanske sezone, ko je huje zbolel za koronavirusom in izpustil večji del sezone, in nadaljevalo lani s poškodbo gležnja, zaradi česar je izpustil dobršen del priprav. Sreča mu ni bila naklonjena niti letošnjega marca, ko je zaradi bakterijske okužbe, ki jo je staknil na norveški turneji, skoraj ostal brez nastopa na letošnjem finalu v Planici.

Sedaj upa, da je ves bonus smole dokončno pokuril in da bo pričetek zime pričakal kar najbolje pripravljen. “Tako zdravega se še nisem počutil in upam, da tako ostane. Pazil se bom, da ne naredim kakšne neumnosti. Občutek je zelo dober, saj končno ni dela z rehabilitacijo oziroma počitkom. Ko si odsoten, šteje vsak dan,” z velikim zadovoljstvom razlaga Žiga Jelar, ki že komaj čaka na začetek zime.

Odločitev glavnega trenerja pozdravlja

A ta še ni tako blizu. Še prej ga skupaj z reprezentanco danes čaka finale poletne velike nagrade v Klingenthalu. Pred tem je poleti nastopal le še na evropskih igrah v začetku julija, pretekli teden pa se udeležil tudi preizkušenj pri severnih sosedih v Hinzenbachu.

“Odločitev mi je zelo ustrezala. Za nami je že kar nekaj kvalitetnih treningov. So nam pa evropske igre v zgodnjem poletju kar nekoliko podrle vse skupaj. Tudi zato mislim, da je prav, da smo se odločili, da izpustimo večji del poletne sezone, odidemo na finale in se nato na ledeni smučini v miru pripravimo na novo sezono,” je prepričan smučarski skakalec, ki pozdravlja odločitev glavnega trenerja Roberta Hrgote, da je v poletnih mesecih več priložnosti ponudil mlajšim, nekoliko man pa vse spremembe pri opremi, ki so posledica uvedbe novih pravil in slovenskim orlom predstavljajo precejšen trn v peti.

Žiga Jelar z malim kristalnim globusom. Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliverimage

“Vse nove spremembe okoli opreme so prinesle precej dela na tem področju. Nekatere stvari je treba še vedno preizkusiti, izboljšati. Veliko stvari na Mednarodni smučarski zvezi (FIS) počnejo za večjo varnost, a s potrjevanjem takih pravil ne gremo varnosti naproti. Vse skupaj se je nekoliko zakompliciralo, saj se vsako leto potrdi nekaj novega, pa čeprav je v preteklosti že obstajala boljša rešitev. Sam se s tem ne želim več obremenjevati, a me jezi, ker izgubljamo rdečo nit. Tudi stroškovno je to velik zalogaj za domačo zvezo, saj so vsi stari dresi neuporabni, menjati je treba tudi čevlje in vezi. Škoda, saj s tem izgubljamo veliko energije,” meni Jelar.

Ne glede na to pa Jelar že komaj čaka na pričetek nove sezone, v kateri bosta glavna vrhhunca predstavljala novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih v Kulmu. “Zame bo prvi vrhunec že tekma v Ruki, kjer nas bosta pričakala sneg in velika skakalnica. Drugače pa bi rad šel postopoma. Zares pa si želim na novoletni turneji sestaviti osem konkurenčnih skokov za najvišja mesta. To bi mi pomenilo veliko,” še razkriva 25-letnik, ki si kot rojeni letalec odmevnega dosežka želi tudi januarja na kulmski napravi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje