Kdor ne skače, ni Sloven’c: Peter in Urša pisala zgodovino

Peking 2022 7. Feb 202216:31 > 16:39 0 komentarjev
Foto: Anže Malovrh/STA

Slovensko smučarsko skakanje je v Pekingu dočakalo nov mejnik. Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so na premierni mešani tekmi na olimpijskih igrah osvojili zlato kolajno. Veliko presenečenje so po štirih diskvalifikacijah v močnejših reprezentancah pripravili Rusi in Kanadčani.

Diskvalifikacije Japonke Sare Takanaši, Nemke Katharine Althaus, Norvežanke Anne Odine Stroem in Avstrijke Daniele Iraschko Stolz so poskrbele, da so slovenski četverici družbo na zmagovalnem odru delali nepričakovani “gostje”. Drugo mesto so namreč osvojili športniki Ruskega olimpijskega komiteja. Še bolj senzacionalna pa je bronasta kolajna Kanade.

A tudi slovenski uspeh ima zgodovinsko ozadje. Peter Prevc, ki je odlično prespal včerajšnje razočaranje s četrtim mestom na posamični tekmi, je namreč postal četrti slovenski športnik, ki je na olimpijskih igrah v žep pospravil cel komplet medalj. Srebrni in bronasti iz Sočija pred štirimi leti je zdaj torej dodal še zlato.

Peter Prevc je dopolnil komplet kolajn z OI. Foto: Anže Malovrh/STA

To je uspelo le še trem

29-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki je po šampionskih letih v zadnjih sezonah zapadel v krizo, se je torej s pomočjo skakalnega kolega in kolegic vrnil na Olimp. Na lestvici tistih, ki se jim v vitrini lesketajo odličja vseh treh žlahtnih kovin, se je pridružil Leonu Štuklju, Iztoku Čopu in Luki Špiku. Od najuspešnejšega pokra teh izvrstnih tekmovalcev pa je sploh prvi, ki mu je to uspelo na zimskih olimpijskih igrah.

Včeraj ga je do tretje olimpijske medalje ločilo le pol točke, danes je kot najstarejši v slovenski reprezentanci uspešno poveljeval do želenega cilja:
“V bistvu zdajle nimam ničesar v glavi. Težko je bilo, a uspelo nam je,” je dejal za TV Slovenija kapetan slovenske vrste takoj po tekmi in dodal: “Nihče od nas ni naredil večje napake in to je tisto, kar šteje na ekipnih tekmah. Treba je vedeti, da je Slovenija ekipno med favoriti že vse od leta 2013, pa smo tokrat osvojili prvo kolajno. To veliko pove,” je bil Peter Prevc po potrti nedelji vesel ponedeljkovega uspeha.

Svojo bogato zbirko odličij in lovorik je torej zdaj dopolnil s kolajno najžlahtnejšega leska, priložnost, da jo še dodatno obogati, pa bo imel že prihodnji konec tedna. V soboto moške čaka posamična preizkušnja na veliki skakalnici, v ponedeljek pa se bo skakalni spored v Pekingu zaključil še z moško ekipno tekmo, prav tako na veliki napravi.

Večkratni slovenski dobitniki medalj po letu 1991:

                    Z  S  B skupno
--------------------------------------------------------
Tina Maze     alpsko smučanje   2  2  0  4
Urša Bogataj   smučarski skoki   2  0  0  2
Iztok Čop     veslanje       1  1  2  4
Peter Prevc    smučarski skoki   1  1  1  3
Luka Špik     veslanje       1  1  1  3
Primož Kozmus   atletika       1  1  0  2
Rajmond Debevec  strelstvo      1  0  2  3
Tina Trstenjak  judo         1  1  0  2
Nika Križnar   smučarski skoki   1  0  1  2
Urška Žolnir   judo         1  0  1  2
Vasilij Žbogar  jadranje       0  2  1  3
Žan Košir     deskanje na snegu  0  1  1  2
Urša Bogataj se iz Pekinga vrača z dvema zlatima kolajnama. Foto: Anže Malovrh/STA

Urša Bogataj je vzela vse, kar je lahko

S tekmovanjem pod petimi krogi pa so za štiri leta že zaključila dekleta. Za Slovenijo bi se vse skupaj težko izšlo bolje, varovanke Zorana Zupančiča namreč Zhangjiakou zapuščajo s tremi osvojenimi kolajnami. Če smo natančni, bodo v prtljagi štiri odličja: Nika Križnar se v domovino vrača z bronom in zlatom, njena bodoča svakinja (Nikin brat je Uršin partner) Urša Bogataj pa je zaenkrat glavna slovenska zvezda iger na Kitajskem. V ženskih skokih je pobrala vse, kar se je pobrati dalo.

V zgodovino se je zapisala že v soboto, ko je postala druga slovenska športnica z zlatom na zimskih olimpijskih igrah. Zdaj pa je 26-letnica iz Briš pri Polhovem Gradcu posamični zlati medalji dodala še ekipno in se z drugo zlato kolajno na olimpijskih igrah tudi v tej kategoriji ob bok postavila nekdanji alpski smučarki Tini Maze. Korošica je poleg dveh zlatih osvojila še dve srebrni odličji. Treh zlatih odličij v času samostojne Slovenije ni osvojil še nihče.

Dvakratna olimpijska prvakinja, trenutno tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bila pred dobrima dvema letoma zaradi strganih križnih vezi tik pred tem, da preneha s skakanjem, zdaj pa je dosanjala svoje sanje. Pred odhodom v Azijo je sicer napovedala, da so to njene zadnje igre pod petimi krogi, a vprašanje je, če je branjenje obeh naslovov ne bo dovolj zamikalo, da bo na startni rampi sedela tudi čez štiri leta v Predazzu. Takrat bo stara 30 let.

Skakalci lovijo alpince

Smučarski skoki so se s tremi kolajnami v Pekingu močno približali alpskemu smučanju po skupnem številu kolajn na igrah. Alpinci so jih skupno osvojili sedem, skakalci zaostajajo le še za eno. Sledita deskanje na snegu in smučarski tek.

Slovenske medalje na ZOI po 1991:

šport         zlato   srebro  bron   skupno
----------------------------------------------------------
alpsko smučanje     2     2     3     7
smučarski skoki     2     1     3     6
deskanje na snegu    0     1     2     3
smučarski tek      0     0     2     2
biatlon         0     1     1     2
----------------------------------------------------------
skupaj         4     5    11    20
Prvi vrhunec v torek čaka tekačico Anamarijo Lampič. Foto: Anže Malovrh/STA

Prav omenjena športa pa bosta v ospredju zanimanja slovenske javnosti jutri. Ob 7.30 se začenjajo izločilni boji deskarjev, v kvalifikacijah bodo nastopili Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak in Gloria Kotnik. Le nekaj ur kasneje pa se bo v boj za sprintersko odličje podala še Anamarija Lampič, družbo v kvalifikacijah ji bodo v slovenskem dresu delale še Eva Urevc, Anja Mandeljc in Anita Klemenčič. Med moškimi si bodo nastop v popoldanskem finalu skušali zagotoviti Janez Lampič, Miha Šimenc, Vili Črv in Miha Ličef.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!