Kdo je ameriška smučarka, ki bo nastopala za Kitajsko?

Kitajski zid 3. Feb 202218:00 0 komentarjev
Eileen Gu. Foto: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Eileen Gu je najstnica, ki se je rodila v ZDA, a se je odločila, da bo nastopala za Kitajsko. Leta 2021 se je z osvojitvijo treh medalj ob svojem debiju na X Games zapisala v zgodovino tega tekmovanja. Tekmuje v smučanju prostega sloga, ustvarila pa si je tudi manekensko kariero.

Eileen Gu je obraz, ki ga boste v prihodnjih tednih verjetno še velikokrat videli. Biti dekle s plakata za gostiteljico olimpijskih iger ima pogosto tak učinek.

Pravzaprav je to redka priložnost, da je tudi fizično prisotna v državi, za katero nastopa. Navsezadnje živi v Združenih državah Amerike, kjer se je tudi rodila.

“To je bila zame neverjetno težka odločitev,” je Gujeva, ki jo na Kitajskem kličejo snežna princesa, zapisala na Instagramu, ko je objavila odločitev, da bo nastopala za Kitajsko. 

Kitajska je v Gujevi našla kandidatko za zlato medaljo. Foto: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Eileen Gu je po svoji odločitvi dobila kitajski potni list, čeprav ni znano, ali se je pri tem odpovedala ameriškemu potnemu listu. Toda, kot je znano, Mednarodni olimpijski komite od športnikov zahteva, da imajo potne liste držav, za katere tekmujejo. Kitajska pa ne priznava dvojnega državljanstva.

“Priložnost, da med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu leta 2022 pomagam navdihniti milijone mladih tam, kjer se je rodila moja mama, je enkratna priložnost, da pomagam promovirati šport, ki ga obožujem,” je še dodala Gujeva.

O tem, da gre za veliko večjo zvezdo na Kitajskem, kot v zahodnem svetu, priča tudi število sledilcev na družabnih omrežjih. Medtem ko ima na Instagramu nekaj več kot 240.000 sledilcev, ima Gujeva, ki je na Kitajskem znana pod imenom Ailing, več kot 1,3 milijona sledilcev na omrežju Sina Weibo.

ZDA ostale brez vrhunske tekmovalke

Eileen Gu, znana tudi po kitajskem imenu Gu Ailing, se je rodila leta 2003 v San Franciscu. Njen oče je Američan, mati pa Kitajka.

Eileen je začela smučati pri treh letih, pri devetih letih je postala prvakinja mlajše skupine ameriškega združenja za deskanje na snegu in prosto smučanje, že pri 13 letih pa je vstopila med članice. 

Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegla januarja 2019 pri 15 letih na tekmi svetovnega pokala v smučanju prostega sloga v Seiser Almu v Italiji. Nato je 6. junija istega leta prek svojega računa na Instagramu sporočila, da bo tekmovalno zastopala Kitajsko. Eileen je sicer od sezone 2017/18 tekmovala za ZDA na mednarodnih tekmovanjih.

V sezoni 2021/22 je prvič osvojila kristalni globus v svetovnem pokalu. Sezono v snežnem žlebu je končala popolno. V aktualni sezoni je nanizala same zmage. 

Gujeva je vpis na univerzo Stanford preložila na poletje 2022 in se zdaj popolnoma osredotoča na zimske olimpijske igre v Pekingu, kjer upa, da bo navdihnila povsem novo generacijo kitajskih smučarjev.

Uspešna na akademskem področju

Tuje ji ni niti akademsko področje, kjer se uvršča med en odstotek najboljših ameriških učencev. Smučarje prostega sloga napovedovalec predstavi s kratko biografijo. Večina se odloči za športne dosežke, Gujeva pa se je odločila poudariti dosežek na testu SAT (v Sloveniji bi bil nek približek temu test NPZ ali matura).

“Eileen Gu! Na testu SAT je dosegla 1580 točk in je bila sprejeta na Stanford,” se je glasila njena predstavitev na X Games. 

Dosežek 1580 točk pomeni, da je od nekaj več kot dveh milijonov udeležencev, zgolj 3260 učencev doseglo boljši rezulat kot ona. Tako ni presenetljivo, da je srednjo šolo končala leto prej.

Domača tudi na manekenski brvi

Ko Gujeva ne smuča ali študira, deluje kot model za nekatere najbolj prepoznavne blagovne znamke v modni industriji.

Gu se je z manekenstvom prvič srečala, ko jo je kitajska blagovna znamka leta 2019 povabila na pariški teden mode. Od takrat je bila predstavljena v kitajskih izdajah revij Elle in Vogue, nenehno pa sodeluje s podjetji, kot so Tiffany & Co, Louis Vuitton in Victoria’s Secret.

“Tako smučanje kot manekenstvo zahtevata, da imaš veliko samozavesti. Oboje je sredstvo za ustvarjalno izražanje, kjer lahko predstaviš osebni slog. Predstavlja mi izziv, da izstopim iz cone udobja,” je dejala Gujeva.

Gujeva bi lahko postala naslednja ameriška olimpijska prvakinja in prava medijska ljubljenka. Toda odločila se je, da zamenja državo, za katero nastopa. Pri tem pa je podirala smučarske rekorde in krasila naslovnice modnih revij, kot je Vogue. In to vse pri zgolj 18 letih.

“Nihče ne more zanikati, da sem Američanka, nihče ne more zanikati, da sem Kitajka,” je dejala v intervjuju za South China Morning Post. V času politične napetosti med ZDA in Kitajsko se zdi, da zaenkrat dobro krmari med obema stranema.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!