“Kolajna ne bo prišla kar sama”

Alpsko smučanje 7. Mar 202314:04 0 komentarjev
Žan Kranjec. Foto: Guliverimages

Klemen Bergant, trener moške smučarske ekipe za tehnični disciplini, o zadnjih pripravah na domači tekmi svetovnega pokala in boju Žana Kranjca za kolajno v veleslalomskem seštevku.

Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Rok Ažnoh in Anže Gartner. To je slovenska ponudba za 62. pokal Vitranc. Napovedali smo jo že pretekli teden. Ob tem je jasno, da v vodstvu reprezentance tudi niso imeli večjega manevrskega prostora. To so namreč edini štirje slovenski smučarji, ki so na FIS veleslalomski lestvici uvrščeni med najboljših 250. Na petem mestu sledi Klemen Kosi, ki je že 370. In medtem ko bosta Gartner in Ažnoh nastopila brez večjega tekmovalnega bremena, Hadalin pa je zaradi zdravstvenih težav velika uganka, se Kranjec bori za svojo prvo veleslalomsko kolajno svetovnega pokala. Do konca sezone so še trije veleslalomi – dva kranjskogorska in finalni v Soldeu, 30-letni Bukovčan pa trenutno zaseda tretje mesto.

Klemen Bergant. Foto: Aleš Fevžer

Kakšna bo slovenska pot do domačih tekem svetovnega pokala?

Pretekli teden smo se pravzaprav skoraj z letala iz ZDA odpravili v Kranjsko Goro in še pred zaprtjem proge opravili zadnje treninge. Nato je padla odločitev, da bomo zaključne priprave opravili na Zoncolanu. Tja naprej odhajamo trenerji, kjer bomo progo pripravili z vodo. Skupaj z italijanskimi trenerji imamo pripravljeno sol. Poskušali bomo imitirati pogoje, ki nas nato čakajo na pokalu Vitranc. Ta trening v celoti velja le za Žana Kranjca. Štefan Hadalin se nam bo pridružil po tekmi na Osojščici. Rok Ažnoh in Anže Gartner pa bosta tekmovala tudi v četrtek in se nato preselila na prizorišče domačih tekem.

Nekako ste namignili, kakšni tekmi pričakujete ob koncu tedna.

Zjutraj je v Kranjski Gori še rahlo snežilo. Proga je vseeno ostala trda. A če ne bo jasnih noči, bo iz dneva v dan manj čvrsta. Vremenska napoved se sicer nekoliko spreminja. Tekma na posoljeni progi je ena od možnosti. Pripravljamo pa se tudi na druge scenarije. Žan ima kar nekaj mogočih rešitev na ravni opreme. Pravilnost odločitve o smučeh in nastanitvah bo zelo pomembna.

Na podkorenski strmini ste vadili tudi pred svetovnim prvenstvom. Takrat so bile razmere drugačne.

Februarske razmere nimajo prav veliko skupnega s tem, kar nas čaka ob koncu tedna. To je bil trening, ki bi si ga na domačem smučišču vselej želel od prvega decembra naprej. Minuli teden je bilo drugače. Dejal bi, da je bil to situacijski trening. Proga je bila pomrznjena. Podlaga je dobra. Verjamem, da bo tako tudi v soboto in nedeljo. Verjetno res s pomočjo soli, a upam, da boso smučarji imeli želeno oporo.

Žan Kranjec? So baterije polne?

Njegovo smučanje na treningih je na zelo visoki ravni. Polnost tekmovalnih baterij lahko nato potrdi predvsem tekma. Res je, tekmuje le v veleslalomu. A vloga kandidata za najvišja mesta na vsaki tekmi smučarja načne. Za nameček ga čaka domača tekma. Ob tem preizkuša tudi nove podložne plošče. Čeprav je znal v preteklosti že popustiti v zaključku sezone, pa bi rad opozoril, da je v Kranjsk Gori že bil peti in pred štirimi leti na finalni tekmi na stopničkah. Tudi v pomladnih razmerah je lahko hiter.

Štefan Hadalin. Foto: Aleš Fevžer

Kakšno breme predstavlja boj za kolajno veleslalomskega seštevka svetovnega pokala?

Seveda je to dodatno breme. Nesporno dejstvo je tudi, da Marco Odermatt, Henrik Kristoffersen, Marco Schwarz in Lois Meillard smučajo na zelo visoki ravni. Za uspeh bo treba nekaj narediti. Čakanje, da se bo nekaj zgodilo samo od sebe, ne prinaša kolajne. Treba bo tekmovati in jih premagovati. Do konca sezone so še trije veleslalomi. Menim, da bo treba za ohranitev tretjega mesta enkrat ali dvakrat stati na odru za zmagovalce.

Večja neznanka je Štefan Hadalin, ki je sredi svetovnega prvenstva odpotoval domov.

Za njim je kar zajeten premor. V petek, ko je bil v Podkorenu njemu prijazen sneg, je bil zelo konkurenčen. Dan zatem, ko je bila podlaga bolj agresivna, je bil malce slabši. To je povezano tudi z opremo. Ima manj možnosti prilagajanja, saj ima le krajše smuči.  Po pogovoru sva se odločila, da znova obleče štartno številko in se preizkusi pod malce večjim stresom.

Na štartni listi bosta tudi Rok Ažnoh in Anže Gartner, ki pa doslej nista bila še niti med dobitniki veleslalomskih točk evropskega pokala. To je svojevrstno ogledalo trenutnega stanja.

Ažnoh je mladinski svetovni prvak v smuku. Nase je opozoril tudi v evropskem pokalu v superveleslalomu. Zato je jasno, da je bolj usmerjen v hitri disciplin. Veleslalom se kaže kot tretja disciplina. Je pa res, da ga med sezono prav veliko nisem videl. Podobno velja za Gartnerja. Sicer pa … Žan nas je razvadil. Ko je šesti, je razočaran. On, mi in javnost.

Vseeno je vrzel skrb vzbujajoča. Mar ne?

Tekmovalno smuča zelo veliko ljudi. Redkim se uspe prebiti med dobitnike točk. Izbranci pa se uvrstijo na stopničke za zmagovalce. Proces je dolgotrajen. Da, svetovni pokal je v zadnjih letih zaznamovalo nekaj čudežnih dečkov. Takšen je bil Marcel Hirscher, takšen je Marco Odermatt.

Omenili ste nedavno pot v ZDA. Kakšno je vaše mnenje o smiselnosti takšnega koledarja, ki za tekmovalce v hitrih disciplinah predvideva kar dve selitvi v Severno Ameriko, za specialiste v tehničnih disciplinah pa eno.

V osnovi nisem nasprotnik nastopanja na različnih celinah. Zakaj bi nastopali le v Evropi? Pojavlja pa se vprašanje smiselnosti dolgih in dragih poti za eno tekmo svetovnega pokala. Pri FIS poudarjajo zeleno usmeritev. Takšne poti so v nasprotju s to agendo. Poleg tega so takšna gostovanja zelo draga. Manjše zveze bodo težko držale takšen korak, predvsem če bodo v koledar res dodajali še Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo. Da, FIS smučarski zvezi nameni tako imenovani potovalni denar. A s tistim zneskom ne bi prišli niti iz Courchevela do Pariza. Kaj šele do Amerike. Če bo šel šport v to smer, bodo manjše zveze onemogočene. Smiselnost? Za nekoga je očitno to smiselno.

Pokal Vitranc

Sobota, 11. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Nedelja 12. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!